Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malý Vašek Straka (T. Holý) neduživé pražské dítě, přijíždí na zotavenou ke svému dědečkovi, hajnému (G. Valach) na Šumavu. Začátek společného soužití není snadný, děda Vaškovi vyčítá, že je rozmazlený slaboch a nemotora. Chlapce si však zcela podmaní nové prostředí zvířátek, stromů a krásné přírody. Jakýmsi prostředníkem mezi dědečkem a vnukem je jezevčík Brok. Děda si s radostí začne všímat, že Vašek nezapře to, že pochází z lesácké rodiny a že má o vše v lese zájem. V lese žije jezevec „zabiják“, který již zahubil nejednoho psa. Také Brok má namále. Přesto se podaří psa společným úsilím zachránit a přátelství mezi mladým a starým Strakou je tím definitivně zpečetěno. (Česká televize)

(více)

Recenze (158)

petrce 

všechny recenze uživatele

Vždycky a znovu se moc rád podívám na tento příběh z šumavské přírody, který mě navrací zpět do dětského věku, kdy jsem i já vybíhal do přírody, kterou jsem pozoroval, zkoumal a mám dodnes pořád moc rád. Nádherná krajina, pěkná hudba v pozadí a vynikající Tomáš Holý mě vždy potěší na duši i na těle (vyláká mě to znovu a znovu vyrazit do přírody a radovat se z maličkostí matičky přírody). ()

sud 

všechny recenze uživatele

Pěkný dětský film s dosud nepřekonanou dětskou hvězdou českého filmu Tomášem Holým. Na filmu vyniká hlavně krásná Šumavská příroda. Tahle trilogie je poměrně průměrná, ale má pro mě takové zvláštní fluidum, že pokaždé, kdy tyto filmy vysílají, se dívám a pořád se mi to líbí. Proto tu jednu hvězdičku navíc. ()

Reklama

saaaky 

všechny recenze uživatele

Rozporuplný film, rozporuplné hodnocení - 3 hvězdičky. Tomáš Holý je opět znakem příjemného přírodního podání. Film má pěkný spád a odehrává se navíc v krásném prostředí. Děda je správným zachmuřeným dědou a příběhy z obyčejného chalupářského života jsou opravdu věrohodné. Nostalgie, legenda. Film, který nenadchne, ale je zajímavým doplněním pro nedělní odpoledne. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Film, který netřeba blíže představovat. Šumavská příroda v hlavní roli a do ní zasazený příběh malého Vaška, kluka sice z města, ale který není žádný zhýčkaný fakan a svého dědu lesníka má rád, i přes jeho občasnou nevrlou náturu. Václav Gajer se více než na příběh soustředil na krásy přírody ve které herci hrají vzorně a Holý se těm dospělým v pohodě vyrovná díky svému citu pro autentičnost. Dneska asi dětský divák s tímto filmem toho moc neobjeví, protože mu bude připadat svým pojetím nudný a zastaralý. Bohužel je to částečně pravda. 60% ()

Všivák 

všechny recenze uživatele

Vašek je divnej a děda je úchylák. Celé je to divně nerealistické a uřvané. Děda je myslivec. Ve filmu vidíme akorát těžaře a mýtiny. Poselství pro vnuka jak hrom. Takhle si vzkvétající přírodu nepředstavuju. Jako malej jsem tenhle dětský film žral. Dneska? Děkuji, nechci. Tohle zestárlo a zdebilnělo až moc. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Původně snímek neměl mít další pokračování. Náhodou se však dostal do Německa, kde zaznamenal veliký ohlas a stal se velmi oblíbeným. Následovala zakázka na další díl, což nakonec vedlo ke vzniku trilogie. (rockwoman)
  • Režisér nechal Tomáši Holému volno v tom co má povídat, nenutil ho učit se texty. Jen musel vědět, co by tam mělo být. (cariada)
  • Pre natáčanie triku so snehom bol umiestnený fukár a do neho sa sypala polystyrénová drť. Polystyrén potom lietal, ako keby padal sneh, a jeho zvyšky majiteľ chaty nachádzal ešte po rokoch. (Zdroj: ahaonline.cz) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama