Reklama

Reklama

Tygr a drak: Meč osudu

(festivalový název)
  • Čína Wo hu cang long 2: Qing ming bao jian (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Yu Shu Lien se po dlouhé době vrací do domu rodiny Tche, aby zde vzdala poctu muži, který ji vychoval. Na dům však zaútočí Hades Taj, aby se zmocnil meče Zelený osud, který zde opatrují. Yu Shu Lien svolá na pomoc bojovníky Železné cesty, aby společně meč bránili. Mezi nimi přichází i Mlčící Vlk. Yu Shu Lien se tak musí utkat nejen s bojovníky Hades Taje, ale i se svými city. (Tamten)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (66)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Asi jsem čekal moc, ale z tohoto snímku jsem byl prostě zklamaný. Není zde tolik soubojů, jak jsem doufal, velká část je jen ukecaná což je velká škoda. Škoda pak především proto, že to, jaké souboje se zde odehrají, pokud už na ně dojde, je naprosto skvělé. Souboj na zamrzlém jezeře je nádherný. I ten finální se povedl, jen přehršel digitální triků trochu dojem hatí. Celkově tak spíš průměr. ()

dennykr 

všechny recenze uživatele

Z recenzí i komentářů je patrná silná glorifikace prvního dílu a dojem, že Meč osudu na jeho pověsti pouze parazituje. Takové srovnání stojí na poněkud chybném předpokladu, není totiž nutné, aby všechny díly (jakékoliv) série fungovaly stejným způsobem. Pro dvojku je srovnání se „skvostným originálem“ nejen zbytečně konzervativní, ale i likvidační. Takto nevyrovnaný souboj totiž nemůže vyhrát. Stačí vedle sebe postavit jména Ang Lee (režisér prvního filmu) a Woo-ping Yuen (choreograf prvního, režisér druhého). Oba jsou zástupci naprosto odlišných tradic. Na straně jedné (první díl) jsou bojové scény v pozadí a (primárně) pomáhají formovat tematickou rovinu filmu. Lee se také snaží rozkládat způsob, jakým je wuxia akce tradičně vytvářena (jejich extrémním zpomalením, zaměřením se na ženské hrdinky). Na straně druhé pak máme tvůrce, pro kterého jsou bojové sekvence centrálním bodem filmového systému. Od svého debutu se je snaží posouvat dál, jak choreograficky, tak režijně. Nepřistupuje k žánru zvenku, rozkladem tradic (jako Lee), ale posouvá ho kupředu zevnitř, skrze jejich aktualizaci a naplňování (k nejvýraznější reflexi žánrových schémat se dostal ve Zrození legendy). Takže ono negativní přijetí je spíše spojeno s přechodem od „vysokého“ k „nízkému“, konkrétněji tedy od uměleckého filmu -> k filmu žánrovému. // Samotný Sword of Destiny je pak skvělý film, ve kterém nejsou charaktery definovány psychologií, ale bojovou specializací. Yuen dovedně variuje akční scény (jiná prostředí, počty nepřítel, specializace), precizně jimi rytmizuje vyprávění a vede diváckou pozornost tam, kam potřebuje. Vynikající žánrovka. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Jednotka nie je mojou srdcovkou a uz si ju prilis nepamätam. Asi by sa zislo si ju pred dvojkou pustit znova, lebo je tu dost rozhovorov, ktore odkazuju na udalosti z jednotky pri ktorych som sa prilis nechytal. Ale to nie je hlavny problem tohto filmu. Tym je, ze nove dejove linie su uplne bez zivota a postradaju akukolvek chemiu medzi postavami alebo nejake emocie. Vysledkom je totalny chlad a absolutny nezaujem o postavy. Napriek tomu film pôsobi uponahlane, jak keby bol dost zostrihany. Bez zaverecnych titulkov nema ani 90 minut. Prec je aj poeticka atmosfera a dvojka je len tupy jednoduchy kung-fu film. Aspon, ze tie bitky za nieco stoja. Sice sa tu casto lieta alebo aspon nerealne poskakuje, co nemam rad, ale bitky pôsobia kontaktne a tvrdo. Choreograficky su skvele a dynamicke. Natocene su prehladne, takze som si ich uzil a jedine, co mi na nich vadilo, bola absencia krvi. Pôsobilo dost divne, ze sa tam neustale rezu mečmi az do smrti a krv vidime len vynimocne. Kto sa tesi na pokracovanie svojej oblubenej klasiky, tak bude najskôr sklamany, ale komu stacia ku stastiu kvalitne bitky, ktorych tu je dostatok, tak rozhodne nebude sklamany. 4/10. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Tygr a brak. Že se tento film z (ko)produkce Netlfixu stěží vyrovná opěvovanému originálu, se dalo čekat. Tygr a drak ostatně dodnes zůstává poměrně výjimečným počinem, ačkoli čínské filmaře rozhodně nelze vinit z nedostatku snahy na jeho fenomenální úspěch navázat. Smutné ale je, že Meč osudu i přes účast hereckých hvězd a režijní vedení tvůrce řady vybroušených žánrových klasik působí jako sotva průměrný počin i v kontextu řadové produkce dnešní Číny a Hongkongu. Zatímco pochybnou fotografickou kvalitu snímku, která spíše než velkolepé filmové podívané odpovídá maďarské pornografii (viz uměle vypadající CG lokace, nehezký color grading a velmi lacině vypadající 'bloom effect') ještě můžeme omluvit s poukázáním na zřejmě chudý rozpočet, pro průměrné bitky, nepřirozené herce a děsivý scénář se důvody, proč přivírat oči, hledají těžko. Ani v bojových filmech, kde se na divácké atrakce klade větší důraz než na sofistikované vyprávění, přece nebývá běžné, že postavy zničehonic zásadním způsobem mění své sympatie a antipatie a už dlouho jsem neviděl, že by někdo od diváků čekal, že budou truchlit nad smrtí "hrdinů", kteří se na plátně či obrazovce mihnuli na několik sekund. Místo epického wuxia dobrodružství tu holt máme epický fail. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Čím rychleji člověk při sledování "zapomene" na Tygra a draka, tím lépe si tuhle žánrovku užije. Za Michelle Yeohovou v akční roli samozřejmě hvězdička navrch, co se týká CGI, už jsem viděl podobné filmy zmršené digitálně daleko hůř. Scéna, v níž D. Yen dává v hostinci dohromady svůj tým, neměla chybu. ()

Galerie (113)

Zajímavosti (3)

  • Filmová práva byla newyorskou filmovou společností The Weinstein Company od vlastníků odkoupena v první čtvrtině roku 2013. Smlouva mimo jiné zahrnovala rovněž i účast hongkongského herce Donnie Yena. Ale protože ten je znám svým nechvalně proslulým přístupem k účinkování ve filmových pokračováních a předělávkách, vydala se v březnu z New Yorku na dlouhou cestu do Hongkongu dvojice hlavních zástupců společnosti, Harvey a Bob Weinsteinovi. Jejich úkol byl prostý. Přemluvit herce k účinkování ve filmu. To byla doba, v níž se objevovala jedna pochybná spekulace za druhou. Hercova účast byla s konečnou platností filmovými zastupiteli potvrzena až o několik měsíců později, v květnu, na právě probíhajícím mezinárodním filmovém festivale v Cannes, Cannes Film Festival 2013. V rámci této mediální akce přiznali filmoví zástupci také hereckou účast herečky Michelle Yeoh, která si ve snímku zopakuje svoji roli Yu Shu Lien. Návštěvníkům festivalu se nakonec dostalo i jméno filmového režiséra. Tím je Donnieho dlouholetý přítel, režisér Yuen Woo-ping. (Conspi)
  • Natáčelo se v Aucklandu na Novém Zélandu a v Pekingu v Číně. (Rominator)

Reklama

Reklama