Reklama

Reklama

Fruitvale

  • Česko Poslední stanice (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Skutečný příběh o tragické smrti energického Oscara Granta (22 let), mladého otce, který byl bezdůvodně zastřelen v oblasti západního pobřeží v Kalifornii tamní policií na Silvestra roku 2008. Jeho vražda šokovala celé Spojené státy. Film popisuje pravdivý příběh dvaadvacetiletého mladíka ze západního pobřeží v Kalifornii. Oscar Grant se probudil na Silvestra roku 2008 s podivným pocitem. Nebyl si jistý co se děje, ale rozhodl se, že tentokrát dodrží svá předsevzetí: matce, která má na Silvestra narozeniny, bude lepším synem, přítelkyni Sophii, ke které nebyl poslední dobou úplně upřímný, bude lepším partnerem a hlavně, své krásné čtyřleté dceři Tatianě bude lepším otcem. I když si uvědomuje, že změna nebude vůbec snadná, jde to Oscarovi zpočátku dobře. Jeho odhodlání však ukončí tragédie v podobě střelby ve stanici metra Fruitvale, kde je chladnokrevně zabit místní policií. Oscarova náhlá tragická smrt šokovala celé Spojené státy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (37)

Trailer 1

Recenze (133)

Stegman 

všechny recenze uživatele

Jak to tady čtu, tak se některým z vás nelíbí, že je ten tragický příběh předkládán tendenčně. V takovém případě ale hodnotíte americkou realitu z evropského -a tedy nepoučeného, neadekvátního- pohledu. Myslím, že by vám měly změnit perspektivu už jen novinové titulky "Čtvrtinu všech vězňů na světě zadržují v USA", "USA mají druhý největší podíl vězňů na počet obyvatel". ... Pokud vás to zaujalo, doporučuju ještě tenhle článek; po jeho přečtení už se zaručeně nebudete zabývat tím, jestli filmaři vykreslili zrovna tohohle černocha z Fruitvale věrohodně, nebo ne. Americký policejně-soudní aparát totiž vyrábí podobně nespravedlivých příběhů tuny. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

solidní malý film,který je velmi dobře a líbivě natočen a táhnou ho slušní herci (Michaelu B.Jordanovi se nedá upřít charisma).Bohužel pro mě to celé až moc smrdí kalkulem a tvůrci moc dobře vědí,na co se diváci (hlavně v americe) chytnou.Po tom co jsem si během svátků zopakoval Help a přidal k tomu Danielsova Komorníka je v rámci trojboje o utiskování černochů tohle nejslabší kousek...70% ()

Reklama

Brousitch 

všechny recenze uživatele

"Když jsem dostal od rodiny povolení zfilmovat tu událost, necítíte v tu chvíli nějaké břemeno, jako spíš velkou zodpovědnost. Tak to má ale každý filmař, který se do něčeho takového pustí, hlavně pokud jde o komunitu, která je mu blízká a má ji rád. Přijde vám, že jste nad tím získali určité vlastnictví. Cítíte, že je to hojící se rána a vy nechcete jít nějakým způsobem proti tomu nebo to tříštit. Mně zajímal pouze příběh toho kluka, který pocházel ze stejného místa jako já a byl zhruba ve stejném věku. Nešlo mi vůbec o tu střelbu, jen o ten lidský příběh." - Ryan Coogler ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavý film o jedné nešťastné události do které byl zapleten černoch a policajti. Popis celé situace se zdál věrohodný, i když člověk nkdy neví. Samotný incident byl asi natočen jak se opravdu stal neb to natočilo několik lidí na svůj telefon. Po této události nastaly v Oaklandu velké nepokoje, ale ty film už neřeší a nezmiňuje, což je škoda. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Postava hlavního hrdiny byla nepochybně „zneužita“ a zidealizována ve prospěch potřeb filmu a jeho sdělení. Šlo to i bez toho, protože ten konec by byl stejně tragický i bez ohledu na snahu Oscara se polepšit a začít znovu a lépe. Možná by to potom mohlo mít blíže i k dokumentu. Takto to byl pouze film na motivy skutečné události. Film o jednom černém dnu v životě obyčejného táty, bývalého drogového dealera. Bavilo mě to sledovat a ta gradace v závěru byla zdařilá. Octavia Spencer tradičně vynikající. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (8)

  • Společnost The Weinstein Company odkoupila snímek za 2 500 000 amerických dolarů dva dny po jeho premiéře na filmovém festivalu Sundance. (Dr Lizal)
  • Film sa natáčal na autentických miestach v kalifornskom Oaklande, San Franciscu a tiež v štátnej väznici San Quentin. Finálna scéna na vlakovej stanici Fruitvale sa natáčala takisto na totožnom mieste, kde sa stal aj skutočný incident a kde je dodnes v podlahe stanice diera od guľky. (MikaelSVK)
  • Aby producenti filmu neprekročili stanovený rozpočet, tak sa herečka Octavia Spencer vzdala svojho honoráru. (MikaelSVK)

Související novinky

Rockyho comeback potvrzen

Rockyho comeback potvrzen

13.11.2014

Rocky Balboa, šestý film slavné boxerské série, úspěšně uzavřel příběh Italského hřebce. Oficiální sedmý díl nás zatím nečeká, Stallone ale vymyslel jiný způsob, jak svého hrdinu vrátit na plátna kin… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno