Reklama

Reklama

Český žurnál - Série 2 (2014) (série)


Obnažený národ (S02E05)

(epizoda)
  • angličtina Naked Nation (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

O tom, jak se Chorvatsko každoročně v létě stává českou enklávou a jak na Čechy pohlížejí Chorvaté, vypráví další díl z cyklu Český žurnál. Inspirací pro nový film Filipa Remundy se stal článek „Nešťastný turista Švejk" chorvatského novináře Borise Dežuloviče. „To, že čeští turisté kloužou po zpocených podrážkách svých vietnamek ze strmých útesů, nebo že se vydávají vstříc jisté smrti, když plují širým mořem na šlapadlech, není kvůli tomu, že by se nadopovali extází. U Čechů totiž stále žije, u Chorvatů dávno mrtvý, dobrodružný duch kreslených filmů, na nichž jsme společně vyrůstali. Čechy ani v dospělosti neopouští neúnavný optimismus Pata a Mata, ani radost ze života Lolka a Bolka. Oni zkrátka nikdy nedospěli a já jim to závidím," napsal ve své úvaze.
Pomůžou nám Chorvaté uvidět sami sebe bez růžových brýlí? Můžeme si z dovolené odvézt i něco jiného než opálená záda a osvěžené plíce? Co říká o Češích, že se téměř milión z nás přes prázdniny stěhuje do Chorvatska? Co o nás říká to, kde tam bydlíme, jak tam trávíme den, jak se tam oblékáme, co tam jíme, jak se tam po večerech bavíme... "Obnažený národ" je příběh lásky a nenávisti, satirou o vnímání národních stereotypů a úvahou o tom, jakou společenskou roli má moře. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (63)

JohnnyB. 

všechny recenze uživatele

Remunda opět nezklamal. Laciný povrchní a prázdný dokument s nulovou vypovídací hodnotu se snahou divákovi podsouvat stokrát omílané a vetšinou ne pravdivé. Nemyslím si, že tak, jak to prezentuje tento "dokument" chorvaté vidí Čechy. A těch Chorvatů, kteří to tak vnímají bych se rád zeptal, kam jezdí oni na dovolenou a jak je tam na ně nahlíženo. Jako na štědré světáky s vytříbeným vkusem? Můj názor na Čechy v Chorvatsku je takový, že je to zkrátka tradiční a velice dostupná (ne však vždy levná) destinace a díky tomu se tam ve větší míře pohybuje lid prostý (neznamená špatný) a přináší s sebou určité vzorce chování (a paštiky). No a? Beztak týden po skončení sezony většina přímořských chorvatů po nich kňučí (tak jak bylo ukázáno v dokumentu) a nemá do čeho píchnout. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Téma je to dobré, ale Remunda přišel trochu s křížkem po funuse. V roce 2014 je to vyčpělé téma. Spoustu čechů už vyjelo a vyjíždí mimo Chorvatsko a i nároky na dovolenou se změnili (samozřejmě dochází k určitým výkyvům díky ekonomické krizi). Český buranismus ponožkových sandálů (nenosí to jen češi, podívejte se na angličany v Praze), levných paštik a hnusných nafukovaček patři(l) k určitému životnímu stylu. Některé postřehy jsou vtipné (češi pořád vaří). Z druhé strany když si člověk vzpomene na turisty v Praze, kteří se chovají jako ožralé hovada, co chodí za děvkama (dřív angláni, teď třeba dánové), tak mu připadají neškodní čeští pupíčci jako zlatíčka. 53%. PS: Druhá polovina dokumentu je fakt slabá a ty zpomalovačky jsou taky o ničem. ()

Reklama

Caym 

všechny recenze uživatele

Tak já nevím, kam se Remunda vydal. Možná chtěl prostě jen jet na dovolenou a tohle byl takový vedlejší produkt poblázněné prázdninové mysli. Zpomalené záběry s chorvatskými písněmi křičí "potřebuju natáhnout stopáž" a výsledek to nemá žádný. O ponožkách už jsme to věděli dávno a paštiky nás už asi taky z letargie nevytrhnou - a nic jiného se vlastně neřešilo. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Nelíbí se mi zjednodušený a jednostranný pohled autora. Dost laciných záběrů i komentářů. Dvacet let pořád stejné téma. Burani se najdou v každém národě. Chorvati chtějí především vydělat a mají proto rádi hlavně turisty, kteří hodně utrácejí. Ale upřímně, i kdybych měla tolik, co Němci, stejně bych denně do jejich předražených restaurací nechodila a raději bych si zaplatila výlety navíc. Od té doby, co jsem v Chorvatsku slyšela hlášku: " Čech, prázdný měch ", tak si myslím, že si nás Chorvati nezaslouží. Zlatý jih Itálie a jeho příjemní lidé. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Samostatná práce není zdaleka tak zajímavá jako jsou společně točené dokumenty. Pokus o hledání názoru Chorvatů na nás by potřeboval prostříhat. A bylo by príma, kdyby ve střižně vypadlo to EGO, které v kraťasích dřepělo u stolu a pravilo, že je delegát slovenské cestovky. Ovšem vietnamskou rodinku bych ponechala, ta byla zábavná snad ve všech scénách. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama