Reklama

Reklama

Utopia

(seriál)
Ukázka z filmu 13
Drama / Mysteriózní / Thriller / Sci-Fi
Velká Británie, (2013–2014), 10 h 21 min (Minutáž: 48–62 min)

Tvůrci:

Dennis Kelly

Hrají:

Fiona O'Shaughnessy, Alexandra Roach, Nathan Stewart-Jarrett, Adeel Akhtar, Paul Higgins, Oliver Woollford, Neil Maskell, James Fox, Geraldine James (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Příběh sleduje malou skupinu lidí, kteří se dostanou k rukopisu kultovního grafického románu s názvem "Experimenty Utopie", o nemž kolují zvěsti, že předpověděl nejhorší katastrofy minulého století. To má za následek, že se na skupinu zaměří vládní organizace známá pouze jako "The Network", které se musí nálezci románu vyhnout, aby vůbec přežili. (mac000)

(více)

Videa (27)

Ukázka z filmu 13

Recenze (69)

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Britove v poslednich letech sekaji kvalitni serialy jak Bata cvicky. Nemuzeme se pak divit, ze se mirne opakuji (nejen v obsazeni). Me osobne ale tenhle serial prilis nebavil (mozna jeste min nez napr. prvni rada Misfits), radsi mam asi komedie... :-) Navic, kdyz se ozve uz popadesate "nevis, s cim si zahravas..", tak mam pocit, ze opravdu nevim s cim si zahravam ani ja jako divak, a hlavne proc u toho vlastne travim cas... Trosku repetetivni, trosku komiksoidni, cynicke nasili, spis asi pro dnesni mladez, nevim... Libilo se mi provedeni, barevnost a zpracovani, bavila me samozrejme Geraldine James a taky Stephen Rea, bavila me muzika. Pokud doma lezite s chripkou, a potrebujete neco nenarocneho (v paradni britske anglictine), muzete to jednou zkouknout. To Vam nic neudela. 3+ ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Cítila jsem se jak ryba ve vodě! Konspirační teorie (nevím, nakolik je nutné tak radikální řešení, protože podle některých prognóz se ma začít za pár desítek let populace zcela přirozeně snižovat!?), skupinka pošuků (každý z nich něco tají a tak je pořád důvod nevěřit nikomu), inteligentní dialogy a nezbytný nadhled. Britský černý humor a skvělé herectví - to už vlastně beru za samozřejmost. Tady mě vykolejilo nestandartní obsazení dětských herců coby důležitých hybatelů dějem. Ta přemoudřelá dvojice školáků mě děsila i bavila zároveň. Záběry kamery na poklidná venkovská pole v sobě nesou znepokojení... A pokaždé kdy si ta nesourodá partička sedne a začne přemýšlet - co dál? Fakt mě to bavilo! Druhá série mě velmi potěšila hned prvním retro dílem a nakonec převelice pobavila informací, které etnikum je určeno k přežití! ()

Reklama

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Mám rád konspirační teorie. Utopia navíc po pilotu vypadala na naprostou pecku. Ale postupem času (jak se začal děj víc zamotávat) už šlo počáteční nadšení lehce do p.dele. Tři hvězdy hlavně za ten nápad a nekompromisního Arbyho (skvělý Maskell), protože jakmile nebyl v záběru on, ale hlavní skupinka "teenegerů", tak Utopia dost nudí. 6/10 ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Utopia se snaží tvářit jako seriálové zjevení, postupně však ukazuje, že příliš netradiční není. Správná otázka tedy zní, je to na škodu? Seriál od prvního dílu buduje paranoidní atmosféru, tak populární mezi čtenáři konspiračních teorií. Naprostá nejistota a nedostatek důvěry jsou dotaženy do takových výšin, že se vymykají mezím věrohodnosti. Diváka se snaží ihned od prvních minut získávat zejména skrze tvorbu otázek, na které se zprvu zdráhá dávat jednoznačné odpovědi. Do jisté míry to funguje. Utopia se totiž netváří seriózně, ale, což je patrné třeba na vyšinutých charakterech některých postav, či třeba hudebním doprovodu, brnká zejména na ironickou notu. Bohužel jako komplexní dílo po první řadě příliš nenaplňuje, přestože hlavní dějovou část uzavírá a odvrací se od komiksu. Zde je ovšem třeba dodat, že závěrečný twist je perfektní tečkou, která jde ve stopách předchozího děje. Jednotlivé díly však nemají ten správný tah na branku, ač jsou poměrně zábavné svou "neukázněností", trošku škobrtají ve zbytečně repetičnosti některých situací a nepříliš zvládnutém střídání dvou vypravěčských rovin, ta politická je totiž zpočátku dost nevýrazná. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Forma která dalece předčila obsah. První díl měl spád, tajemství, atmosféru absurdní krutosti a chytlavě napsané postavy. Škoda že další děj se drtivosti scény z komiksového obchodu ani nepřiblížil. Atmosféra se postupně rozplizla, postavy zdaleka nemají takové kouzlo jaké slibovaly, a "všemocná" The Network" působí jen jako partyzánská skupinka odhodlaných. O Lynchovi bych se vůbec nezmiňoval. Utopia nemá ani desetinu jeho mimóznosti. Děj je naopak, zpětně viděno, docela jednoduchý, i když není dopředu odhadnutelný. Druhá série pokračuje ve stejném duchu, rytmu i kvalitě. ()

Galerie (101)

Zajímavosti (4)

  • Součástí dohody s HBO o adaptaci seriálu bylo, že scénař napíše pro americkou verzi Gillian Flynn. (mirecek)

Související novinky

Fincher a Cizinci v letadle

Fincher a Cizinci v letadle

14.01.2015

Jak před 17 lety zjistil Gus Van Sant (Dobrý Will Hunting), remakeovat Hitchcocka není zrovna dobrý nápad. Z jeho předělávky Psycha byl akorát velký průšvih, jemuž se nyní pokusí vyhnout David… (více)

Fincher si prolistuje prorocký komiks

Fincher si prolistuje prorocký komiks

10.07.2013

Americký remake britského seriálu House of Cards s famózním Kevinem Spaceym v hlavní roli patří k tomu nejlepšímu, co se letos na obrazovkách objevilo. Není divu – za projektem stál jako producent a… (více)

Reklama

Reklama