Reklama

Reklama

WikiLeaks

  • USA The Fifth Estate (více)
Trailer 1

Příběh o zrodu webové stránky WikiLeaks a jejím negativním dopadu na přátelství hlavních protagonistů... Mladý německý novinář Daniel Berg se seznámil na internetu s vizionářem a bojovníkem za právo znát informace v jejich co nejméně zkreslené podobě, Julianem Assangem. Přemluví Berga, aby s ním spolupracoval na internetové stránce WikiLeaks, která bude mít za úkol odhalovat kauzy o zneužívání moci ze strany vlád a mocných tohoto světa. Oficiální média začínají brát WikiLeaks jako sobě rovnou. Assange chce stále větší kauzy. A tak, když se mu do rukou dostane video z Iráku, kde jsou zabiti dva novináři americkými vojáky, neváhá ho zveřejnit. I přes odpor Berga začne uveřejňovat ohromné množství amerických diplomatických depeší, které svým obsahem nejenom, že destabilizují mezinárodní vztahy USA, ale také mohou dostat do ohrožení života ohromné množství lidí po celém světě. (Nova Cinema)

(více)

Videa (31)

Trailer 1

Recenze (123)

maddy 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé myšlienky v nezaujímavom spracovaní. V podstate len sfilmovaná verzia dokumentu We Steal Secrets: The Story of WikiLeaks z toho istého roku, avšak krátená o zásadné udalosti. Tak ako je náročné pútavo zadaptovať tak, na prvý pohľad, nevďačnú tému ako je založenie Facebooku a dokáže to snáď len Fincher (The Social Network), podobne sú na tom aj udalosti ohľadom Wikileaks. A je úplne jedno, či s „novodobým vizionárom, ktorý sa nebál postaviť celému svetu“ Julianom Assangeom súhlasíte alebo nie, stačilo by keby sa s jeho myšlienkami stotožnil aj samotný režisér a náležite ich odprezentoval. Nestalo sa. Toto je len výklad z učebnice, respektíve zo samotnej Wikileaks: množstvo informácii na jednom mieste, ale bez akéhokoľvek kategorizovania, vysvetlenia, nabádania k hľadaniu ďalších. Vo výsledku tak je úplne jedno koľko zaujímavých, kontroverzných, prekvapivých informácii tam je, keď sú divákom prezentované bez hlbšieho významu. Kontradikčné na tom je to, že film podkopáva to zásadné čo prezentuje – samotné myšlienky Juliana a tú „osvetu“ o ktorú sa snaží („If you want to know the truth, no one is going to tell you the truth. They're only going to tell you their version!“). Absolútne nedokáže vzbudiť záujem o danú problematiku, aj napriek tomu, že sa jedná o jednu z najzásadnejších internetových udalostí posledných rokov. Po dopozeraní si nespomeniete na jeden zaujímavý moment, udalosť, scénu alebo myšlienku. To je obzvlášť pri filme o Wikileaks tým najhorším prehreškom. Pred Benedictom Cumberbatchom však klobúk dole. Do úlohy sa vžil: jeho mimika, gestikulácia, hlasový prejav až stierajú hranicu medzi herectvom a skutočnosťou (zhodou okolností som nie tak dávno videl spomínaný dokument We Steal Secrets, takže ešte mám živo pred očami vystúpenia reálneho Juliana Assange). Bohužiaľ, on jediný drží pozornosť celého snímku a práve vďaka jeho výkonu si film akú takú drží úroveň. V závere však čaká len zle podaný príbeh na úrovni televíznej adaptácie so stopážou, ktorú nedokáže využiť, ktorý nedokáže predať ani jednu myšlienku a ktorý Vám ponúkne len veľmi základný pohľad na jednu z najzaujímavejších internetových udalostí 21. storočia, ktorá by si rozhodne zaslúžila o niekoľko úrovní kvalitnejšie spracovanie. Daná látka na to má a je až na smiech, že film o takom „jednoduchom“ Facebooku dokáže byť tisíc krát pútavejší ako ten o Wikileaks. Nuž, ale tak to dopadne pokiaľ sa do podobnej látky púšťa režisér posledných dvoch dielov Twilight ságy. Bleh... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Z života této kontroverzní osobnosti se udělal v podstatě akční film plný napětí a dramatu, kde ale vlastně o nic nejde. Dokument "We Steal Secrets: The Story of WikiLeaks" je mnohem zajímavější. Bohužel to tentokrát nezachraňuje ani Benedict Cumberbatch, který je opět výborný. Životopisný snímek, který se snaží být až strašně moc dramatický, ale nakonec ani nepřináší žádné pořádné informace. Škoda, tohle mě docela zajímalo. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Z filmu cítím takový nenaplněný potenciál. Asi není snadné vytvářet film o něčem, o čem nikdo raději pořádně nic neví. Bill Condom si zřejmě ani nemohl příliš troufnout na nějaký ten agresivní snímek. To by jej mohlo také stát jeho plodnou režisérskou kariéru. Cumberbatch sice sype na diváky jednou motivační moudro za druhým, ale všechny vyznívají celkem nijak, ba dokonce skoro až negativně. Těžko odhadovat, zdali se tak stalo nedopatřením, nebo se film krotí zcela záměrně. Na duo Cumberbatch Brühl se koukalo pěkně. Počítal jsem s malinko větší účastí číče Carice van Houten, která se nakonec objevila asi ve 2 až 3 dialozích. Pokud se na snímek chcete náhodou kouknout kvůli ní, raději zvolte něco jiného. Film je v mnoha směrech úplně brutálně umírněný, proto nemá nejmenší potenciál někoho oslnit. Na 3 * bych to přeci jen viděl. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Obrovské zklamání. Čekal jsem, že mě film vtáhne a objasní mi celou problematiku týkající se WikiLeaks. Jak to vše fungovalo, jak co vzniklo, a tak podobně. Bohužel film je tak nešikovně zpracovaný - od scénáře, přes kameru, až po děj/příběh, že jsem se v podstatě nedozvěděl absolutně nic. Navíc jsem měl problém vůbec film dokoukat do konce. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Číší z toho pokus udělat z pánů osvícence a ke konci vlastně jen z jednoho, který pochopí důsledky svých činů a z druhého udělat "osvíceného zaslepeného ďábla". Nedivím se, že s filmem Julian nesouhlasil a je jasné, podle knížky jakého autora to bylo natočeno. Příliš okatě zaujaté, nezáživné, neinformativní, nezajímavé. Jediným plusem je tu asi Benedict, který hraje. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Film sa natáčal v Sint-Niklaas, Gente, Hoeilaart, Antverpách, Bruseli a Liège (Belgicko), Berlíne (Nemecko) a Reykjavíku a Grindavíku (Island). Obdobie natáčania trvalo od 17. januára do 28. marca 2013. (Arsenal83)
  • Julian Assange (Benedict Cumberbatch) se na ekvádorské ambasádě v Londýně skrýval od roku 2012 do roku 2019. Poté, skrze nové prezidentské volby v Ekvádoru a údajně skrze „porušení podmínek azylu“, byl z ambasády vykázán a následně předán britským trestním orgánům. (Nick321)

Reklama

Reklama