Reklama

Reklama

Český žurnál

(seriál)
  • angličtina Czech Journal
Trailer
Česko, (2013–2020), 30 h 50 min (Minutáž: 52–84 min)

Hrají:

Vít Klusák, Filip Remunda, Martin Dušek, Jan Keller, Václav Bělohradský, Radovan Klučka, Jana Lorencová, Jana Bobošíková st., Jiří Krytinář, Aneta Langerová (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Dvacet autorských dokumentárních filmů, které se kriticky vrací k důležitým událostem a tématům v rozmezí let 2012 - 2020. Autoři zprostředkovávají kauzy a fenomény z různých oblastí společenského a politického života neotřelým pohledem a odhalují i nečekané souvislosti. Režie jednotlivých se ujali výrazní čeští dokumentární režiséři a režisérky. Většina filmů podnítila polemické společenské debaty. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Kingjiri k tomuto seriálu (4)

Dělníci bulváru (2014) (S02E01) 

Delší reklama na jistej bulvární server a exhibice Pavla Novotnýho, jehož povolánim je dělat syna známýho otce. Jistě se utvrdíte v tom, že je Novotný možná inteligentní, ale taky bezpáteřní zmrd. Krásnej příklad byla historka, jak nechal konkureční plátek stáhnout fotky svýho otce poprvý na procházce po mrtvici proto, aby ho moh vyfotit sám a fotky pořádně zpeněžit. Dál vám ochotně sdělí, že mu ho vykouřilo spoustu celebrit a že může šukat s jakoukoli buchtou si zamane a to i přesto, že je "koktavej zmrd". Vše krásně zakončí vyprávěnim o tom, že bude dělat cokoliv legálního (bez ohledu na morálku), když to bude dobře placený (takový jsou ale nejspíš všichni lidi z bulvární branže - viz závěrečnej nábor redaktorů). Do toho se ještě přimíchá pokrytecká slečna Štiplová (aneb sere mě, že mě pořád natáčíte a dejcháte mi za krkem, ale nebudu se vyjadřovat k tomu, že to samý dělám celebritám, který v popisu práce "sleduju"), která dle svýho projevu evidentně na něčem frčí. Dokument uplně blbej neni, jenomže jak ho lze pozitivně hodnotit, když se vlastně o hlavnim tématu bulváru nedozvíte téměř nic? ()

Gadžo (2014) (S02E02) 

Nepotřebuju přesvědčovat, že jsou mezi cikánama i slušný jedinci a nelze je všechny házet do jednoho pytle. Ale rodina, u který dokumentarista Tomáš přebýval, opravdu neni typickou cikánskou rodinou (a už vůbec ne typickou rodinou z gheta). Kdyby kamera zavítala hloubš do gheta a vybydlenejch domů, ve kterejch většina cikánů žije, viděli bysme asi trochu jinej obrázek. Cikáni taky nejsou uplně blbý a když souhlasej s tim, že je někdo bude natáčet, asi těžko lze očekávat, že se budou chovat tak, jak ve skutečnosti (s výjimkou slušnejch cikánů, který se uměj chovat pořád a ne jen, když je to potřeba). Nicméně, jistej náznak, jak to v ghetu vypadá když zrovna nikdo nenatáčí, ukazovala scéna, kdy Tomášova "adoptivní" rodina upozorňovala svoje nájemníky, aby nenechaly svý děti škrábat po autech. Pak jsem uplně nepochopil, proč míchat do příběhu o životě v Ústeckym ghetu názory lidí z Duchcova a Varnsdorfu (co takhle udělat menší anketu mezi Ústečákama?). A dál jsem ještě neměl pocit, že by Tomáš strávil v ghetu půl roku, spíš mi to subjektivně přišlo jako pár týdnů. Škoda, že se nepodařilo zajímavej nápad na dokument líp zužitkovat a natáčet mezi více cikánskejma rodinama. ()

Matrix AB (2015) (S03E02) 

Zajímavý, leč trochu zbytečný dílo. Mně a ostatní anti-Babiše potvrdí v jejich negativnim názoru a jeho příznivce o pokřivenym charakteru a skutečnym důvodu Babišova vstupu do politiky nepřesvědčí asi nic. Na ně stačí PROSTĚ vytáhnout pár lacinejch sloganů a je hotovo. Nicméně Babišova arogance (stačej pohledy, jaký hází na lidi, který s nim v čemkoliv nesouhlasej), vulgarita (telefonát s redaktorem práva), pocit, že si všechny koupí (sešlost na Ptačí farmě nebo večírek MF), vyžadování absolutní loajality (Komárkovy a Kleslový chvalozpěvy) a neschopnost unést jakoukoliv kritiku (cholerickej záchvat po projekci) ze snímku jenom čišej. Prostě a jednoduše dokonalej prototyp STBáka. Objektivně však musim říct, že měl Klusák vyzpovídat o něco víc Babišovejch věrnejch, protože kritiků bylo asi dvakrát tolik a dostali tim pádem víc prostoru. A taky by nebylo špatný snažit se zapátrat v minulosti, jak Babiš ke svýmu impériu a z toho vyplývající moci vlastně přišel. I když každýmu, kdo má všech pět pohromadě, musí být jasný, že v divokejch devadesátkách nelze bez kontaktů a korupce provádět jednu privatizaci za druhou. Čtyři slabší hvězdy. ()

Blízký daleký východ (2015) (S03E04) 

Příznám se, že mě tenhle dokument i přes svoje velmi silný téma dokonale uspal. Buď je chyba ve mně, nebo v uspávacim Remundově vyprávěcím hlasu v kombinaci s chaotickym "způsobem vyprávění". ()

Reklama

Reklama