Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Léto 1936, víkend, rodina profesora Vsevoloda Konstantinoviče tráví prosluněné prázdniny na venkovské dače. Marusja kdysi milovala Dmitrije, ale to už je přes deset let. Teď je vdaná za Sergeje Petroviče Kotova, má s ním šestiletou Naďku a je prostě šťastná. Malá Naďa je krásná a bezprostřední po mamince a po otci chytrá. Kotov se v ní vidí. Otec rodiny Kotov – Stalinův spolubojovník, nyní velitel divize, požívá všeobecného respektu. Všichni spolu tráví jeden ze vzácných dnů odpočinku a vypadá to, že se jim nemůže nic stát. Téhož dne však přijíždí Dmitrij. Po deseti letech. Zdá se, že ho všichni vidí rádi, ale od chvíle, kdy vstoupí, jakoby vstoupilo s ním něco zneklidňujícího. A není to jen onen pomyslný milostný trojúhelník mezi bývalými milenci a současnými manželi. Do onoho domu s Dmitrijem vstoupila všechna hrůza a zlo Stalinovy pekelné samovlády... Přesto, že notoricky známé historické skutečnosti jsou tu sdělovány co nejúspornějšími prostředky, nabývají v kontrastu s vlídným světem Michalkovových postav otřesné intenzity. Diváka zastihují zcela bezbranného. Simulace skutečnosti je dokonalá. Michalkov natočil svůj vrcholný film, v němž zúročil všechno ze své předchozí tvorby a dovedl svůj um ještě dál – k osudové tragédii, která svou nevyhnutelností připomíná mechanický stroj. Podal zprávu o člověku v dějinách 20. století. Jednu z nejpravdivějších a nejotřesnějších zpráv, jaké byly na toto téma natočeny. O tom, že byl pochopen, svědčí řada domácích a světových ocenění, z nichž nejprestižnější je zcela jistě Oscar za nejlepší zahraniční film. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Uživatel smazal svůj příspěvek.

Predkozka

Predkozka (hodnocení, recenze)

Angerr

Ne, to byly halucinace umírajícího Mytia, když si podřezanej ve vaně přemítal co je za svini a vracel se k té události.

Uživatel RedDuck smazal svůj příspěvek.

shisho

shisho (hodnocení, recenze)

ja som tuto dobu nezazil tak rozmyslam nad pointou filmu...vysvetli mi niekto ten zaver? kdo bol vlastne Mitiya?

Angerr

Angerr (hodnocení, recenze)

hirnlego: Nechci to prozrazovat, krom toho jsem byl samozřejmě mimo:)), nebo aspoň jsem výklad chápal příliš úzce. Přečtěte si ten rozhovor, tam o tom Michalkov mluví.

hirnlego

hirnlego (hodnocení, recenze)

gerr: Já vim, že to měl být kulový blesk - jen mě zajímalo, v jakym smyslu ti to došlo - jako co to podle tebe v tom filmu znamená...

Angerr

Angerr (hodnocení, recenze)

Já myslím, že to byl kulový blesk. Stačí pozorně poslouchat téměř na začátku filmu, kdy Miťka čte článek z novin.

na příspěvěk reagoval Predkozka

Angerr

Angerr (hodnocení, recenze)

Pozdní hodinou vysílání a předchozími dny, ale to je snad jedno.

Angerr

Angerr (hodnocení, recenze)

Nepochopenej skvost? V tuto chvíli má zrovna 89%, což je krásné. Zvládl jsem včera napodruhé bohužel jen první třičtvrtě hodinu a pak nevydržel únavou, ale znovu jsem si uvědomil, jak krásný a šikovně natočený film to je. A taky mi konečně došly ty kulové blesky:)

hirnlego

hirnlego (hodnocení, recenze)

Ještě že se tomu žebříčku top 200 filmů tady na čsfd nedá kvůli mulťákům a kryplům zas tak moc věřit - film Unaveni sluncem by tam totiž jinak rozhodně neměl chybět! ... Teď napodruhé mi došlo, že je to jeden z mých nejoblíbenějších snímků, takže ho přidávám do své top 10, aspoň...

Lima

Lima (hodnocení, recenze)

Já si spíš myslím, že půjde s procentama bohužel dolů. Nepochopenej skvost......

hirnlego

hirnlego (hodnocení, recenze)

Mohlo, mohlo - kéž by...(a já se na to ráda podívam znovu...zvyšovat už jaksi žel bohu nemůžu)

Silas

Silas (hodnocení, recenze)

Tak by se to dneska (resp. zítra) mohlo dostat do TOP200, ne?

Reklama

Reklama