Reklama

Reklama

Broadchurch

(seriál)
Trailer 2
Drama / Krimi / Mysteriózní
Velká Británie, (2013–2017), 19 h 20 min (Minutáž: 46–53 min)

Tvůrci:

Chris Chibnall

Hrají:

David Tennant, Olivia Colman, Andrew Buchan, Jonathan Bailey, Carolyn Pickles, Pauline Quirke, Steve Bennett, Jodie Whittaker, Will Mellor, Arthur Darvill (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(24)

Obsahy(1)

Když je na pláži nalezen zavražděný jedenáctiletý Danny, zpráva o jeho smrti zasáhne nejen jeho rodinu, ale i ostatní obyvatele malého městečka Broadchurch. Vyšetřování se ujímá detektiv Alec Hardy (David Tennant) a místní policistka Ellie Miller (Olivia Colman). (kareen)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (146)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jako detektivka malinko fail, protože to používá typický "zbabělý model svícnu", nakupí to motivy odvádějící pozornost a vraha uhodnete jen tehdy, pokud zapojíte do hry zkušenosti s podobnou žánrovou taktikou. Což se mi moc nechtělo dělat, protože jsem doufal, že právě tomuto manévru se tvůrci vyhnou. Výstavba figur, úroveň epizodních linií a pojetí hlavních postav je totiž na vyšší úrovni, stejně jak zpracování, které využívá sytých barevných i světelných kontrastů, ponurých polodetailů na postavy v sychravé krajině i nesymetrické rámování. Ano, Wallander a severská detektivka tanou na mysli, i díky tomu modelu detektivní zápletky a zatajeného motivu. Broadchurch je nejlepší v tom, v čem zůstává svůj - skvěle vykreslená komunita, rozčeřená hladina až příliš poklidných životů, nejednoznačná práce s motivem incestu a především znamenité postavy detektivů, které ctí severský model asociála, ale zajímavě ho překládají do poněkud sentimentálnějších ostrovních not. Tennantův krysí obličej je přesný match, stejně jako tuctová tvář Olivie Colman. Nakonec docházím k nezvratnému dojmu, že Broadchurch jako drama funguje dokonce o něco lépe než Zločin (především se tolik nehledá a nabízí zajímavější perspektivy v psychologické a sociální rovině - média, komunita), ale jako detektivka zvládl pochytit jeho nešvar v osmi částech. Ta uhýbavost zamrzí, i když je jasně daná formátem. Stejně jsem v tom městečku ale citově nastěhovaný až po uši. [85%] ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

Niekto zabil / zavraždil malého chlapca, v malom mestečku v ktorom " skapal pes ". Nemyslím to v zlom ale to mestečko bolo ospalé a nič významne sa tam nedialo. Zlo ale driemalo pod povrchom. Vražda Dannyho vyplavila to zlo na povrch a v meste Broadchurch už nebolo a nebude nikdy tak ako bolo predtým. Vrah je skrytý a precízne sú zapletené indície ktoré naznačujú celú plejádu podozrivých. Ako to chodí vrah / vrahyňa je len jeden / jedna. Miestami bude viac ako vražda a zlo pod povrchom niekomu ako mne pripadať banda hyen menom " novinári ". Oceňujem silný herecký výkon Olivie Colman ktorý sa prejaví hlavne v závere. Rovnako na doraz šiel výborný David Tennant s jeho unaveným detektívnom Hardym. Klobúk dole. U mňa jednoznačne prvá séria za 100 %................druhá séria, ústredným motívom je súdny proces s Joe Millerom. Autori ale múdro predpokladali, že to bude málo a preto prišli s líniou nevyriešeného prípadu Hardyho z prvej série. Obe línie majú svoje vlastné príbehy a neprelínajú sa rušivo čo je dobre. Mierne ubudla tajomná atmosféra a pribudli nutné logické chyby. Niektoré postavy odišli a niektoré pribudli. Uvidíte v praxi aj súdny systém anglosasov, porota - veľmi veľmi stupídny systém. Uvidíme čo prinesie tretia séria. 80 %.......................tretia séria, tentokrát opustíme rodinu zavraždeného chlapca a sledujeme prípad znásilnenia, ktorý sa rozrastie na niečo oveľa väčšie. Ako vždy do poslednej chvíľky netušíme, nevieme. Posledné minúty odhalia všetko. A našej utrápenej rodine sa budeme držať blízko. Som rád, že je to posledná séria, verím, že by to upadalo keďže aj tu varili tak trošku z vody. Je to rozhodne najslabšia séria ale stále si drží  vysokú kvality dobre zábavy typickej pre tento seriál. 75 % ()

Reklama

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Brilantní kriminální seriál, který ukazuje, jaký vliv může mít vražda malého chlapce na všechny, kterých se to týká přímo ale i nepřímo. Vedle samotného vyšetřování případu (který na mě působil velmi přesvědčivě a tak... civilně) zaujmou i dějové linie samotných příběhů lidí z přímořského města Broadchurch. Největším tahákem byl pro mě David Tennant, který si svojí postavu detektiva Hardyho dává s přehledem, o moc pozadu však nezůstává ani Olivia Colman jako policistka Millerová. Šokující závěr už je pak třešničkou na tomto vskutku výtečném seriálu. Edit: Druhá řada začala tam, kde první skončila a má tak našlápnuto na seriálovou událost roku. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

První série fantastická. Sice využívá falešné cliffhangery, aby nalákala na další díl, ale rozplétání jednotlivých nitek je zajímavé a poslední díl nabízí přímo vyčerpávající odhalení (následná emocionální katarze je jedna z nejpůsobivějších, jakou jsem kdy viděl). 85% Druhá série bohužel hrozně spadne. Celý proces je vlastně jen čekáním na Godota, protože se vesměs jen opakuje, co již divák sám ví (nové informace jsou tu vesměs dvě) a jde přesně o takový ten otravný projev nespravedlnosti, která akorát vytáčí tím, jak klade jednu překážku za druhou, aby se náhodou postavy nenudily. Po druhém díle jsem měl chuť to zabalit. Alespoň konec je silný a stojí za celý ten úmorný proces. 50% Třetí série jde lepší cestou v případu, finále tomu ale zlomí vaz. Po odhalení podstatného totiž vůbec, ale vůbec nedává smysl nic z toho, co se odehrálo předtím (respektive jak byly v úvodu rozdány karty). Ústřednímu duu - David Tennant a Olivia Colman oba excelují - to naštěstí šlape stejně pěkně, jako v první sérii. Znovu zaměření se na případ prospělo. Jako završení série může být. 70% ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem je Broadchurch krimi seriálem s vlastně úplně nejjednodušší a nekomplikovanou zápletkou jakou jen může mít. Jedna vražda, ponurá atmosféra, mnoho podezřelých a jeden vrah. Je to málo? Podle mě ne. Někdy stačí dělat obyčejné věci dobře a ono to stačí. Obzvlášť v rámci žánru kriminálek je současně v příbězích převis příběhů se spiknutími, nebo alespoň sériovými psychopatickými zabijáky. Broadchurch se do takovýchto přemrštěných zápletek nepouští, tvůrci se drží v umírněné lokální rovině, dělají to dobře a to stačí. Po technické stránce je seriál filmově perfektní, má uvěřitelný scénář, nepřepálený počet epizod (a tedy absenci vaty), pěkný soundtrack a velmi dobré herecké výkony. Ostatně důvodem proč jsem začal seriál sledovat je David Tennat, protože z jeho výkonů v Doctor Who mě dodnes mrazí, když si vzpomenu. Zde sice tak nevyniká, hraje úsporněji, ale věrohodně a dobře. Avšak jak je v britských seriálech zvykem herectví celkově patří k nejsilnějším stránkám televizní tvorby. ()

Galerie (322)

Zajímavosti (13)

  • Mylně je seriál označován za remake dánského seriálu The Killing (od r. 2011). Scénář k Broadchurch ale jeho autor psal už od roku 2002, tedy nejméně 5 let před severským počinem. Scenarista Chris Chibnall však svůj nápad dokázal zrealizovat až o 10 let později. (jezurka42)
  • Broadchurch se stal v době uvedení "nejtweetovanějším" seriálem v UK. (Eluap)
  • V skutočnosti jediný, kto od začiatku poznal identitu vraha, bola Olivia Colman. Na prvom konkurze jej to tvorcovia prezradili, chvíľu na to jej však telefonicky oznámili, že si to rozmysleli a že nikto z hercov nesmie vedieť, kto je vrahom. Takže Olivia musela držať meno vraha celú sériu v tajnosti. (Vladimirovna)

Související novinky

Seriálový Duch, Beowulf, Hell on Wheels 4...

Seriálový Duch, Beowulf, Hell on Wheels 4...

22.11.2013

Zkrátka za hrstí televizních novinek. Studio Paramount chystá masivnější útok na malé obrazovky. Především by chtělo proměnit několik svých klasik v seriály. Třeba Duch, oscarový trhák s Patrickem… (více)

Reklama

Reklama