Reklama

Reklama

Řád a chaos

  • Velká Británie Order & Disorder
Velká Británie, 2012, 2x60 min

Obsahy(1)

Nezastavitelný profesor Jim Al-Khalili odhaluje, jak se lidstvu podařilo objevit pravidla vesmíru a ovládnout dva nejdůležitější pojmy moderní doby – energii a informace. Energie je životně důležitá, ale co to přesně je? Ve snaze odpovědět na tuto otázku se Jim zabývá zvláštními fyzikálními zákony, které spojují dohromady stroje, člověka i hvězdy. Přitom zjišťuje, že energie nezbytná pro naši každodenní existenci nám pomáhá uchopit podstatu celého vesmíru. V pokračování filmu Řád a chaos se Jim zaměřuje na to, jak se lidstvu daří využívat moc symbolů – ať už pomocí první abecedy, elektrického telegrafu nebo posledních výstřelků techniky dnešní moderní doby. Navíc se dozvídá, že síla informace nespočívá jenom v lidské komunikaci, ale je neoddělitelnou součástí samotné reality. (TV Prima)

(více)

Recenze (6)

subic 

všechny recenze uživatele

Entropie - o té je první díl, data/informace -- o nich je díl druhý. Zajímavostí je, že zde jsou vidět úplně ty první zaznamenané informace na hliněných destičkách od Sumerů. A jak spolu souvisí entropie a informace? Na začátku stál Maxwell a jeho rovnice. A pak přišel Alan Turing a další... a kolik je potřeba energie na vymazání jednoto bitu? Mě jako laika tyhle věci prostě fascinují. ()

Reklama

Evander 

všechny recenze uživatele

Další vynikající dokument z dílny BBC. Order and Disorder považuji za jeden z nejlepších dokumentů vůbec. Skvělá audiovizuální stránka spolu s krásnou angličtinou dělá ze sledování tohoto počinu čirou radost. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Myslím, že než Řád a chaos by se měl dokument jmenovat třeba Dějiny energie a entropie. Ani se nedivím, že "objevitel" entropie trpěl depresemi a nakonec spáchal sebevraždu. Navíc mi ani neseděl styl vyprávění - zdlouhavé záběry a jeden zajímavý údaj za deset minut. A přišlo mi, že mnohé informace se omílají pak pár minut dokolečka, aby pochopil i ten největší ignorant. Podkres tvoří opět depresivní hudba. Jinak dokument v podstatě tvrdí jen to, že zde sice panuje nějaký řád a zákony, ale vše se nakonec změní v chaos - takový trošku nihilismus. Pro ctitele tohoto vyznání jistě velmi podnětný dokument. Problém je, že se pořádně nepracuje s neustále fungujícími zákony a řády, třeba gravitačním zákonem, případně se nic nedozvíme o magnetismu či dokonce elektromagnetismu, pojem paralelních světů se rovněž neobjeví, takže jde o jednoduše jednostranný dokument. A nevím, jak komu, mně průvodce tak trochu připomínal upíra, omlouvám se. :-) ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama