Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ada Monroevá se se svým otcem přestěhovala z města do obce Cold Mountain, kde se okamžitě zamilovala do muže jménem Inman, který se zase okamžitě zamiloval do ní. Dvojice spolu zažila pár pěkných momentů, ale oba byli velmi zdrženliví, a než mohl jejich vztah přerůst do další fáze, přišla občanská válka. Inman narukoval do jižanské armády. Dvojice si před Inmanovým odjezdem dala polibek a slíbili si, že na sebe počkají. Inman bojoval ve válce statečně a díky němu a mužům z Cold Mountain vyhráli mnoho bitev. Jednoho dne se je seveřané pokusili vyhodit do vzduchu, ale nakonec dostali sami sebe do pasti. V té bitvě zemřelo hodně mužů, ale seveřané byli poraženi. Inman a jeho muži dostali za úkol v noci postřílet přeživší nepřátelé, ale akce se nepovedla a Inman byl vážně postřelen. Inman byl převezen do nemocnice, kam se mu po delší době dostal do ruky dopis od Ady. Ada si mezitím prošla peklem. Válka převrátila její život vzhůru nohama. Otcovo zdraví se horšilo, museli propustit všechny otroky a farma nebyla udržována. Jednoho dne otec Ady zemřel a ona byla odkázána na milodary místních. Adě nejvíc pomáhala Sally, jejíž synové odešli taky do války. Ada byla zoufalá, a proto Inmanovi napsala, aby za ní okamžitě vyrazil. Inman ten dopis dostal v nemocnici a hned, jak mohl, tak z nemocnice utekl. Tehdy už bylo jasné, že jižanská armáda prohraje, ale i tak byli zběhové zabíjeni. Inman měl před sebou velmi dlouhou cestu. Nejprve se seznámil s reverendem Veaseym, kterého přistihl, když chtěl utopit černošku, se kterou čekal parchanta. Inman ho zastavil, ženu zachránil a reverenda přivázal ke stromu, aby se každý o jeho činu dozvěděl. Později se tito dva opět setkali, reverend byl z města vyhnán a nyní je na útěku před domobranou. Dvojice byla na cestě spolu, dlouho si pomáhali a pak jednoho dne narazili na muže, kterému umřel býk v potoce a on ho nyní musí dostat z vody, protože ji zdechlina znečišťuje. Muž se dvojici odvděčil dobrým jídlem a pitím, a když byli oba opilí, přivedl muž domobranu a dvojice byla zatčena. Před smrtí zachránila Inamana skupina seveřanů, na kterou narazili. Vojáci všechny postříleli a Inman hrál taky mrtvého. Inman se pokusil od mrtvých kolegů osvobodit, ale neměl dost sil, nakonec mu pomohla jedna stařenka. Tato stařenka odvedla Inmana k sobě domů, kde mu dala najíst a vyléčila ho. Po nějaké době se vydal Inman opět na cestu, až jednoho dne narazil na dům patřící jedné vdově s miminkem. Sara nabídla Inmanovi jídlo, přístřeší a oblečení. Jeho blízkost v ní vyvolávala vzpomínky na jejího mrtvého muže. Dvojice spolu nic neměla. Ráno je překvapila trojice seveřanských vojáků, ale Inman je zlikvidoval, a tím Saře zachránil život. Pak už se vydal na cestu domů, která byla ještě dlouhá... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (606)

balone 

všechny recenze uživatele

spoiler: Kdo nevěděl, že umře, přestaňte koukat na filmy, u kterých by si váš mozek nevěděl rady, např. na Hanna Montana, ale tak nebylo to až tak hrozný, pěkná příroda, sexy Jude Law, nesexy Renee Zellweger... Naštvaná domobrana, divně poskakující albín... Co vlastně tomuto filmu chybí? Jo aha, pořádná zápletka. 60% ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Gabriel Yared: 1. Wayfaring Stranger - Jack White ,2. Like A Songbird That Has Fallen - Reeltime Travelers ,3. I Wish My Baby Was Born - Tim Eriksen, Riley Baugus & Tim O'Brien ,4. The Scarlet Tide - Alison Krauss ,5. The Cuckoo - Tim Eriksen & Riley Baugus ,6. Sittin' On Top Of The World - Jack White ,7. Am I Born To Die? - Tim Eriksen ,8. You Will Be My Ain True Love - Alison Krauss ,9. I'm Going Home - Sacred Harp Singers At Liberty Church ,10. Never Far Away - Jack White ,11. Christmas Time Will Soon Be Over - Jack White ,12. Ruby With The Eyes That Sparkle - Stuart Duncan & Dirk Powell ,13. Lady Margret - Cassie Franklin ,14. Great High Mountain - Jack White ,15. Anthem - Gabriel Yared ,16. Ada Plays - Gabriel Yared ,17. Ada And Inman - Gabriel Yared ,18. Love Theme - Gabriel Yared ,19. Idumea - Sacred Harp Singers At Liberty Church ,20. Idumea - Sacred Harp Singers At Liberty Church , ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Putování hlavního hrdiny má konkrétní i symbolický význam. Důležité jsou city, touha a vášeň a mně vůbec nevadilo, že nevidím bitvy a válku. I bez bojování bylo válčení vystihnuto přesně. Tvrdě. Nečekal jsem, jak to dopadne a všechny ty krásné obrázky na mě strašně silně zapůsobily. ANI SRDCE SE NEUZDRAVÍ. MŮŽEME JEN POZNAT MINULOST A POUČIT SE Z NÍ... ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Vizuální dokonalost a herecké výkony, které berou dech. Jen málokdy se mi stalo, že bych hlavním hrdinům tak moc držel pěsti a tlačil je k happyendu. O to fatálněji pak vyznívá závěr, který popírá jakékoli očekávané sladké či hořké návraty a shledání a místo toho přináší strhující dvacetiminutovou katarzi, která poctivě rezonuje ve všech smyslech. Kdo mohl tušit, že právě Cold Mountain je teprve Minghellův druhý a přitom navždy poslední opravdu velký film. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Další Anthony Minghella. Opět krásná kamera a výprava, která je ještě podtržena kvalitní režií doplněnou skvělými herci. Jude Law, Nicole Kidman, Renée Zellweger, Natalie Portman, P.S.Hoffman a třeba Donald Sutherland. Málokterý režisér zvládne takovouhle plejádu hvězd ukočírovat a proměnit v opravdu kvalitní snímek. Minghellovi se to povedlo a hlavní tri Law-Kidman-Zellweger vévodí celému filmu. Ostatní hvězdy jen skvěle dokreslují atmosféru doby(ať matka dětí hraná Natalií nebo otec Nicole Donald Sutherland). Bohužel je tu i něco málo špatně. Slabost Anthonyho je rozhodně stopáž, kterou ve svých dílech nerad zkracuje kolem přijatelnějších 2 hodin, ale raději stříhá na 2 a půl. Často to způsobuje, že snímek působí nevyrovnaně a střídá slabá a silná místa. Kdyby Anthony Minghella ke své audio-vizuální dokonalosti přidal trochu citu pro strukturu filmu, stal by se z něj ještě lepší režisér a z nominací by se mohli stát malý zlatí oscaři. Film je působivý, ale zážitek z něho se pro mě Anglickému pacientovi prostě nevyrovná. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (25)

  • Horské scény se natáčely v rumunských Karpatech. (EMMY)
  • Film byl sestříhán pomocí softwaru Final Cut Pro 3.0.2 společnosti Apple. (HellFire)

Související novinky

Ghost Rider vs. Dracula

Ghost Rider vs. Dracula

28.08.2010

Z natáčení v Bulharsku už je dávno vyhlášená noční můra hollywoodských herců i filmařů (napůl žertem si na něj stěžovali třeba Jean-Claude Van Damme či Bruce Campbell). Co je ale horší než natáčení v… (více)

Renée producentkou

Renée producentkou

21.03.2006

Tak se zdá, že držitelka Oscara za výkon v Návratu do Cold Mountain a někdejší idol kulatějších třicítek ze dvou filmů o Bridget Jonesové, má v plánu rozběhnout také kariéru producentky. Pracovně… (více)

Law a Minghella opět spolu

Law a Minghella opět spolu

28.02.2005

Jude Law si s největší pravděpodobností zahraje v BREAKING AND ENTERING, pro Miramax Films. Lawova role se má jmenovat Will a je to londýnský architekt, momentálně se nacházející v osobní i… (více)

Reklama

Reklama