Reklama

Reklama

Bůh odpouští, já ne!

  • Itálie Dio perdona... Io no! (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Profesionální karetní hráč Cat (Terrence Hill) se u jedné partičky nepohodl s obávaným psancem San Antonio Billem a následném pistolnickém souboji Billa zastřelil. Od té chvíle chodí Cat s prstem na spoušti, protože zbytek Billovy bandy by se rád pomstil. Jednoho dne Cata vyhledá jeho starý známý Hutch (Bud Spencer), který pro projišťovnu vyšetřuje podivné přepadení vlaku. Jediný přeživší totiž prohlašuje, že vlak se zlatým nákladem přepadl právě nebožtík San Antonio Bill a Hutch na duchy nevěří. Cat se proto vydává zpět do městečka, kde pro Billa vše skončilo. Nebo to tak alespoň mělo vypadat... Italsko-španělský western natočil jako svůj režijní debut scenárista Giuseppe Colizzi a do hlavních rolí věčně poškorpených parťáků obsadil Terrence Hilla s Budem Spencerem – a zbytek je historie. Colizzi představil světu dnes již nerozlučné duo a úspěch prvního filmu Bůh odpouští, já ne! (1967) využil k natočení westernové trilogie s pokračováním Trumfové eso (1968) a Boot Hill (1969) ve stejném hereckém obsazení. Režisér se pak se Spencerem a Hillem sešel ještě u dobrodružné komedie Dva machři mezi nebem a peklem (1972), ale slibná spolupráce skončila Colizziho náhlou smrtí v roce 1978. (Česká televize)

(více)

Recenze (157)

FireTight 

všechny recenze uživatele

"Akční / Western / Komedie"? Ty první dvě zcela chápu, ale komedie? Pche, vždyť je tam jen pár vtipnějších hlášek, ale jinak se jedná o zcela seriózně myšlený Spaghetti western z druhé poloviny šedesátých let. Upřímně, dvojice Terence Hill a Bud Spencer mě tímto filmem docela překvapila, vždycky jsem je měl zaškatulkované jako komedianty, v jejichž filmech jde většinou o bitky dva versus hordy, ale tohle bylo opravdu něco jiného. A i přes vyloženě pomalejší tempo, slabší příběh a hodně slaboučkou hudbu se mi film docela líbil, hlavně díky totálně šílenému záporákovi, kterého bych nechtěl potkat ani přes deset centimetrů tlustou skleněnou přepážku. Proto si svojí (hnusnou) smrt zasloužil, kretén... ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

No tak ja neviem, keď tu vidím to hodnotenie si hovorím, či som nevidel niečo iné. Ale to sa mi tu stáva veľmi často, takže k filmu samotnému. Pre mňa dosť veľká nuda a mal som čo robiť, aby som sa dodíval až do konca. Filmu úplne chýba akcia, dosť sa tam vykecávajú a dej je zbytočne prehustený. To nie je pre mňa. Ja si dobrý western predstavujem inak. Chýba mi tu napätie, prekvapenie, streľba, jednoducho podľa mňa sa toto dielo zrovna 2x nepodarilo. Nie je to síce úplná blbina, nejaké drobné plus sa tu nájde, ale netreba ich sčítať všetky dohromady, aby som dostal želateľných pätnásť percent. Viac nemôžem dať filmu, u ktorého zívam a pozerám z okna. Mám rád filmy s Terenceom Hillom a Budom Spencerom, ale toto sa nepodarilo. ()

Reklama

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Navzdory tomu, že zde účinkuje herecké duo Hill-Spencer, tak film není pojat jako taková slapsticková taškařice. Já jejich fanoušek sice nejsem, ale tohle mě rovněž nestrhlo: Příběh sice není toliko komplikovaný, jako je odvyprávěn tak, že divák musí trochu přemýšlet, aby si to chronologicky poskládal dohromady. Od toho se odvíjí i to, co by diváka mělo u filmu držet. Předpokládá se, že z úsporného a nechronologického dávkování informací vzejde zájem o to, co se mezi postavami vlastně stalo. Mě však nijak zvlášť nezajímaly ani postavy, od čehož se odvíjí i to, že mě ani nezajímá, co se mezi nimi odehrálo či to, o co usilují. Nejvýraznější a tedy i nejinteresantnější postavou mi vlastně přišel samolibí a ukecaný záporák v podání Franka Wolffa - ale nejlepší scénu má ve 20 minutě filmu, což taky není zrovna ideální. Terence Hill a Bud Spencer zde sice nejsou zaměnitelní (kvůli diferenci svých těl ani být nemůžou), ale nijak zvlášť si mě nezískali. Ještě to nebylo úplně dotažené; Až postupem let mezi sebou dynamiku a kontrasty zdokonalili, ale právě zde se prvně objevili jako duo a následné úspěchy svých kariér stavěli na tom, co bylo položeno zde. ()

pravo 

všechny recenze uživatele

Tak je zaujímavé, že dvojicu, ktorú som mal v detstve tak rád, teraz akosi nemusím. No napriek tomu som im dal jedného večera šancu napraviť si u mňa opäť reputáciu a môžem povedať, že síce nevyhrali, ale ani úplne neprepadli. Určite najviac ma dostala scéna keď sa medzi sebou pobili a ak chcete vedieť kto z nich vyhral tak si tento docela zábavný western musíte pozrieť. Aspoň spoznáte stromovú techniku boja. Alebo spôsob ako motivovať niekoho pri nesení ťažkého bremena. Alebo.... . ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Pro Spencera a Hilla sice trochu netradiční snímek, což mu ale na kvalitě vůbec neubírá. Naopak příběh plný zvratů je velmi zajímavý, vážné zpracování má hlavně zásluhou skvělých herců také potřebné grády a pravé westernové vyvrcholení nemá chybu. Spencer zde sice stojí dost v ústraní, ale vše zase vynahrazuje výborný záporák Frank Wolff a nespočet suchých vtípků, které trochu předznamenávají budoucí H&S komedie. Podle mě klasika, za jakou by musel westernový fanoušek v dnešní době vraždit.. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (12)

  • V době, kdy se film natáčel, se Terence Hill oženil s Lori Zwicklbauer, která byla členkou natáčecího štábu. (chleba24)
  • Cat Stevens (Terence Hill) ve filmu říká, že neumí plavat. Hill však ve skutečnosti plave od dětství a vlastní několik medailí z mistrovství Itálie. (Pepinec)
  • Poté, co přijedou desperádi s mrtvým šerifem do krčmy, jeden z nich jménem Bud (José Manuel Martín) si vynutí pozornost vesničanů výstřelem do stolu. Před tím je ale detailní záběr na pomalu se otáčející bubínek, ve kterém nejsou žádné náboje. Stejně tak je v záběru na Budovu pistoli při vykopávání zlata ztřetelně vidět, že není nabitá. (p3tris)

Související novinky

Zemřel Bud Spencer

Zemřel Bud Spencer

28.06.2016

V 86 letech nás v pondělí opustil legendární italský herec Bud Spencer. Parťák Terence Hilla se zamlada věnoval plavání a vodnímu pólu (dotáhl to až na dvě olympiády), v roce 1951 se ale dostal před… (více)

Reklama

Reklama