Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z historických okamžiků novodobých českých dějin – první přímou volbu hlavy státu v České republice – zachytil režisér Tomáš Kudrna v novém dokumentárním filmu Hledá se prezident v produkci společnosti Negativ a v kinech se objeví dva týdny po inauguraci nového prezidenta. Na pozadí dramatických událostí doprovázejících první prezidentské volby se tvůrcům podařilo zachytit obraz jednotlivých kandidátů tak, jak je nebylo možné poznat prostřednictvím zpravodajských médií. Film přináší řadu pohnutých i humorných momentů z volebního zákulisí a přibližuje divákům soukromou tvář kandidátů i lidí v jejich blízkém okolí. Filmový štáb s většinou uchazečů o prezidentský úřad natáčel už od července minulého roku, zaznamenal dramatické okamžiky při shromažďování podpisů, zákulisí volebních kampaní devíti kandidátů v prvním kole i finále prezidentské volby v kole druhém . Ústřední osou filmu je cesta hlavních kandidátů od začátku jejich volební kampaně až k rozhodujícímu okamžiku volby. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (13)

Trailer 1

Recenze (154)

ADZI 

všechny recenze uživatele

Během tohoto filmu jsem si udělal možná lepší představu o našich prvních přímo volitelných prezidentských kandidátech, než za všechny ty idotský debaty na čt (kde se prvoplánově snažej poštvat všechny proti sobě). Zpětně můžu říct, že první volba byla pro náš národ opravdu těžká, nevidím tam člověka, který by mě přišel jako ta pravá hlava státu. Co jsem ale nejvíc ocenil, bylo, to, jak krásně setřihli na konci ty dvě debaty, jak Zeman totálně odporně podrazí Schwarzenberga. Taková sviňárna se jen tak nevidí a vůbec bych se nedivil, kdyby tohle mělo za výsledek, že o pár procent vyhrál. Protože dokázal lidi vystrašit tím, že s knížetem přijdou zpátky Sudety. Neříkám, že Karel by byl super prezident, ale jednoznačně jsem rád, že jsem nevolil Miloše. Zpět k dokumentu: Mohl být o něco kratší a pár záběrů celkem nic moc neříká. Ale sečteno a podtrženo to na 4 hvězdičky dá ()

Rousse 

všechny recenze uživatele

Za mě určitě ano! I když to byla teda hodně silná káva (má druhá polovička tedy odcházela při titulcích se slovy cituji: "Prvně se jdu vyblejt a pak můžeme jít." :-) Což vypovídá a mnohém. Někteří pláčou nad neobjektivitou snímku. Nevím, nemůžu si pomoct, ale osobně si myslím, že to není neobjektivita. To se prostě dotyční kandidáti znemožnili sami. A že pan vítězný kandidát se umí znemožnit přímo královsky, o tom jsme se všichni přesvědčili nedlouho po volbách, když málem tančil šavlový tanec nad korunovačními klenoty! Ale výpovědní hodnota o celé té mašinérii je určitě vysoká. Například záběry Jany Bobošíkové s jejím BoboBusem a s potencionálními voliči u podpisových archů...Ve výsledku mi té ženské bylo i líto. ()

Reklama

Georgex 

všechny recenze uživatele

Dokumentární počin Tomáše Kudrny byl opěvován ze všech stran a popravdě i já jsem se na pohled do zákulisí první přímé volby českého prezidenta těšil, nicméně výsledek moje očekávání nenaplnil a dostavil se pouze tuctový dokument s materiálem, který byl tisíckrát odvysílaný v televizním zpravodajství. Upřímně řečeno tento kousek nepřináší nic nového a už vůbec ne nic revolučního jak by se na první pohled mohlo zdát. Navíc se vyváženě nevěnuje všem zúčastněným kandidátům, ale pouze panu Zemanovi, Fischerovi a Karlu Schwarzenbergovi. Ostatní kandidáti jsou rádi, že v celém dokumentu pronesou dvě věty a na seznámení s jejich profilem či zákulisím můžete rovnou zapomenout. V podstatě nemohu pochválit ani pohled do zákulisí zmíněných tří pánů, jelikož jsou vybrány zbytečné scény, které bohužel pramálo vypovídají o charakterech dotyčných kandidátů a to, že je Zeman vtipný hulvát a Schwarzenberg spící mumlal divák, patrně věděl už před tímto dokumentem. Na druhou stranu musím tvůrce pochválit, že se snažil do snímku zakomponovat názory obyčejných občanů a nabízí asi nejucelenější pohled na tuto významnou událost v historii samostatné České republiky. Moje hodnocení 55% ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Škoda, že dokument jde jen po povrchu zákulisí celé kampaně a nezaobírá se ani tolik samotnými osobnostmi kandidátů na prezidenta, jako spíše tím, co tito kandidáti vyvolávali za emocionální reakce u veřejnosti. Trochu to zamrzí, ale i tak výsledek umí místy potěšit a jako sonda do názorů lidí v jedné konkrétní době to slouží dobře. Mé očekávání tak nebyla plně naplněna, ale nebyla ani zcela zadupána jinými cíli a metodikou zpracování. Takže mírný palec nahoru. 65% ()

LoLaa 

všechny recenze uživatele

Byla jsem znechucena podruhé.. Ne nad kvalitou filmu, ale samozřejmě nad výsledkem voleb, pocit znechucení ještě umocňovala možnost nahlédnout do zákulisí celé volby. V dokumentu je vidět to, co bylo o této "reality show" veřejnosti skryto. I přes skoro dvouhodinovou délku jsem se osobně ani chvíli nenudila, naopak - vysvětlilo se mnoho s volbami spojených skutečností. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • Režisér Tomáš Kudrna nesměl zveřejnit žádnou část natočeného materiálu před skončením prezidentských voleb. (ZHODNOTITEL)

Související novinky

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Reklama

Reklama