Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V dnešní době jsou nejcennějším zbožím informace. Film Kandidát ukazuje velkou moc médií, která manipulováním s událostmi mohou ovlivňovat celý svět. Příběh sleduje zákulisí politické kampaně kandidáta na prezidenta. Do volby hlavy státu zbývají 2 měsíce. Úspěšný a vlivný majitel reklamní agentury Adam Lambert přijímá lukrativní zakázku. Má realizovat prezidentskou kampaň pro zvláštního kandidáta - nevýrazného, maloměstského podnikatele. Cílem je pouze rozvířit politické vody a ubrat pár hlasů protistraně. Lambert je zvyklý bez skrupulí každým manipulovat a vždy dosáhnout svého. Jenže na večírku v klubu se nechá vyprovokovat a uzavře sázku se svým rivalem - Ivanem Mullerem, který pracuje pro jasného favorita celých voleb. Ve hře je přibližně sedm miliónů eur. Lambert vsadil všechen svůj majetek na jediného koně, neznámého kandidáta. Zapřísáhnul se, že z této nuly udělá nového prezidenta, a to rovnou v prvním kole prezidentských voleb... Kandidát zobrazuje, co se na politické scéně děje nebo velmi lehce udát může. Je cynickou analýzou společnosti, která se nechá manipulovat bohatými a mocnými. Ti, kteří tahají za nitky, vytvářejí svět, ve kterém mizí hranice mezi pravdou a iluzí či dobrem a zlem. (Bioscop)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (409)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobré, až téměř výborné. Kandidát měl veškeré předpoklady k totálnímu utopení v graficko-střihovém bordelu (dvojobraz, titulky, koláže), naštěstí až na pár zbrklostí a zbytečností (násilný posun postavy střihem např. na chodbě) a taky občas mizerně srozumitelné dialogy (slovenština, ze sluchátek odposlechů, ruch na ulici, a do toho mnohem hlučnější zvuky např. jedoucího auta nebo hudby) se tvůrci excesů vyvarovali. Dlouhý s Michalem Kubovčíkem (nejvtipnější a nejsympatičtější postava) jsou jako vypravěčský rámec zcela ok, Marek Majeský sedí do své role perfektně a slizák Slabý (můj 4. film s ním, ale nikde jsem ho zatím nezaznamenal) taky nekazí. Tu přeháňkovou sázku jsem sice úplně nerozdýchal a čekal jsem trochu detailnější pohled na PR kolem kandidáta, ale solidní rozehra, zábavný styl a především lehce nečekaný zvrat udrží pozornost i více než málo unaveného diváka (vyzkoušeno na sobě). Rozhodně jeden z nejlepších slovensko-českých projektů a také samostatně slovenských. ()

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Človeka aj poteší, že na Slovensku začne točiť aj niekto iný ako utrpiteľskí elitárski umelci, čo dva krát za rok navštívia ústav pre problémovú mládež, potom sotia dvoch nehercov pred kameru, stlačia play a myslia si , že svojím "realistickým" pseudohumanizmom spasia svet. Bohužiaľ tento druhý protipól (filmy ako Kandidát) a ich snaha natočiť populárny žánrový film opäť raz nevyšla. Ešte by sa dalo prehltnúť, že je to celé jedno reklamné porno. Čaro réžie totižto spočíva v nastrihávaní makrodetailov ksichtov na fetišistické makrodetaily produktov prekladané nemotivovanými jazdami v celkoch zaberajúce kuchyne a kancelárie z dizajnových katalógov. Režisérovi, ktorý doteraz točil len krátke reklamy, však nepomáha ani scenár. Dialógy sú na pár miestach celkom dobre vygradované a sem-tam sa scenár snaží umne striedať dramatické pasáže s menej dramatickými, ale v celom príbehu je toľko logických lapsusov, toľko nedotiahnutej poučkovej strnulosti a remeselnej nedôslednosti, že je to až bolestivé. O prilepenom konci a zbytočnosti celej odpočúvacej línie ani nehovoriach. Najviac ma však otravuje vyznenie filmu. Pôsobí to, akoby to spískala partička frustrovaných "umelcov", ktorí si chcú ostro uťahovať z biedneho stavu súčasnej politickej kultúry. Narážky na sociálne istoty, na tendre a mediálne kauzy pôsobia však veľmi plytko a hlavne je ťažko určiť, kam mali byť smerované, keďže už samotné poňatie kandidáta je protirečivé. Na jednu stranu chce kritizovať súčasný spôsob vytvárania kandidátov populistickými politickými stranami za pomoci národniarskych symbolov, na druhú stranu však kandidáta heroizuje a chce, aby sme ho ako diváci milovali. Sú to teda len romantické bludy o skazenom politickom marketingu s konšpiračnou pointou o tom, že za všetkým sú zlí eštebáci. Film teda nie je ani len priemerná žánrová zábava, a už vôbec nie dielo s inšpiratívnym spoločenským presahom. Iba symptomaticky vypovedá o tom, ako sme všetci frustrovaní s Fica, ale nič proti tomu nevieme spraviť. Megaotravné sú aj inside jokes s populárnymi tvárami z kultúrnej brandže ako napríklad Baláž a Hubinák v televíznej ankete, ktoré nemajú absolútne žiadny zmysel a k smrti otravná je komická postava mladého afektované odpočúvača, ktorý akoby sem doplachtil z Krónerovho Lóve a jeho exploatačné rádobyvtipné jazykové okienka, ktorých motivácia je mi rovnakou záhadou ako plagát Liv Ullmann v jeho byte. Keď mi poskytne niekto rozumnú motiváciu, prečo má postava s mentalitou pubertálneho vtipálka v izbe megaplagát hereckej hviezdy autorského kina šesťdesiatych rokov, tak som ochotný pozrieť si Kandidáta znova a pohľadať v ňom ešte niečo na druhú hviezdičku, pretože ma mrzí, že sa ďalší slovenský film len mierne odliepa od spodnej hranice hodnotiacej škály. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo celkom vydarená satira. Formálne vypiplaná (až na ten zvuk) ale nie samoúčelne - jej strihové i filtrové vizuálne pojatie ide ruku v ruke s povrchnou efektnosťou sveta reklamy, do ktorého je zasadená. Humorom síce len občasne, ale zato trefne pretkaná. Prvý krát vo filme vyslovuje česko-slovenské fóry, ktoré si o to dlho žiadali (scéna v MacDonald’s kraľuje) a robí to vkusne, že sa zasmejú Slováci i Češi. Hlavná postava charizmatická a uveriteľná, Marek Majeský do nej dobre obsadený. Kandidát je veľmi slovenský film, ale nie v zlom zmysle slova. Reflektuje skrývanie absencie duchaplnosti za glamour "hodnoty", shoppingovosť a politickú diskutabilnosť krajiny. Štvrtú hviezdu nedávam, lebo si niesom istý, do akej miery to robí vedome. V tejto pochybnosti ma drží tiež rádoby prekvapivá záverečná pointa, našróbovaná na film umelo, aby mal divák potrebu s tvorcami debatovať o tom, ako to vlastne skončilo. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Po technické stránce vytříbený film z alternativní reality slovenské volby prezidenta. Nic ale není dotažené do konce, takže v této realitě existuje Miloš Zeman, hrající sám sebe, který podává z Prahy aktuální komentáře na dění v Bratislavě. Nicméně atmosféra je strhující, vizuální nápady nejsou liché a některé herecké výkony jsou pozoruhodné. Zejména z ženského osazenstva kraluje jako šedá eminence těch největších intrikánů Monika Hilmerová, která ještě nikdy nevypadala tak zrale a tak skvěle. Hezké jsou taky hrátky s ulož.to a s paralelou Kennedy/Štúr/Štefánik. Pokud vás zajímá uvěřitelná špionáž ve slovenských kulisách s trochou toho českého pesimismu, směle do toho. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tak nějak mám pocit, že se v posledních dvou letech Slovenská kinematografie začíná zvedat. A nestává se málokdy, že by v tom neměli prsty i Češi, kteří letošní rok pro změnu spíše odflákli. Každopádně klobouk dolů. Kandidát je dobrá satira na dnešní politično, až mi z toho bylo na blití. Jak jinak. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (27)

  • Blonďáčik (Michal Kubovčík) si protirečí, keď sa na začiatku filmu sťažuje, že musel chodiť na dovolenky do Bulharska a po príchode do Prahy na konci filmu, naopak, tvrdí, že predtým bol v živote najďalej v Šamoríne. (MontyBrogan)
  • Po atentáte si v grafike televíznych správ môžete jasne všimnúť dátum 20.9.2012. O niekoľko scén neskôr ale Alena (Monika Hilmerová) vraví Lambertovi (Marek Majeský), že je máj. A na náhrobku Potôňa je uvedený rok smrti 2013. (Johnny.ARN)
  • Vo filme sa objaví viacero bratislavských lokalít: Petržalka, Most SNP, Most Lafranconi, tunel Sitina, Palisády, starožitníctvo na ul. Panenská, podjazd pod Hodžovým námestím, River Park a mnohé iné. (ZetDaElO)

Související novinky

Duhová kulička 2015

Duhová kulička 2015

29.04.2015

Lidi dostanete do kina dvěma způsoby: buď natočíte skvělý film, nebo začnete dělat dobrý marketing. Na ZLÍN FILM FESTIVAL se už třináctým rokem valí Duhová kulička – dvoudenní konference ze světa… (více)

54. Zlín Film Festival startuje již 30. května 2014

54. Zlín Film Festival startuje již 30. května 2014

28.05.2014

Je to ideální datum, protože mimozlínšťané mohou využít k návštěvě Zlína především víkend. Nejedná se totiž jen o festival určený dětem a mládeži, zajímavé filmy z více než 55 zemí světa zde zcela… (více)

Reklama

Reklama