Reklama

Reklama

Český žurnál - Série 1 (2013) (série)


Svobodu pro Smetanu (S01E05)

(epizoda)
  • angličtina Free Smetana

Obsahy(1)

Patří řidič Smetana za mříže nebo je obětí politické zvůle? Poslední díl cyklu je věnován právě muži, který svou mediální slávu začal tak nevinně – přimaloval na plakátech politikům tykadla. Politikům přikresloval tykadla. A na plakáty psal, že jsou to lháři, zloději a korupčníci. Nakonec ho udal jeden z kolegů, také řidič autobusu. Byl souzen manželkou počmáraného politika. Poškodil soukromý majetek! Zaplatil škodu 15 tisíc korun a další trest odmítl. Moje náprava je naprosto vyloučena, zvolal Roman Smetana u soudu. Vyfasoval sto dnů natvrdo. Prezident mu odmítl udělit milost. Autoři filmu už nedokázali jeho příběh jen dokumentárně zaznamenávat – nakoupili spreje a vyrazili do ulic.
Film o souboji práva a spravedlnosti. Je svoboda projevu nadřazena poškození cizí věci? Existuje moment, kdy je potřeba se vzepřít společensky uznaným normám? Dokáže řidič autobusu diskutovat s premiérem?
(Film byl v rámci předpremiéry uveden na na MFDF Jihlava 2012, kde vzbudil vášnivé diskuze, ta po projekci s tvůrci trvala déle jak hodinu.) (Česká televize)

(více)

Reklama

Reklama