Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Arogantní a sobecký rozhlasový diskžokej Jack Lucas se dostane do těžké deprese, když zjistí, že nepřímo zavinil smrt několika lidí. O tři roky později pracuje ve videopůjčovně, jejíž majitelka Anne Napolitanová se o něho stará. V jedné ze svých sebevražedných nálad je u Manhattanského mostu zachráněn Parrym, bývalým profesorem historie, který živoří na pokraji společnosti. Parry se chová jako blázen. Ve svých představách je ohrožován zlověstným Rudým rytířem a snaží se přesvědčit Jacka, že jeho úkolem je získat Svatý Grál, schovaný v domě miliardáře Carmichaela. Když Jack zjistí, že Parryho manželka byla mezi obětmi, za jejichž smrt se cítí zodpovědný, snaží se bývalému profesorovi pomoci. Seznámí nesmělého Parryho s dívkou jeho snů, osamělou sekretářkou Lydií. Po první schůzce s Lydií je Parry přepaden několika násilníky a končí v nemocnici. Jack, který dostal novou chuť k životu, se chce vrátit ke své bývalé práci. Navštíví Parryho v nemocnici a nalezne ho v katatonickém stavu. Jediný způsob, jak ho zachránit, je přinést mu Svatý Grál. Jack se v noci vydává do miliardářova sídla jako lupič... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (349)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Konečně: na mém javorovém televizním stolku přibyl nový zářez, neboť jsem byl dychtivým svědkem dalšího skvělého filmu Terryho Gilliama. Tento režisér dokáže se svou režijní taktovkou hotové zázraky, a nejinak tomu bylo i v případě tohoto kouzelného dramatu. Co na tom, že pointa vyjde najevo hned po první zmínce o kouzelném grálu, když se na to celé tak pěkně dívá. Jeff Bridges s culíkem mi sice moc nesedne, ale o to více se hodil do role arogantního člověka, který "nesnáší lidi". Robin Williams pak jako roztomilý bezdomovec přímo srší energií a elánem, a ti dva se skvěle doplňují. Stopáž uteče jedna radost, a docela teď koulím oči: to měl film opravdu 137 minut? Nepřišlo mi to, jak jsem se dobře bavil. Velmi mě překvapily (u Gilliama? Ale kdeže...) fantasmagorické vsuvky, a pohádkový konec s nočním zlodějem me dokázal rozesmát samotným svým diváckým požitkem a kouzelným vyzněním. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Už pri pythonovcoch väčšina ľudí zistila, že Gilliam asi nebude úplne obyčajný režisér obyčajných filmov. 'The Fisher King' patrí bez sporu k jedným z nich, má to atmosféru, pointu, odkaz a tie herecké výkony. Je to vlastne taká strašne dospelá rozprávka, na jednej strane brutálne vážna, seriózna, dojímavá, na druhej strane je k tomu primiešaná tá správna dávka humoru, s obrovským citom, aby sa nenarušila rovnováha (na skracovanie nohavíc a saka spinkovačkou nezabudnem). Navyše si hneď v úvode Gilliam dovolí siahnuť po reklame na svoj vlastný snímok 'Brazil' a grálovský nápad tiež nebol najnenápaditejší. Ale to nie je výčitka. Biznis je biznis. A btw, Bridges je Bridges. 80%. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,...AŽ JEDNOU SE DO HRADU ZATOULAL BLÁZEN A NAŠEL KRÁLE O SAMOTĚ. PROTOŽE TO BYL BLÁZEN, BYL HLOUPÝ A NEVIDĚL V NĚM KRÁLE. VIDĚL JEN OPUŠTĚNÉHO MUŽE, KTERÝ SE SOUŽÍ“....... /// Absurdní vejlet mezi bezdomovce s pátračkou po smyslu života. Imaginární svět a dvojsmyslnost věcí, přelud života... (říkám si ,,vydrž vole, Terry Gilliam!“). PROVĚTREJ PÉRO, AŤ SE MRSKÁ VE VĚTRU! Neskutečná herecká kreativita R.Williamse a vyprávění o tom, jak nejednoduše smejt pocit viny, zbavit se můr minulosti a strachu z budoucnosti. O cestě za splněním úkolu, na jejímž konci je Svatý grál. Nebo ne? A já pochopil, proč jsem se tomuhle filmu tak dlouho vyhejbal! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, jak musí vypadat sraní, aby hraničilo s mystikou. 2.) Hledám Svatej grál. 3.) Thx za titule ,,drSova“ a ,,superpimp“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Neda se rict, ze bych z tohohle filmu byl naprosto hotovej, to me vic dostali jiny Gilliamovo kousky, ale i tak se jedna o vyjimecnej pocin. Pribeh je originalni variace na celkem provareny tema, tady navic s naprosto perfektnim scenarem. Navic to je trochu ladeny do fantasy, takze tu je zajimava stylizace, paradni ohnivej rytir a hlavne typicka Terryho uchylacka kamera. Plus tu je super hudba a diky tomuhle vsemu dohromady ty dve hodinky utecou fakt svizne. A to jsem se jeste nezminil o naprosto dokonalejch hercich. Williams a Bridges podavaj jedny z nejlepsich vykonu, az clovek nevi, kdo z nich hraje lip a na koho se zamerit, protoze se skvele doplnujou a nijak se navzajem nerusi. No a za zminku jeste stoji nesikovna Amanda Plummer, ktera me obcas fakt pobavila. Jako celek je film fakt excelentni smes romantiky, drama, fantasy a komedie, ale jak uz jsem psal, mam radsi jiny Terryho filmy. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Forgive me, Terry, že jsem tenhle Tvůj vynikající snímek tak dlouho přehlížel. Pochválit si zaslouží všichni herci (v hlavních i vedlejších rolích), režie a typická gilliamovsky fantaskní stylizace (není to sice takovej úlet jako třeba Brazil, ale pár scén, kde se v tomhle směru vyblbli, se zde najde). Jeden vážnej problém ale s Králem rybářem mám. A to poslední půlhodinu, která ten film v mých očích prostě degraduje. Telefonátem, v němž se Jack dozvídá, co se stalo po té nezapomenutelné večeři, to klidně mohlo skončit. Sice by se tím úplně změnilo vyznění celého snímku, ale já osobně bych byl mnohem spokojenější. Respektuju, že se tvůrci uchýlili raději k takovému závěru, k jakému se uchýlili, ale určitá pachuť zklamání z něj tím ze mne nezmizí. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (11)

  • Terry Gilliam sa so svätým Grálom nestretáva prvý krát, totižto už spolurežíroval snímku Monty Python a Svätý Grál (1975), kde sa ho hrdinovia taktiež usilujú získať. (MontyBrogan)
  • The Fisher King je prvním filmem Terryho Gilliama, ve kterém se neobjeví ani jeden člen Monty Pythonů. (Tygrys)
  • Snímek moderně adaptuje jednu z méně známých částí Artušovské legendy, podle níž byl Král rybář strážcem svatého grálu, který od něj nakonec získá rytíř Parsifal poté, co uzdraví krále a s ním celou zemi. (Olík)

Související novinky

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama