Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komukoli prospěti můžeš, prospívej rád... Štědrý den roku 1843. Nesnášenlivý a lakomý obchodník, starý mládenec Scrooge právě pohřbil svého dlouholetého obchodního partnera a hned poté se opět vrátil do práce. Nemá totiž Vánoce rád a už vůbec nechápe co lidé na nich vidí. Všechny koledníky od svých dveří odhání, jen aby jim nemusel nic dát. Avšakpo sedmi letech se na Štědrý den stalo něco velmi zvláštního. U Scrooga se objevili duchové Vánoc…Charles Dickens patří k největším světovým spisovatelům. Své dílo vytvořil v období, kdy v jeho vlasti, v Anglii, vládla královna Viktorie. Proto se této době říká doba viktoriánská. Mezi jeho nejznámější knihy patří např. "David Cooperfield", "Oliver Twist", "Vánoční koleda", "Kronika Pickwickova klubu" a další. (Česká televize)

(více)

Recenze (64)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Kouzlem Vánoc v období viktoriánské Anglie vás očaruje tato adaptace Dickensova díla, které jsem nečetl, tudíž nemohu porovnávat, jak moc se filmaři drží předlohy. Vánoční koleda má skvělou atmosféru, výborného herce v roli Ebenezera Scrooge, je poměrně zdařile natočená a pozornému divákovi nabídne i emoce v trochu utopickém a snad i naivním konci, avšak k Vánocům určitá naivita a sentiment patří, tudíž mi to vůbec nevadilo. Samotný příběh je krásně vystavěn a obsahuje nejednu hlubokou myšlenku ohledně lidského štěstí, bohatství, lakoty, sdílení radosti a podstatě vánočních svátků. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Jedna z lepších adaptací úžasné Dickensovy novely. Sice má typicky televizní vzhled s většinou levnými triky, o ty však v tomto případě zase až tak moc nejde. Důležité je, že se podařilo předlohu poměrně věrně převést do filmové podoby a přitom se tvůrcům podařilo dobře zkrotit vánoční sentiment a udržet ho na uzdě. Jen ten Patrick Stewart mi v roli lakomého, protivného a bezcitného parchanta přišel zpočátku nepříliš přesvědčivý a to napravování mu šlo až příliš snadno. ()

Reklama

zdenny 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně dojemný a nádherný film přesně opisující Dickensův světonázor. Jak se kdo k této problematice postaví, je jeho věc. Já musím vyzvednout celou tu nádheru v čele s vynikajícím Patrickem Stewartem. Také Richard E. Grant hrál svou roli velmi přesvědčivě. Chce-li být někdo dojat, vřele doporučuji tento nádherný příběh. ()

Barak 

všechny recenze uživatele

Dětem se to možná bude líbit a od Patricka Stewarta si odnesou to, že lidé nejsou vlastně zlí, ale ve skutečnosti strašně hodní - jen potřebují trošku "postrčit". Dickensovu předlohu jsem nečetl a ani nehodlám, neboť to jde zcela mimo mě, ale film je hodně debilní - s prominutím. Jasně, je to hodně pohádkové, patří to k Vánocům, ale když si to vezmeme z jiného pohledu - ne z toho pohádkového -, tak je to ohromná blbost. Plešatého a naštvaného dědu Patricka Stewarta, který je strašně lakomý, který nemá rád Vánoce a na kterého není radno mluvit, navštíví tři duchové - duch minulosti, přítomnosti a budoucnosti -, aby mu ukázali různé události z jeho života, které se událi, udávají a nebo budou udávat, a protože to jsou duchové hodní, tak mu samozřejmě chtějí pomoct k tomu, aby se stal lepším člověkem.... Člověk, který prospí celou noc v posteli, zdá se mu spousta snů, se ráno probudí a je úplně někým jiným. Díky tomu, že mu duchové ukážou, jak to na tom světě "doopravdy" je. Je to strašná hloupost a nezachrání to ani jedno velké jméno Patricka Stewarta, který díky čepici, kterou má na hlavě naprosto ztratil všechny sympatie, které u mě měl. Buď se na to budete koukat jako na pohádku - což se vám bude asi líbit - a nebo jako na opravdový film - jako já - a vyjde vám, že je strašně debilní.... ()

1mArc0 

všechny recenze uživatele

Tá televízna tvorba je o trochu rozdielna, ako tá ktorá sa premietaná v kinách. V podstate tu viac ide, ako dosiahnuť umenie, alebo podať divákovy umelecký zážitok. Vrelo odporúčam na vianočné časy. Je len škoda, že tá televízna tvorba upadá a máloktorému sa dnes chce zapnúť televízor, to len tak na okraj. /70 %/ ()

Galerie (182)

Reklama

Reklama