Reklama

Reklama

Český žurnál

(seriál)
  • angličtina Czech Journal
Trailer
Česko, (2013–2020), 30 h 50 min (Minutáž: 52–84 min)

Hrají:

Vít Klusák, Filip Remunda, Martin Dušek, Jan Keller, Václav Bělohradský, Radovan Klučka, Jana Lorencová, Jana Bobošíková st., Jiří Krytinář, Aneta Langerová (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Dvacet autorských dokumentárních filmů, které se kriticky vrací k důležitým událostem a tématům v rozmezí let 2012 - 2020. Autoři zprostředkovávají kauzy a fenomény z různých oblastí společenského a politického života neotřelým pohledem a odhalují i nečekané souvislosti. Režie jednotlivých se ujali výrazní čeští dokumentární režiséři a režisérky. Většina filmů podnítila polemické společenské debaty. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele kubilov k tomuto seriálu (3)

Spřízněni přímou volbou (2013) (S01E04) 

Klusák a Remunda bez větších inovací předvádí přibližně to samé jako Kudrna se svým Hledá se prezident. --- Po dlouhých letech (2021) a opětovném shlédnutí obou dokumentů nechávám tomto stejné hodnocení s tím, že více angažovanější metoda Klusáka a Remundy je spíše rušivá (přestože často klade zásadní otázky) a že v porovnání obou dokumentů vychází tento jako slabší, protože vlastně zcela ignoruje 1. kolo, které bylo podle mého názoru dokumentárně podnětnější. ()

Dělníci bulváru (2014) (S02E01) 

Geniální dílo. Miluju Pavla Novotnýho. ()

Matrix AB (2015) (S03E02) 

"Počkejtě, já jsem neměl mandát, kurva!" Nedovedu si přestavit, že by někdo jiný natočil za daných podmínek lepší observační dokument o největším politickém fenoménu posledních pěti let. Vít Klusák je jednoznačně nejlepší a nejúspěšnější český dokumentarista a spolu s mladým a nadějným Bohdanem Bláhovcem také můj nejoblíbenější, proto mi udělalo velkou radost, když jsem se dozvěděl, že tento projekt připravuje. Lze pochopit, že si někdo může stěžovat, že měl být Klusák více útočnější a ne pouze defensivně Babiše natáčet, což je určitě opodstatněná výtka, ale je třeba si uvědomit, že kdyby začal Andrého konfrontovat s dotacemi na Čapí hnízdo, s konfliktem zájmu, s tajnými složkami, s estébáctvím, atd.. Babiš by ho prostě poslal pryč a natáčení by ukončil, proto je Matrix AB unikátní tím, že alespoň trochu ukazuje oligarchovo soukromí, do kterého si filmaře sám dobrovolně pustil, což může být v průběhu nejbližších několika let také jediný podobný dokument, pokud samozřejmě nepočítám nějaké oslavné a nesmyslné ódy. Další vynikající věcí je také to, že Vítek Matrix natočil ne jen jako nezávislý režisér pro festivalová promítání, ale opět jako další díl vynikajícího dokumentárního seriálu pro Českou televizi - Český žurnál. A natočil to opravdu skvěle. Můžeme vidět Andrého jak rozdává své pověstné koblihy, jak dává naprosto nesmyslně bezdéčkům Masaryky (už ho chci vidět, jak smradlavej bezďák platí někde pětilitrem) jeho přímou konfrontaci s obdivnými "Babišovoliči" (= naivní, idealističtí, zoufalí). Na druhou stranu tzv. "od řemesla" se objevuje vrchní Babišův maskot Martin Stropnický, nejposlušnější pejsek a největší obdivovatel Martin Komárek, komunistická rozvědčice a pravá ruka, nad kterou už alespoň trochu spadla klec - Radmila Kleslová a jeden z top 5 francouzských herců všech dob Jean Reno, s kterým vede André zajímavou politickou debatu. "Tak. A teď si vás kúpím šetky!" ()

Reklama

Reklama