Reklama

Reklama

Poslední vrchol

  • Španělsko La última cima (více)
všechny plakáty
Trailer

Není dnes lehké najít v mediích modely dobrých kněží. La Ultima Cima ukazuje typ kněze, o kterém nikdo nemluví: anonymní kněze, kteří slouží Bohu tím, že slouží druhým. Pablo Domínguez Prieto - španělský kněz překypující radostí s velkou zálibou v horolezectví - věděl, že zemře mladý a přál si, aby to bylo v horách. Odevzdal svůj život Bohu a Bůh přijal jeho nabídku. Ve 42 letech umírá při sestupu hory Moncayo. Pablo byl znám a milován velkým počtem osob, které o tom svědčí po jeho smrti. (Infinito más uno)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (20)

jirin_cz 

všechny recenze uživatele

Jsem křesťan-katolík. Jsou mi blízcí kněží stylu otec Pablo, a přijde mi, že mám na ty mladší a pozitivnější celkem štěstí. Jsem optimista a věřím, že tohoto ražení je kněží čím dál více. Očekával jsem spíše film na motivy života kněze, tady jde spíše o dokument. Celkem by mě zajímalo, kde brali ty respondenty - i když pravda, asi stačí vyjít jen ven a poptat se i v ČR a ten názor na církev je holt asi všude stejný. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Film si vzal za úkol rozšířit povědomí o jednom neobyčejném knězi, a tak i vrátit lidem důvěru v církev. Otec Pablo byl podle natočených výpovědí charismatický, skromný, optimistický, zapálený do víry, atraktivní, vždy ochotný pomoci, se smyslem pro humor, byl to velký myslitel a teolog. Samé superlativy. Celý dokument se skládá převážně z chvály blízkých osob kněze. Nechci zpochybňovat, že je všechno pravda, ale pro dobrý dokument je to málo. Poslední vrchol byl natočen posmrtně takže o otci Pablovi víme jen to, co řekli ostatní a to jsou jen dál rozvíjená pozitivní slova. Poslední vrchol otce Pabla tak nepomáhá lidem přiblížit, ale naopak z něj dělají téměř světce a tím ho od nich vzdalují. Možná je problém v tom, že v Česku neexistuje tak pevná křesťanská základna a lidé se na kněze neobrací tak jako ve Španělsku, a tudíž ho nikdy nemůžeme ocenit, tak jako v rodné zemi. Ke konci na mě začal snímek působit až strašidelně. Ve chvíli, kdy žena vykládala, jak ji rozmluva s otcem zabránila přerušit těhotenství, když věděla, že dítě má vývojové vady, jsem si říkala, že je něco špatně. A když malý chlapec do kamery říká, že se chce stát taky knězem jsem si uvědomila, jak nebezpečné je, když vás o něčem přesvědčuje tak charismatická osoba, byť s dobrými úmysly. Nakonec stejně neděláte to, co považujete za správné vy, ale to, co považuje za správné ona osoba. A uvědomuji si, jak jednoduché je potom přesvědčit i celé davy. Jsem zvědavá, co by otec Pablo říkal, kdyby viděl, jakou reklamou je film o něm. Škoda, že film nenabízí na kněze více pohledů, ale je to jen opakování téhož od různých lidí, a to ještě v nezměrné délce. Podle mě by Poslední vrchol měl mít tak poloviční stopáž. ()

Reklama

Jaccobos 

všechny recenze uživatele

Dokument, který je o knězi, jako katolík bych jej měl ocenit, nicméně nejsem jenom katolík, jsem i divák a jako takový musím film ze všech stran okousat kritikou, že z něj nezbude víc než 1-2 minuty času. Tak hrozně nadhodnocený dokument jsem neviděl. 2x jsem usnul a tak 4x chtěl odejít ze sálu, jak jsem se kousal nudou. Má kritika se vztahuje pouze k filmu nikoli k postavě Pabla Dominigueze, který byl nejspíš velmi fajnový chlapík. ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý film, který zaujme svým obsahem ne svým stylem. Jako dokument je natočen v celku nudně a nezáživně a ničím zvláštním nepřekvapí. Formou rozhovorů lidí, kteří se sním setkali, tak i náhodných kolemdoucíh na které padá otázka na víru či samotné kněze, a také záběrů z minulosti. Ale tím, co ukazuje a o kom vypráví je skvělý. Kde uvidíte normálního muže (kněze), který se dokáže rozdat pro každého, který stále hýří optimismem a dobrou náladou a který pomůže, kde jen může. Škoda, že filmařsky není natočen lépe, protože takový to snímek by mělo vidět více lidí, aby pochopili, že může i v dnešním světě existovat někdo, kdo s radostí rozdává lásku všem ostatním. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Byla jsem na tomto filmu v kině Metropol v Olomouci. V kině už jsem pět let nebyla, tak už si asi nevybavím, jestli jsem někdy zažila větší ticho (špendlík by bylo slyšet spadnout) v průběhu celé projekce i po ní. Toť tedy konkrétní zážitek - a nejen můj, ale asi mnohých, kdo byli se mnou ve filmovém sálu. Inspirativní životní příběh kněze, který můžete následovat, ať už jste kdokoliv a kdekoliv. Láska Kristova konkrétně žitá v životě člověka dnešní doby. Svědectví o zajímavém člověku i o kráse a potřebnosti kněžství a kněží. Pablův bratr se mu svěřil o problémech, které má s člověkem, se kterým si vůbec nerozumí. "A modlíš se za něj? Zkoušel jsi pro něj něco udělat, zkusil si mu dát nějaký dárek?" Taková byla Pablova odpověď. A on sám takto skutečně žil. Zajímavé komentáře: texa, Fido. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (3)

  • Přestože rozpočet dokumentu činil pouhých 200 000 euro a náklady na reklamu 2 000 euro (především webové stránky), zařadil se v prvních týdnech ke kasově nejúspěšnějším projekcím ve Španělsku. Úspěch spočíval v ústním předání. Během prvních 5 měsíců jej vidělo 125 000 diváků. (argentina)
  • Čtyři dny před svou smrtí vedl Pablo exercicie v klášteře na úpatí hory Moncayo. Jeho přednášky byly zaznamenány a poté vydány jako kniha „Hasta La Cumbre - Až na vrchol“. Do konce roku 2011 vyšla už ve 14 vydáních. (argentina)
  • Pablo Domínguez, kněz, filozof, děkan teologické fakulty v Madridu a horolezec, zemřel 15. 02 .2009 při sestupu hory Moncayo. Byla to poslední hora ve Španělsku nad 2 000 metrů, která mu zbývala zdolat. (argentina)

Reklama

Reklama