Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Volné pokračování filmu Pod Jezevčí skálou vypráví nový příběh hajného Straky a jeho vnuka Vaška, kteří spolu sdílejí lásku k šumavské přírodě, k lesu a jeho obyvatelům... Děda Straka (G. Valach) dostane dopis, že na letošní prázdniny Vašek (T. Holý) na hájovnu nepřijede, protože pojede s rodiči k moři. Vašek však k dědovi uteče. Děda má tou dobou starosti. V revíru mu totiž řádí pytlák, kterého nemůže polapit. Když čeká u nastražené pasti, malý Vašek se rozhodne vyrazit dědovi naproti. Zastihne ho však bouře. Hledá proto krmelec, aby se před bouří schoval. Ve stejném krmelci se ovšem ukryl i hledaný pytlák… (Česká televize)

(více)

Recenze (122)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Mám rád Šumavu, Tomáše Holého i Gustáva Valacha a tenhle film byl z celé trilogie podle mne nejlepší, takže tentokrát za čtyři. V téhle sérii mi mimo jiné asi nejvíc vadily hojně užívané sborové halekačky v hudebním doprovodu, na ty jsem si vypěstoval úplnou alergii. Pro zajímavost: kdyby někdo hledal hájenku, kde byly tyhle filmy natáčeny, jedná se o tzv. Klostermanovu chatu, která se nachází po pravé straně silnice ze Srní k rekreačnímu středisku ZČE Vydra. ()

topol999 

všechny recenze uživatele

Tentokrát mnohem více napínavý a komediálně laděný díl ze šumavských lesů s hajným a Vénou. Napětí vytváří neznámý pytlák, který řádí ve Strakově revíru, smích obstarávají 2 čundráci Pavel Zedníček a Karel Heřmánek. Bohužel, nové postavy mě moc nenadchly. Místo skvělého Vinkláře tu je jiný lesák Čahoun, který mně přišel příliš unylý a nudný. Pilous taky nic moc... Jediný, kdo se vydařil, byl (již tradičně) pan Kemr jako Perníkář/Zmiják. "My máme pilulky, který když sníte, tak nezmoknete!!" =D ()

Reklama

Jiří K. 

všechny recenze uživatele

"Srdečně vás vítáme, haťa paťa, už v tom zase lítáme - od rána až do noci, už nám není pomoci" - zpívající duo Zedníček - Heřmánek, jsou jedni z kladů tohoto dílu známé trilogie. Druhým pozitivem je skorokriminální zápletka, jak jinak než o hledání pytláka a o hereckých výkonech dalším slovem není potřeba se zmiňovati. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Na pytlácké stezce je důstojným pokračováním svého staršího bratříčka. Ve stejně radostné atmosféře života s respektem a laskavým pohledem na přírodní krásy šumavských lesů a slatí v letním čase prázdnin. Film má sice lépe poskládaný děj, než jeho předchůdce, přesto jsou stále jeho nejsilnější stránkou kouzelné obrázky divoké zvěře, laskavý duch životního optimismu a bezprostřední radost ze života. V nostalgii vzpomínek na bezstarostnost dětství, bych se i rád a dobrovolně vrátil do těch sladkých dětských časů zpět. Hrdinou příběhu je opět malý vitální chlapec Vašek Straka (dobrý Tomáš Holý) ve své lásce k přírodě a k dědečkovi. Na další tajemství tajuplné divoké přírody je nahlíženo v idealisticky upřímném a rozhořčeném boji proti narušitelům. Šumavským moudrým průvodcem je opět Vaškův dědeček a hajný Václav Straka (sympatický Gustáv Valach), oddaný své práci a životnímu poslání. Výraznou postavou je lesní dělník Josef alias Čahoun (příjemný Václav Sloup) s ochotnou pomocí ve své nevděčné roli podezřelého. Z dalších rolí: Vaškova starostlivá maminka Jarmila (Jana Brejchová), svérázný horal a lovec zmijí Perníkář alias Zmiják (zajímavý Josef Kemr), pracovník pily s nečistým svědomím Ungeler (Karel Augusta), kamarádský sousední hajný Antoš (Jan Pohan), ochotný polesný (František Hanus), vedoucí pily Přibyl alias Pilous (Adolf Filip), či prázdninoví rozverní trampové (příjemní Karel Heřmánek a Pavel Zedníček). Výsledkem je další ideální dětský filmový produkt, kde neschází láska, hřejivé pohlazení, optimistická radost ze života a úcta k přírodě. Příjemné teplo se rozhostí uvnitř, když dostáváme obyčejnou lidskou laskavost, schovívavost a upřímnou lásku. To sladké nadšení v dobrodružství prvních objevů v lůně přírody má stále podmanivou moc. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Dětská detektivka na úrovni. Holý už sice trochu ztrácel ze své autentické přirozenosti, ale nejen on film dokázal držet v kvalitních intencích. Pátrání po pytlákovi je místy zajímavé, místy napínavé a režisér Gajer si se zvolenými přírodními lokalitami zručně tyká. Přesto mě tento film až tak nezaujal. S odhalením pytláka v tmavém lese a za urputné bouřky film ztratí na zajímavosti. Největší potíž je však hlavně v tom, že druhé zhlédnutí pekelně nudí. 60% ()

Galerie (6)

Zajímavosti (10)

  • Pri páde stromu počas búrky pri údere blesku je možné si všimnúť nadpílený kmeň. (zoot3r)
  • Režisér netrval na tom, aby se Tomáš Holý učil nazpamět text, jen musel vědět co by tam mělo být a nechal to na něm, aby to řekl po svém. (cariada)
  • Filmovalo se na Kvildě, v Praze - Břevnově, Chalupské slati u Borové lady. Hájovna se nachází v Srní, jmenuje se Klostermanova chata. (M.B)

Reklama

Reklama