Reklama

Reklama

VOD (1)

1943. Americká ponorka Tiger Shark se pokouší zachránit posádku britské lodě, která byla potopena Němci a bohužel přežili jen tři lidé – raněný muž, navigátor a zdravotní sestra Claire. Kapitán O'Dell zemřel za podivných a nevyjasněných okolností. Brzy se začnou dít tajemné věci, gramofon se spustí sám od sebe, loď je plná podezřelých zvuků… (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (169)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně docela příjemné překvapení, jelikož jsem očekával ubohoučké béčko a místo něj jsem viděl solidní napínavý a také do jisté míry originální příběh, sice s průměrnými herci, ale i tak rozhodně koukatelnější a strašidelnější, než řada podobných hororově se tvářících filmů. David Twohy po Černočerné tmě neselhal ani tentokrát a i když se jeho díla nezapíší do zlatého fondu, malinké místečko na výsluní jim po zásluze patří. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Bože, takové téma a takhle zazděné... co dím! Potopené! Atmosféra filmu by mohla být z říše delikates – stísněné prostory ponorky, nad hlavou desítky metrů vodního náhrobku a v ocelovém těle plavidla straší... Bohužel Twohyho ponorka je zatracený kulisový papundeklu bez špetky té realistické klaustrofobní atmosféry, která umí být sama o sobě děsivější než všech šest smyslů správného duchaře. O hereckých výkonech by nemělo cenu u takového béčka vůbec mluvit, kdyby se Twohy nepokoušel o jakési ňoumovité psychologizování, které ve spojení s křečovitými výkony hlavních aktérů působí směšně. Efekty jsou typicky béčkové, ale dojem spíše vylepšují. Podobně jako několikero působivých míst (např. oprava vnitřního pláště lodi) a zvukové efekty. Mít tenhle film šikovnějšího režiséra a scénář smířený s vlastní (pod)průměrností, mohlo to být žrádlo alespoň na úrovni Černočerné tmy. Takhle sotva lehký podprůměr. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Nie je to výslovne kvalitný film, ale mám ho rád a kvôli sympatickým hercom, do skutočnej historickej udalosti pôsobivo zasadenému scenáru a klaustrofobickej atmosfére si ho vždy rád pozriem. V prvej polovičke skromný, ale veľmi pôsobivý horor za 4*, bohužiaľ v druhej sa premení na podpriemerný klišé horor za 2*. Dej je umiestnený do mrazivých, stiesnených priestorov ponorky ticho plávajúcej nepriateľskými vodami nebezpečného roku Pána 1943. Potešia solídne herecké výkony skúsených námorníkov v čele s vládcom ponorky Bruceom Greenwoodom a ďalej napr. Davis, Flemyng, McCallany a Chinlund (dokonca i inokedy nemožný Scott Foley, ktorý takmer pochoval Vreskot 3, sa snaží). Režisér Čiernočiernej tmy zručne buduje príjemne pomalú atmosféru temného napätia, pochlapí sa k niekoľkým výnimočným okamihom (nálože, raje, kormidlo) a keď mu dôjde dych, prizve si na pomoc báječný hit „Sing, Sing, Sing“ Bennyho Goodmana. ()

selviskhed 

všechny recenze uživatele

Co když... Když jsme dostali tu skopčáckou loď, co když jsme je nepotopili? Co když oni potopili nás? Problém číslo jedna - všichni herci, kteří tvoří posádku ponorky mají stejný věk, vypadají prakticky stejně a v temných útrobách ponorky je nemožné je od sebe rozeznat. Jasně určit lze snad jen Claire (protože je žena) a Wallyho, protože má vousy. Vojenská posádka tak působí spíše jako skupina kamarádů, co si vyjela na vodu, protože divák nemá šanci získat žádný přehled o saržích a hierarchii (neví kdo je důstojník a kdo řadový voják) a tak se nemůže soustředit na podstatné postavy. Příběh se odehrává jakoby v časovém vakuu, protože krom toho že "někde tam nahoře" jsou zlí němci nic z dialogů nenasvědčuje tomu, že bychom byli ve čtyřicátých letech (dobře, ja tam gramofon a nahrávka Bennyho Goodmana). Triky, zejména obrázky ponorky jsou dost neopravdové. Zápletka filmu není ani při zpětném pohledu úplně srozumitelná. Nemám žádnou zkušenost s duchařskými horory, ale mám za to, že i duchové by se měli chovat racionálně a měly by se na ně vztahovat principy motivace. Z mého pohledu visí nad filmem podezření, že je založen výhradně na (zbytečných) lekačkách. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička je za to, ze jsem se místy bál, a druha za můj oblíbený typ filmů. Jinak je Hlubina trapná slátanina, kde ony místy působivé lekačky a děsivé momenty nemají jiného než samoúčelného smyslu. Jsou tam jen proto, aby postrašily diváka, ale nijak děj neposouvají. Hlubině se raději vyhněte a poohlédněte se spíše po německé Ponorce (Das Boot) nebo Horizontu události (Event Horizon). ()

Galerie (7)

Zajímavosti (18)

  • Pôvodne chceli scenáristi zostavu postaviť z autentických podmorských dielov, no ukázalo sa, že sú príliš ťažké na manévrovanie. Nakoniec Pinewood Studios postavili hydraulicky ovládané interiéry lode, z ktorých každý bol samostatný modul, kompatibilný s ostatnými. Na zdvíhanie a naklápanie modulu podľa potreby bola navrhnutá aj špeciálna páka. (Arsenal83)
  • Ve filmu zazní informace, že ponorka pluje kursem 0-9-5. Tento kurs je v americkém námořnictvu výrazem pro nesmyslný rozkaz na památku katastrofy z 8. září 1923, kdy flotila devíti torpédoborců po špatném určení polohy najela tímto kursem v bouři na kalifornské pobřeží. Sedm lodí bylo nenávratně ztraceno. (flanker.27)
  • Režisér David Twohy se ve filmu objeví na samém konci v roli britského námořního kapitána. (m.xFuck)

Reklama

Reklama