Reklama

Reklama

Příběh Felixe Baumgartnera

  • Rakousko Felix Baumgartner Story, The
všechny plakáty
Rakousko, 2012, 52 min

Obsahy(1)

Cadillac z 80. let, poušť Mojave a porucha auta – ne zrovna typické pozadí, které byste mohli očekávat, pokud jde o film vyprávějící osobní příběh Felixe Baumgartnera. Ale Felix Baumgartner, BASE jumper číslo 502, bere tuto přestávku v poušti jako příležitost znovu přemýšlet o svém dosavadním životě. Sám mezi kaktusy, rozbité auto nabízí intimní prostředí, které činí zpověď jednoduchou: o dítěti v Salcburku, kde stromy byly vysoké a nedostupné. O dospívajícím chlapci, který měl své první sny o tom, jak vyletí až nahoru ke svým prvním seskokům padákem. Divák se dozví, jak se Felix začal zajímat o BASE jumping a prožívá s ním jeho první skok. Vzácné záběry z amerického "Bridge Day", jediného dne v roce, kdy skoky z mostu nejsou pokutovány. Nicméně, zakázané ovoce chutná nejlépe a rychle přichází. Počáteční úspěchy a některé nezdary vedou k významným okamžikům v životě pilota, který už je považován za legendu. V roce 1999 Felix skáče z Petronas Towers v Kuala Lumpuru - ale nejprve se musí vyhnout ostraze - fotoaparát vždy po boku. Stejně tak i v Riu, kde pravá ruka sochy Krista Spasitele je přesně to pravé místo pro BASE jump. Je pravda, že to je až poté, co Felix a jeho tým musejí přes noc tábořit venku a k výstupu použít kuši. Čočka kamery také přesně zaznamenává jeho úspěšný pokus letět rychleji než letadlo a samozřejmě také jeho úžasný přelet přes kanál La Manche pouze s pomocí karbonového křídla. Sedíce v poušti, jedna věc je velmi jasná - Felix Baumgartner není adrenalinový závislák. Prostě jen nepřijímá limity. "Strach je pořád se mnou a není nijak potlačen. To, na čem záleží, je jistota: Mám tu nejlepší přípravu, nejlepší materiál a ohromný respekt z toho, co je mým cílem. To je způsob, jak se mohu odvážit jít do extrémů." Film končí tím, jak opuští svůj Cadillac a vrací se zpět pouští – směrem k novému dobrodružství, které se již připravuje. Chce se stát prvním člověkem, který překročí rychlost zvuku při volném pádu. Je to film, který nešetří dechberoucími a neočekávanými záběry. Nicméně, stále dokáže ukázat pravou tvář Felixe Baumgartnera, muže, který je zodpovědný za všechna tato dobrodružství. (Mezinárodní festival outdoorových filmů)

(více)

Recenze (2)

R´Hell 

všechny recenze uživatele

Mám slabost pro lidi, kteří šli za svým snem a mám slabost pro dokumenty, které mi způsobí husí kůži. MF outdoorových filmů 2012, Brno. ()

Babba 

všechny recenze uživatele

Obdivuji lidi co si jsou za svým cílem a ještě ho dokážou 100% naplnit. Pěkná jsou videa, kdy seskočí z nějakého objektu, sbalí padák a co nejrychleji nasedá do taxíku a jede na letiště, aby ho nechytla policie. Je jen škoda, že ve filmu nebylo o projektu Red Bull Stratos (jen ke konci, že je to jeho sen). Jinak se mi film moc líbil! 9/10 ()

Reklama

Reklama