Reklama

Reklama

Nový život

  • Slovensko Nový život (více)
všechny plakáty
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Tatínkové jsou někdy pěkní ,lumeni'. Otec Adama Oĺhy, známý slovenský pedagog a filmař, se po letech společného života rozhodl opustit svou ženu a šest dětí a začít znova. Adam tak přejímá jeho místo a pouští se do zaznamenávání rodinných peripetií. Jako nejstarší ze sourozenců a poslední muž v rodině zkoumá otcovy staré obrazové záznamy, porovnává je se současností a pokouší se zjistit, co vedlo k této radikální změně. Mapuje vztah rodičů od jeho začátku, odhaluje problémy v komunikaci mezi mužem a ženou a pozoruje, jak se problémy rodičů odrazily v životě jeho sester. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (17)

POMO 

všechny recenze uživatele

Osobná, hlboko retrospektívna a hlavne úprimná výpoveď syna o svojej rodine a jej kostlivcovi v skrini. Pekne, miestami nápadito spracované (hudba a strih), vtipné, ale predsalen trochu dlhé na to, že tie najdôležitejšie otázky nezodpovie (nedostatočný dialóg s otcom, ktorý rodinu opustil, čo ale môže byť ani nie tak chyba režiséra, ako otcovej neschopnosti a neochote komunikovať a kriticky sebareflektovať). ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Neny to vyslovene spatne, ale nijako to nevybocuje z priemeru, a to tym, ze reziser Adam Olha nie je schopny poskytnut hlbsiu dejovu liniu nez riesenie medziludskych vztahov. A to je na dejovu liniu je vztah otec - syn sakra malo. No nic, zas dalsi priemer, ktore tu mozeme lopatami prehadzovat. 50 % ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Na Slovenskej televízii beží seriál Família. O trápeniach, pocitoch a súžití jednej rodiny. Nový život mi pripadal ako pilotný film k sérii. Samozrejme, že najosobnejší a tak. Zároveň však, rovnako ako v prípade zmienenej série, ide tak trochu o voyeuristiskú sondu do intimity jednej početnej rodiny. No privátna úprimnosť pokiaľ ide o skutočný príbeh je dnes v kurze. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší festivalový dokument. Na místo laciné provokace a výsměchu ve stylu reality show, které provozují některé hvězdy českého dokumentu (např. Hníková), pracuje Adama Ol´ha s intimitou a smutkem. Velice intimní hledání příčiny rozpadu vlastní rodiny. Proč je snímek výborný? Režisérovi pomohla divácky hodně vděčná rodina a otcův archiv. Inteligentní postřehy matky i šesti sester ( Moc si přeju, aby mladá zpívající sestřička pokračovala v kariéře zpěvačky. Je to smutné, ale její upřímné texty překonávají veškeré snahy dospělých textařů píšících na tělo mladým hvězdičkám z talent show.) dodaly upřímnost a intimitu. Otcův archiv potom přidal zajímavý obrazový materiál. Ani na vteřinu jsem se nenudil. ()

Marigold odpad!

všechny recenze uživatele

Nudný, neinspirovaný a unylý kluk točí dokument o banálních, nudných a unylých lidech, kteří jsou zajímaví, jen když dostanou vši, jinak trepú sprostosti, ze kterých mi bylo stydno. Impotence skrytá za lyrismus z rodinného alba, přehlídka zbytečností, jejichž intimní rozměr / výpovědní hodnota mi uniká. Nejsem nejspíš o nic lepší a zajímavější než aktéři, ale nikdy by mě nenapadlo vzít do ruky kameru a cpát to ostatním jako výpověď bez výpovědi... asi proto, že nejsem z dost umělecké rodiny, abych byl přesvědčený o vlastní výjimečnosti. Sorry, tahle rodinná etuda, to je študácká marha, která by neměla obstát ani jako ročníková práce. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Vo filme boli použité rodinné fotografie a filmy, ktoré vytvoril v rokoch 1976 - 2005 Matúš Oľha. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Zábery pri vode pochádzajú z vodnej nádrže Dubník neďaleko mesta Stará Turá. (Depor)
  • Počas scény odohrávajúcej sa v študentskej izbe znejú v pozadí repliky postáv zo slovenského animovaného seriálu Lokal TV (2011). (ancientone)

Reklama

Reklama