Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když se začínající, avšak velmi ambiciózní závodní auto Blesk McQueen během cesty na velkolepý šampionát Zlatý píst neočekávaně zatoulá do ospalé Kardanové lhoty u Silnice 66, naučí se, že opravdová radost ze života se neskrývá za cílovou rovinkou, ale na cestě k ní. Auta ze lhoty, s nimiž se v průběhu svého putování napříč Amerikou seznámí, mu ukáží, že na světě existují i důležitější věci než trofeje, sláva a sponzoři. (HBO GO)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (966)

Matty 

všechny recenze uživatele

Obdivuji, že v podání Pixaru není ani takto „mechanický“ snímek prost emocí (u nostalgické scény jsem jen tak tak zamačkával slzy). Jistě, má to dopředu odhadnutelný příběh a místy to doslova kypí snahou o moralizování, ale nesmíme zapomínat, že se jedná primárně o film určený dětskému publiku. Pro dospělé tu nicméně stále zůstává nepřeberné množství skrytých narážek na automobilový průmysl, hollywoodské trháky (závěrečná pixarovská „retrospektiva“), hnutí hippies (v povedeném českém dabingu se opět „našel“ Jiří Macháček) a spousta dalších fórů. Ze slušného množství typově zcela rozdílných postav si jistě nejednu zamilujete, budete jim držet palce a i přes jasnou vidinu happy endu párkrát zatajíte dech. 90% Zajímavé komentáře: Gemini, Brouk, Ilicka ()

Psema 

všechny recenze uživatele

U Aut si musím trochu rýpnou, jako prakticky u každého animáku, že scénář mě opět neoslnil. Přichází s předvídatelnou zápletkou plnou klišé, kterou ovšem vyrovnává obrovský příval vtipů a to nejen verbálních či obrazových, ale i těch skrytých, které rozhodně nepůsobí prvoplánově. Technická úroveň je opět, jak je u Pixaru zvykem, naprosto dokonalá. Oproti konkurenčnímu Za plotem jsem se bavil víc právě s auty. I když uznávám, že nejvíc jsem se pobavil v závěrečných titulcích. ()

Reklama

sepp 

všechny recenze uživatele

Tak od tohoto animaku jsem nedokazal ani na vterinu spustit oci, coz se mi nestalo ani u prvotridnich Uzasnaku. Od zacatku do konce nadupane, tedy aspon pro lidi, co maji jeste trochu toho detskeho blaznovstvi a fantazie v tele a vyznaji se minimalne v americkych realiich - to ovsem neznamena, ze si tento film nevychutnaji ani ostatni ci deti... Luigi s Guidem rock! ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jak pravil Jan Pinkava: "Pixar je mimořádný neochotou pustit do světa špatnou práci." Uznávám, že Pixar je mimořádně originální studio, ale právě ta brilantní originalita z dřívějších let mi u Aut znatelně scházela!! Ocenit lze zejména nápad oživit automobilový svět nebo ukázkové vykreslení kulis. Pixaru se podařilo vypíchnout celou plejádů citů a emocí u čtyřkolých hrdinů!! Klobouk dolů.. Ale co ten příběh? Velmi tradiční, neuvěřitelně předvídatelný, místy hodně nudný, uřvaný a mnohdy na hranici snesitelnosti.. a konverzační story není právě jízda pro děti!! Už v první třetině filmu musí být všem jasné, že to skončí jako moralita (i když docela dojemná).. přesto tvůrci vkládaji vtipy s velkou precizností (u mě bezesporu vede měnič pneumatik), na druhou stranu ale zapomínají, že technická stránka příběh neudělá!! Je mi líto.. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Co je ten rozdíl, který dělá Pixarácké animáky o třídu lepší než všechny konkurenční? Proč je Hledá se Nemo tak populární, zatímco Příběh žraloka zapadl ve filmových dějinách? A proč Auta strčí třeba takové Roboty do kapsy? Je snad Pixarácký humor jiný? Možná. Rozhodně z něj ale sálá jakási něžná rodinná atmosféra, kterou třeba z Příběhu žraloka nikdy ucítit nedokážete. Je to snad úrovní jejich příběhu? To asi ne. O jeho originalitě tady padlo už spousta slov. Ale i tak má přece něco do sebe. Úroveň animace? Klasika. Tohohle trendu se Pixar drží už dlouho. Tak co tedy? Jednoznačnou odpověď neznám. Ale pokud chcete vidět kvalitní animák, Auta rozhodně nebudou jen zabitím času. ()

Galerie (105)

Zajímavosti (75)

  • Komentátoři série závodů o Zlatý píst se v originále jmenují Bob Cutlass a Darrell Cartrip, což je parodie na skutečnou komentátorskou dvojici (Bob Costas a Darrell Waltrip), která v USA uvádí závody NASCAR. Tito komentátoři se pak ve filmu také nadabovali. Autoři českého dabingu si přitom se jmény komentátorů pohráli také. V české verzi totiž závody komentují Luboš Plecháček a Karol Kolák, což je taktéž parodie na komentátorskou dvojici (Luboš Pecháček a Karol Polák), která uváděla závody F1. V rámci autentičnosti je také Karol Kolák jediným autem v české verzi, které hovoří slovensky. (ČSFD)
  • Postava Doktora Hudsona (Paul Newman) je inspirována osobou venkovského veterináře Waltera S. Masona, Jr., který vlastnil v letech 1963-2003 v Clintonu v Oklahomě hotel Tradewinds Courtyard Inn, kde se ubytovával např. i Elvis Presley. Byl jedním z podnikatelů, se kterým si tvůrci filmu v roce 2001 povídali při psaní scénáře. Mason se zasadil o to, aby nová silnice vedla po trase poblíž města a zabránil tomu, aby se z Clintonu stalo město duchů, což postihlo mnoho jiných měst a městeček když se stavěla náhrada za Route 66. Hudsonova závodní kariéra byla inspirována řidičem závodního vozu, známého jako Fabulous Hudson Hornet, Herbem Thomasem. (ajaxx)
  • Vo filme sa objaví aj auto Mario Andretti. Mario Gabriele Andretti bol jeden z najúspešnejších amerických automobilových pretekárov a jeden z dvoch pretekárov, ktorým sa podarilo vyhrať v závodoch Formula One, IndyCar, World Sportscar Championship a NASCAR. (frxXx)

Související novinky

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

24.12.2012

Vánoce bez pohádky? Nebojte, máme pro vás hned dvě. I když jedna z nich bude vlastně letní hit. Možná. Studio Disney původně chtělo uvést Planes, spin-off k pixarovských Autům, rovnou na DVD a blu… (více)

Adios, Hombre... :-(

Adios, Hombre... :-(

27.09.2008

A taky Luku, Butchi, Gondorffe či Johne Rooney. Paul Newman, jeden z největších sympaťáků filmového plátna vůbec a ikona své generace, dnes ve věku 83 let podlehl rakovině plic. Je zhola zbytečné… (více)

Čtyřka Pirátů přece jen bude

Čtyřka Pirátů přece jen bude

05.03.2008

Alespoň to tak vypadá podle plánů studia Disney na rok... 2011. Ano, zatímco my pořád netrpělivě vyhlížíme největší trháky léta 2008, Hollywood už plánuje premiéry na období, které nám připadá jako… (více)

Reklama

Reklama