Reklama

Reklama

Das Klonschnitzel

(TV film)
  • Slovensko Klonované mäso - jedálny lístok budúcnosti
Německo, 2010, 44 min

Režie:

Tilman Achtnich

Obsahy(1)

Klonovanie sa dnes stalo pevnou súčasťou chovu hospodárskych zvierat. Dnes, 15 rokov po ovci Dolly, existujú už na amerických farmách tisícky klonovaných kráv a ošípaných. Ich mäso sa dostáva na taniere konzumentov po celých Spojených štátoch. V Európe sa takéto mäso nesmie predávať, klonovanie sa môže používať iba na vedecký výskum. Lenže obchod so semenom býkov je už dnes globálnym obchodom. Ako sa dá udržať zákaz predaja klonovaného mäsa v praxi? A dokážu konzumenti zistiť, či majú na tanieri také, alebo onaké mäso? (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

M-arta

M-arta (hodnocení, recenze)

Kugudaj: Člověče, mně to ani nevyznělo tak, že by dokument podprahově připravoval lidi na to, že tyhlety praktiky stejně dříve či později přijdou, tak co, jakýpak štráchy s tím... Působilo to spíš hrozivě až strašidelně (třeba ti šťastní důchodci s pejskem, neschopní a neochotní přijmout cokoli nového, nechat původního pejska s úctou odejít a ujmout se třeba některého z opuštěných štěňat). Podle mého dojmu to víc ukazuje na hrozivé způsoby a směry myšlení. Ale s tím, že to dokument nijak nekomentuje, nemám problém. dost to vyznívá samo za sebe a nutí k přemýšlení, což je přesně to, co od dokumentu očekávám. Možná, kdyby ukazoval některé vyvažující protipóly v přístupech, bez kterých to lze opravdu vykládat všelijak, vyznělo by to zase jinak. Připadá mi, že to asi nejlíp osloví informovanější lidi, kteří mohou navázat třeba na poznatky o praktikách americké společnosti Monsanto, která vesele šlechtí geneticky modifikovanou kukuřici a "po nás potopa"...  Brrr.

Kugudaj

Kugudaj (hodnocení, recenze)

Dávam aspoň dve hviezdičky za tých niekoľko dôležitých (a hrozivých) informácií o tom, ako ďaleko už veci zašli a čo sa v tomto ohľade ešte chystá (predovšetkým v EÚ)... Ale napriek tomu, že tento "dokument" sa snaží tváriť objektívne, tak v konečnom dôsledku skôr vyznieva ako reklama na "spokojný" americký prístup (na rozdiel od európskej zdržanlivosti v tomto smere), ktorý propaguje "ekonomické a chuťové výhody" bezbrehého klonovania "jatočných" zvierat bez akejkoľvek potreby čo i len informovať spotrebiteľa o pôvode mäsa... Výslednou podprahovou "ideou", ktorú si má divák z filmu odniesť, je vzdanie sa práva na výber a rezignácia na ďalšie zaoberanie sa problematikou, keďže klonované mäso je už aj tak všade a mäsožravý spotrebiteľ sa mu nevyhne dnes už ani v Európe... ALE NAŠŤASTIE ZOSTÁVA EŠTE POSLEDNÁ MOŽNOSŤ - BOJKOT MäSOVÉHO PRIEMYSLU, a s tým spojený prechod na iný spôsob stravovania, ktorý je ZDRAVŠÍ, EKOLOGICKEJŠÍ, ETICKEJŠÍ, a okrem iného aj ekonomickejší ...

Reklama

Reklama