Reklama

Reklama

Český žurnál - Série 1 (2013) (série)


Život a smrt v Tanvaldu (S01E01)

(epizoda)
  • Slovensko Život a smrť v Tanvalde (festivalový název)
TV spot

Obsahy(1)

Hledání pravdy v kauze zabití mladého Roma v Tanvaldu o silvestrovské noci roku 2012, kdy údajně v sebeobraně místní občan zastřelil dvaadvacetiletého Ladislava, otce dvou malých dětí. Dokumentární detektivka, ve které se autoři vydávají po stopách české xenofobie. V Tanvaldu mají místo náměstí parkoviště a supermarkety. Zima je zmrzlejší než ve zbytku republiky. Rok 2012 tu začal neštěstím. Hodinu a půl po půlnoci zastřelil tanvaldský senior dvaadvacetiletého juniora. Šlo o nutnou obranu? Nebýt toho, že mladík byl Rom a střelec Gádžo, vášně by nebyly probuzeny. Vše se navíc odehrálo ve městě zavřených textilek, extrémní nezaměstnanosti a nízké tolerance. Natáčení začalo pár dnů po té nešťastné střelbě. Ukázalo se, že rodiče zemřelého Ladislava žijí na dohled od pána, který střílel. Jak natočit film o neštěstí, aby nebyl bezvýchodný? (Česká televize)

(více)

Diskuze

Allien.9

Allien.9 (hodnocení, recenze)

Vojife

Překrucuješ. Nikdo neřekl, že ti, co řvou, musejí být nutně Romové, ale z mé zkušenosti to tak v 70% prostě je (zbylých 30% jsou většinou teenageři). Ano, máme jiné názory, jen se ti snažím vysvětlit, že míjet je ve městě na ulici je něco úplně jiného, než s nimi tu ulici sdílet na malé vesnici, a dokud to nezažiješ, tak to nejspíš nepochopíš. Třeba takových Vietnamců potkávám denně víc než Romů a nikdy (fakt nikdy) jsem neviděla, že by někdo z nich dělal bordel. Je mi jasný, že se teď nejspíš začneš křižovat, ale je to mentalitou.

 

P.S.: Jelikož se k žádné podobné skupině nehlásím, tak nemám tušení, jak se takoví lidé označují a slušný člověk - myslím si - jsem. Kromě samozřejmostí jako dodržování zákonů, uznávání autorit, pouštění sednout a pomáhání s kočárky by mě nikdy nenapadlo jen tak z legrace poničit veřejný/soukromý majetek nebo řvát vulgarismy přes celý autobus.;-)

Vojife

Vojife (hodnocení, recenze)

Ale jo, jenže na to už jsem vpodstatě svůj názor dal před tím. Proč to prostě musí být o tom, že ti, co řvou v metru jsou Romové a ti, co devastují park jsou Romové a nemůže to být o tom, že ti, co řvou v metru jsou ti, co řvou v metru a ti, co devastují park jsou ti, co devastují park? Sama uznáváš, že takoví nejsou všichni. Je to sice možná (chtěl bych tu statistiku ale vidět) procentuálně nepoměr, ale čeho? Procentuální rozdělení podle ras. A podle jedné definice rasismu (uznávám, že jich je možná víc různých) je rasismus cokoli, co podle ras jen rozděluje. Takže tahle statistika je pak založená na rasismu a nemůže tudíž sloužit jako argument proti nerasismu.
Ale ještě bych rád řekl, že nikomu neberu jeho názor. Sice s tvým názorem nesouhlasím, ale myslete si co chcete. Je dost problémové se angažovat v diskusi o rasismu, když sama diskuse o rasismu, ať už jsem pro nebo proti, rasismus vlastně podporuje, protože i já jsem nucen pro lepší orientaci v myšlenkách rozdělovat na rasy. Navíc rasismus a nerasismus obě prostě stojí na úplně jiných předpokladech, a vidím, že asi nemá smysl se o tom dál bavit, těžko se navzájem přesvědčíme, protože prostě každý bereme život od základu jinak. (Jen tak mimochodem, když vám říkám rasisti, jen používám obecný pojem založený na definici, řekněme, ideologie, nepoužívám to jako nadávku.)
Ale pokud si přecejen můžu dovolit nějakou jedovatou poznámku, která ale není zas tolik k věci: Mně zas přijde legrační, jak prosíš o odpuštění za výraz "blbý" jen aby jsi byla ten "slušný člověk," jak se rasisti často označují. ;)

na příspěvěk reagoval Allien.9

Uživatel Vojife smazal svůj příspěvek.

Allien.9

Allien.9 (hodnocení, recenze)

Vojife

Asi tě zklamu, ale ne.:-) A je legrační, jak se zaměříš na (odpusťte mi ten výraz) blbou definici rasismu a zbytek komentáře (to věcné) jako bych vůbec nenapsala.;-)

na příspěvěk reagoval Vojife

Vojife

Vojife (hodnocení, recenze)

kapsomut

Ok, promiň, že jsem tě "nasral", ale stejně nechápu čím. Vždyť jsem nikomu nenadával (když sám říkáš, že ti mám klidně říkat rasista). Ale to vám asi vadí, co? Podle vás je asi slušnost sama nadávat romům. Kdo nenadává, není slušný, co? No nic.
A Allien.9, to je z Wikipedie, co? ;)

na příspěvěk reagoval Allien.9

kapsomut

kapsomut (hodnocení, recenze)

Allien.9

Krása... tak přesně takovýhle podobný příspěvěk jsem chtěl taky napsal, ale bohužel jsem na něj neměl nervy. Tak jsem to pojal jednodušeji

Allien.9

Allien.9 (hodnocení, recenze)

Vojife

"Rasismus je přesvědčení, že někdo tím, že má určité biologické znaky vlastní některé lidské rase, je méně nebo více hodnotným než ostatní, kteří tyto znaky nemají. Rasismus vede tedy k popření rovnosti lidí. Toto přesvědčení může pak implikovat nějaké jednání či pravidla jednání spočívající např. v ubližování někomu z důvodu jeho příslušnosti k určité rase." Podle této definice rasistka nejsem - nikomu neubližuju a v to, že jsou si všichni lidé rovni, na rozdíl od mnoha jiných lidí upřímně věřím.;-) Problém ovšem je, že to oni dávají často najevo, že jsou "něco víc". Nevím, jestli je "něco víc" úplně správná formulace (spíš ne), ale proč se může pětadvacet lidí v MHD bavit normálně a pět nastoupivších Romů zvedne hluk o patnáct decibelů? Proč může mít sto lidí park a nově příchozí rodina ho do měsíce zdevastuje? Chápu, že existují i slušní Romové. Jenže když jdete po ulici (třeba pražský Karlín je skvělý příklad), potkáte 100 "bílých", z nichž bordel (hluk, nadávky, odpadky, prostě cokoli) dělá pět a dvacet Romů, z nichž bordel dělá 10. Procentuálně je to nepoměr a o tom mluvím.

na příspěvěk reagoval kapsomut

kapsomut

kapsomut (hodnocení, recenze)

Vojife

Pardon, ale jseš čurák! A klidně mi řikej rasista nebo tak něco. Mě vůbec nevadí jejich rasa, ale jedno je jasný. !DRTIVÁ VĚTŠINA! z nich jsou zvířata... už jen když vidim špinavýho cigoše kterej jde proti mě, přiostří se mi smysly a připravuju se na to nejhorší. Jestli jsem rasista, tak prosím :) Kdyby se chovali slušně, tak bych s nima vůbec neměl problém. Samozřejmě, že "bílý" taky nejsou dokonalý ... to nepopírám. To samý současná aféra v Ostravě s tím bydlením. ONI si ten barák zničili! Kdyby to byli normální lidi, tak už jsou dávno na ulici a oni si ještě poroučejí, že chtějí náhradní bydlení!! (který by bylo za pár měsíců ve stejným stavu jako ten barák, ve kterým žijou teď).

Btw. omlouvám se za to oslovení, ale nasralo mě co jsi napsal

na příspěvěk reagoval Vojife

Vojife

Vojife (hodnocení, recenze)

Allien.9

Pardon, ale ano, jste rasistka. Ale ne jen proto, že nesnášíte tohle chování. Já ho samozřejmě taky nesnáším. Jde o to, že to dáváte do souvislosti s jejich rasou. Jsou hodní Romové a Romové, které Vy poppisujete. Stejně jako jsou hodní Běloši a Běloši, kteří by odpovídali Vámi popisované situaci. O to mi jde a o tom je rasismus. ;)

na příspěvěk reagoval kapsomut, Allien.9

Allien.9

Allien.9 (hodnocení, recenze)

Vojife

Měl jste někdy Cikány/Romy v sousedství? Pokud ne, tak, prosím, mlčte. Pět let jsme měli v obci parčík, který je nyní už rok oplocený, neboť si z něho nově příchozí udělali zahradu (hračky, plechy, pivní lahve atd. poházené po trávě, zasázené stromy totálně zdevastované, šnůry s prádlem natažené přes cestu a tak podobně, a to nemluvím o hluku). No dop*dele, kde to jsme?!? A zkoušel jste jim někdy říct, aby s něčím přestali, nebo to alespoň omezili? Já ano a skončilo to tím, že mě cca. dvanáctiletý parchant (před svými rodiči) nazval p*čou a věc byla vyřízená. Pokud bych měla být rasistka jen proto, že je za tohle chování nesnáším, tak prosím.

na příspěvěk reagoval Vojife

Uživatel Allien.9 smazal svůj příspěvek.

Vojife

Vojife (hodnocení, recenze)

To vám rasistům vážně ty výpovědi a názory jiných rasistů zobrazených ve filmu (říkajících o sobě, jak nejsou rasisti) vážně nepřijdou absurdní??

na příspěvěk reagoval Allien.9, Allien.9

Georgex

Georgex (hodnocení, recenze)

pokud stojíte o nic neříkající dokument, ve kterém se Romská komunita opět staví jako utlačovaná a znevýhodněná, brečící, že by chtěli pracovat, ale není práce, brečící ve stylu my nic, za všechno můžou bílí, tak toto je ten pravý příklad.. tvůrci záměrně nahrávali straně zastřeleného, nepadl jediný rozhovor s policií, nebyly řečená fakta z vyšetřování, nebyla řečená pestrá minulost zastřelených, zkrátka dokument na jednu stranu.. čekal jsem od tvůrců větší nestrannost!

Niktorius

Niktorius (hodnocení, recenze)

S jakými fakty a jak se manipulovalo? A jaké metody propagandy jsou v dokumentu použité? 

RINGOCZ

RINGOCZ (hodnocení, recenze)

Naprostá tendenční ostudnost. Účelová manipulace s fakty, do očí bijící neobjektivnost, ukázkové používání metod propagandy, za které by se nemuseli stydět ani tvůrci německých snímků let 1933-1945. Je velice pravděpodobné, že autorům šlo zejména o prospěchářství, jelikož na takovýto "pseudoeurohumanistický" projekt dostali určitě tučné prostředky.

jakubczm

jakubczm (hodnocení, recenze)

kapcus

Dobrý den, domnívám se že šli, minimálně z rozpočtu protože je to z ČT.. jinak absolutni sračka, zajimavy že mě se nikdo na názor neptal, ale asi by byl stejně vystřižen protože by se nehodil.. jednostranně tendenční a přesně díky takovejmhle ... je tu ta nasranost lidí daleko větší. 

kapcus

kapcus (hodnocení, recenze)

fantastická slátanina pánové...

1) stavět celkový obraz "dokumentu" na výpovědích

- malých děcek

- nalitejch lidí na plese (a nejsem si teda úplně jist, jestli to byli Tanvalďáci - řekl bych že ne)

- a nezkušenosti ostatních - když někdo nemá zkušenosti s kamerou a má z fleku mluvit plus otázky poskládaný přesně podle toho, aby se vám to hodilo

2) Absence zásadních informací (např. že ten postřelenej je opakovaně trestán, v rozhovorech pro TV lhal - běžně lidi chodí k babičce s nožem atd)

 

Problém města je skutečně nezaměstnanost a nízké mzdy (holky tu berou třeba 8.000.-) a důsledky sociálního systému-konkrétně vyplácení dávek. S tím souvisí celková nálada města (zkuste si donekonečna makat a nic nemít a vstávat třeba v 5 ráno - tj. o 3 hodiny dříve, než vy v Praze) VS. paraziti, co nemakaj a slušně si žijou z dávek. Připočtěte si k tomu velikost města (cca 8t lidí) => dost se tu známe => věci se rozkřiknou (např. kolik a jak vysoké dávky na poště nemakačenka dostávají), jako bonus přidejte herny a rozložení města (lidi bydlí na sídlišti na kopci, fabriky a obchody jsou dole v centru, problematičtí bydlí také dole) => brzo ráno lidi musí chodit přes centrum a tu potkávají nalitou pakáž, která navíc zase nakrmila automaty => scénář na konflikt jak dělaný. A jako třešnička dost velký přival další cizí pakáže a pár vykuků, co tu skupuje levné byty a obsazuje je hádejte kým?

 

Nepodstatné detaily, celkově (IMHO) ale můžou za špatnou náladu ve městě. Přístě, až budete zase dělat sondu do společnosti, zkuste si nejdříve opatřit nějaká fakta (například statistiky kriminality), promluvte si s kompetentnějšími lidmi (jediný u vás byl místostarosta), promluvte si s místními slušnými Romy (žádnýho z nich jsem v onom průvodu neviděl - PROČ), a závěrem si zadejte do googlu "dario tanvald". Ale spíš doufám, že žádné přístě nebude.

 

Žiju střídavě v Praze a Tanvaldu cca 30let. A doufám, že na tuhle srágoru nešly žádné peníze ze statního fondu.

na příspěvěk reagoval jakubczm

Reklama

Reklama