Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z historických okamžiků novodobých českých dějin – první přímou volbu hlavy státu v České republice – zachytil režisér Tomáš Kudrna v novém dokumentárním filmu Hledá se prezident v produkci společnosti Negativ a v kinech se objeví dva týdny po inauguraci nového prezidenta. Na pozadí dramatických událostí doprovázejících první prezidentské volby se tvůrcům podařilo zachytit obraz jednotlivých kandidátů tak, jak je nebylo možné poznat prostřednictvím zpravodajských médií. Film přináší řadu pohnutých i humorných momentů z volebního zákulisí a přibližuje divákům soukromou tvář kandidátů i lidí v jejich blízkém okolí. Filmový štáb s většinou uchazečů o prezidentský úřad natáčel už od července minulého roku, zaznamenal dramatické okamžiky při shromažďování podpisů, zákulisí volebních kampaní devíti kandidátů v prvním kole i finále prezidentské volby v kole druhém . Ústřední osou filmu je cesta hlavních kandidátů od začátku jejich volební kampaně až k rozhodujícímu okamžiku volby. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (13)

Trailer 1

Recenze (154)

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Skvěle zkonstruovaný český melodram, ve kterém se režisér se scénáristou stahují do pozadí, aby mohlo dostatečně vyniknout herecké mistrovství všech hlavních (i vedlejších) aktérů. Těžko říci zda je dokument ve výsledku skutečně natolik nestranný, jak režisér Kudrna před premiérou tvrdil. Hlavně v poslední třetině je z filmu cítit velká inklinace ke knížeti, což mě osobně je sympatické, na druhé straně to může zavánět mírnou manipulativností s fakty. Naopak některá fakta získávají nové a zřetelnější souvislosti (Šlouf, Fischer, Schwarzenbergova prohra ad.). Problém představují především samotné hvězdy filmu, u kterých se divák až do samého konce může jen domnívat jak moc velké divadlo hrají a do jaké míry se do své role skutečně vžily. Šokující podívaná se nekoná. Spíše úsměvná česká groteska o tom, jak Miloš k hradu přišel, pravda ke konci s krapet mrazivějším podtónem. Snad dříve nebo později nebude národ parafrázovat jednu českou píseň, o tom že jsme v prdeli a zvolili jsme (jste) si ho sami. ()

Kanca 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem nečekala, že by mě mohl dokument někdy takhle pobavit. První půlka filmu byla hodně vtipná a naprosto jí vládl Miloš Zeman kouřící, Miloš Zeman pijící, Miloš Zeman dolévající si, Miloš Zeman hledající místo, kde by mohl kouřit a Miloš Zeman neustále objímající svou dceru. Ta druhá půlka dokumentu už byla spíše smutná a člověk už jen očekává ten tragický konec. Ale nedá mi to a musím zmínit tu památnou větu..."Já se z toho prasete nehroutím!" ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Śmíra, která místy až okatě nadržovala knížeti. To by mi teď s odstupem času nevadilo, protože jsem ovarovou hlavu volil v naivní domněnce, že se podobně jako prezident Klaus vymezí proti některým hloupostem z EU. Chyba lávky. Nicméně koukat se na opilého Zemana mimo oficiální záběry nemusím, když nám ho TV servírují ožralého v hlavních zprávách, to samé platí o bodrém šlechtici a odměřeném Fischerovi. Kandidující dámy pak byly naprosto nudné. Nejvíce tak pobavila přesná analýza časů budoucích resp. přítomných od Karla Hvížďaly. Zkráceno na hodinu jako televizní projekt by to bylo určitě poutavější. 60% ()

Rousse 

všechny recenze uživatele

Za mě určitě ano! I když to byla teda hodně silná káva (má druhá polovička tedy odcházela při titulcích se slovy cituji: "Prvně se jdu vyblejt a pak můžeme jít." :-) Což vypovídá a mnohém. Někteří pláčou nad neobjektivitou snímku. Nevím, nemůžu si pomoct, ale osobně si myslím, že to není neobjektivita. To se prostě dotyční kandidáti znemožnili sami. A že pan vítězný kandidát se umí znemožnit přímo královsky, o tom jsme se všichni přesvědčili nedlouho po volbách, když málem tančil šavlový tanec nad korunovačními klenoty! Ale výpovědní hodnota o celé té mašinérii je určitě vysoká. Například záběry Jany Bobošíkové s jejím BoboBusem a s potencionálními voliči u podpisových archů...Ve výsledku mi té ženské bylo i líto. ()

Tessie 

všechny recenze uživatele

Kdo bedlivě sledoval politickou situaci před volbami, pro toho nebude tento dokument velkým překvapením. I těch pár scén z pozadí, které uveřejněny předtím nebyly, však dokáže hnout člověku žlučí. O tom ale politika je, kdo má žaludek, rozhodně v ní úspěch nenajde. K potlické scéně mě napadá v tento moment snad jen citát velikána Cimrmana: "Můžeme o tom diskutovat, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je všechno, co se proti tomu dá dělat." ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • Režisér Tomáš Kudrna nesměl zveřejnit žádnou část natočeného materiálu před skončením prezidentských voleb. (ZHODNOTITEL)

Související novinky

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Reklama

Reklama