Reklama

Reklama

Tygr a drak

  • Tchaj-wan Wo hu cang long (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Válečníci, kteří se naučí zacházet se zbraněmi od mnichů z Vudanovy hory, jsou prakticky neporazitelní; jejich podivuhodných schopností si široko daleko všichni váží a mají z nich strach. Ale Li už by chtěl s věčným válčením přestat, a proto svůj slavný meč, Zelený osud, někomu daruje. Meč je ovšem uloupen a Li je přesvědčen, že je jeho svatou povinností zabránit tomu, aby proslulá zbraň padla do nepovolaných rukou. Nezbývá tedy, než aby se v doprovodu své společnice, tělesné strážkyně Shu Lien, vydal po stopách lupiče... (Film+)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (534)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Tak toto mi nesadlo. Oceňujem hercov, príbeh a prostredie, ale to lietanie po celý čas bolo ako päsť na oko. Či už to ma v žánre fantasy alebo nie, cez toto som sa nedokázal preniesť a silno sa to podpísalo pod moje hodnotenie. A tu akože hlbku, ktorá sa tu spomína som tam nejako nenašiel. Ale inak uznávam, pekný film, no. 65% - 3* ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tehdy to bylo zjevení, dnes to stále vnímám jako oslavu filmového umění té nejvyšší kvality. Obrazová báseň se úplně vymyká tomu, na co jsme byli v asijské produkci zvyklí. Ang Lee jednoduše vypráví obrazem a vytváří si svá vlastní pravidla. Nikdy nepřemožený bojovník Chow Yun-Fat chce odejít na odpočinek, požádá tak svou milou, které se nikdy nevyslovil, Michelle Yeoh, aby jeho proslulý meč doručila do bezpečných rukou přítele. Meč však vezme neznámý zloděj a rozpoutá kolotoč soubojů a emocí. Hrdinové překonávají zákony gravitace, běhají po stěnách. Technicky je to úchvatné. Lee si přibral ke spolupráci choreografa Yuen-Woo Pinga a dobře udělal. Tenhle bojový balet se musí líbit snad i těm, kteří si pořád myslí, že Steven Seagal je bourák a Michael Dudikoff natočil několik velkých bijáků. Závěsná a záchranná lana dělají zázraky, ale zdaleka to není jen o nich. Lee natočil kouzelné romanticko-tragické drama, které navíc světu představilo talentovanou Zhang Ziyi. Osobité.. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Většina z hodnotících se sice rozplývá nad úžasností a skvostností tohoto filmu, leč já jsem asi chyběl ve škole, když se probíralo, jak se tyhle dva atributy dají ve filmu rozeznat, jsou-li dovedně skryty. A to tedy u Tygra a draka jsou. Možná, že jej hodnotím tak příkře proto, že jsem jej viděl zatím jen jednou a nestačil jsem vstřebat všechny ty vizuální i mentální divy, které se v něm mají (údajně) vyskytovat. Možná to je i proto, že jsem podobných pohádek na podobné téma a s podobnými herci viděl ještě za reálného socialismu několik (hlavně na videu). Zkrátka a dobře, je-li tohle oscarová bomba, pak je poražený oscarový finalista Musíme si pomáhat nejlepším filmem roku 2000. Neboť dle mého názoru je kvalitativně nejméně o kategorii výše, než tohle asijské umění. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Spojení Fat+Yeoh+Ziyi a všemu tomu velí Ang Lee? = klenot, který se zlatým písmem zapsal do pokladnice asijských filmů s tématikou wuxia. Příběh Li Mu Baie a Shu Lien, kteří si po dlouhá léta odmítali přiznat, že k sobě cítí něco víc než přátelství, příběh "kouzelného Zeleného Osudu", příběh mladé talentované bojovnice, jeden z nejsilnějších filmových zážitků vůbec, podpořen kouzelným hudebním doprovodem a nezapomenutelnými bojovými scénami. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Zatím jsem neviděl lepší choreografii soubojů než co se předvádí zde (nejlepší z nejlepších mladá Žen vs. hospoda a Žen vs. Šu Lien). Film je ovšem nejen o boji, ale i o touze, lásce a je místy úžasně poetický až hypnotický (bambusový les). Ústřední čtveřice je skvělá a hudba Tana Duna prostě geniální. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (27)

  • Ve své době mezinárodně nejúspěšnější asijský film všech dob utržil v celosvětových kinech 213,5 milionu amerických dolarů (z toho 128,1 mil. v Severní Americe). (NIRO)
  • Kovář, který vyrobil zbraně pro tento film, byl na Tchaj-wanu soused režiséra Anga Leeho. (Morien)
  • Yun-fat Chow (Li Mu Bai) nikdy dříve nepracoval s mečem. Díky výborné práci choreografů a kameramanů se ale obešel bez kaskadéra i počítačové technologie. (Vojcl)

Související novinky

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

17.07.2023

Letní filmovou školu slavnostně zahájí v sobotu 29. července na české poměry nadstandardní žánrový snímek Bod obnovy. „Přesně po 60 letech (!!!) od premiéry legendární Ikarie XB1 se česká… (více)

Donnie Yen v pokračování Tygra a draka

Donnie Yen v pokračování Tygra a draka

18.05.2013

Weinsteini to myslí vážně, ačkoli jejich plány se trochu změnily. Natáčení dvojky oscarového hitu, kterým Ang Lee redefinoval pohled na kung-fu filmy, mělo původně startovat právě v těchto dnech.… (více)

Tygr a drak pokračuje

Tygr a drak pokračuje

27.01.2013

Film, který definitivně proslavil Anga Lee, získal čtyři Oscary (nejlepší cizojazyční film, výprava, kamera a hudba) a stal se (podle znalců žánru neprávem) prvním kung-fu filmem s duší a mozkem, se… (více)

Ang Lee převezme Fincherovu Kleopatru

Ang Lee převezme Fincherovu Kleopatru

26.08.2012

Možná. Projekt Cleopatra, ve kterém by si Angelina Jolie měla zahrát výrazně realističtější pojetí legendární egyptské vládkyně (spíš než jako svůdkyně bude vykreslena jako šikovná politička a… (více)

Reklama

Reklama