Reklama

Reklama

Broadchurch

(seriál)
Trailer 2
Drama / Krimi / Mysteriózní
Velká Británie, (2013–2017), 19 h 20 min (Minutáž: 46–53 min)

Tvůrci:

Chris Chibnall

Hrají:

David Tennant, Olivia Colman, Andrew Buchan, Jonathan Bailey, Carolyn Pickles, Pauline Quirke, Steve Bennett, Jodie Whittaker, Will Mellor, Arthur Darvill (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(24)

Obsahy(1)

Když je na pláži nalezen zavražděný jedenáctiletý Danny, zpráva o jeho smrti zasáhne nejen jeho rodinu, ale i ostatní obyvatele malého městečka Broadchurch. Vyšetřování se ujímá detektiv Alec Hardy (David Tennant) a místní policistka Ellie Miller (Olivia Colman). (kareen)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (146)

Trajektt 

všechny recenze uživatele

V tomto seriálu se ocitneme ve fiktivním městečku Broadchurch, jehož lokace byli natáčeny v jihozápadní Anglii na Jurském pobřeží v hrabství Dorset. V prvních dvou sériích se řeší vražda malého chlapce Dannyho, který byl nalezen na pobřeží poblíž tohoto malého městečka. Případu se ujme naplavený policista Alec Hardy, kterého média označují jako nejhoršího policistu ve Velké Británii a kterého si zahrál představitel z populárního sci-fi seriálu Pán času „David Tennant". Na rozdíl od Pána času je zde neoholený a má problémy se srdcem. Jeho kolegyně Ellie je místní buranská policajtka, která se snaží být s každým za dobře, jelikož všechny obyvatele zná jako svý boty. V první sérii se dozvídáme, jak se tento zločin stal a jméno viníka. Ve druhé sérii probíhá soud s tímto viníkem a do toho se oba vyšetřovatelé snaží najít viníka případu z minulosti, který nedá Alecovi spát. Ve třetí sériii se snaží vyšetřit brutální znásilnění jedné místní obyvatelky, ale samozřejmě se zde proplétají i postavy a jejich osudy z prvních dvou sérií. Nádherné prostředí, lákavé epizody s nečekanými zvraty a hlavně psychologické vykreslení hlavních postav, jak vyšetřujících, ale i obětí. Typické chování místních buranů, kteří nevědí, jak se chovat v extrémních situacích a samozřejmě se do toho připletou média a právníci, kteří těm pozůstalím truchlícím rodinám udělají ze života peklo. Mimo Davida Tennanta jsem v tomto seriálu neznal žádné jiné herce a musím říct, že většina z nich podala velice solidní výkony a kdybych už neměl plno v mých oblíbených seriálech asi bych si tam tento skvost přidal. Za dobře vyprávěné kriminální příběhy se sympatickými postavami, které jsou dobře zahrány musím dát 100%. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Znepokojující drama, která mě až do poslední epizody drželo v napětí. Otázka, kdo je vlastně vrahem visela stále ve vzduchu a já v průběhu seriálu podezříval snad úplně každého, až na pravého viníka. Nejvíc mě zaujalo lynčování "pedofila" a taky jsem si oblíbil časté užívání slůvka "bloody". Jinak mě k seriálu přitáhlo hned několik věcí, počínaje britskou angličtinou přes dobré recenze až po obsazení. Jako fanoušek Doctora Who jsem rád znovu viděl nejen samotného Doctora (Tennant coby Alec Hardy), ale i Roryho (Darvill jako pastor Coates). Jen si trochu nedovedu představit, jak bude souviset druhá série. 80 % *** Druhá série přichází s něčím trochu jiným než bylo zvykem v první sérii. Ta člověka držela v očekávání, kdo je vrahem. Druhá člověka drží v očekávání, jak dopadne soudní proces s "vrahem". Pokračuje odhalování tajemství všech zúčastněných, které vyvolává otázky. Zároveň se během toho řeší případ, který si přinesl Hardy z minulosti (Sandbrook) a oba se proplétají až do úplného konce, kdy přijde rozuzlení obou případů. Upřímně řečeno, druhá série mi přišla o něco slabší. Možná to bylo tím procesem, možná tím, že případ Sandbrook nedostal tolik prostoru jako tomu bylo u prvního případu a nedokázal mě vtáhnout. Možná to bylo tím, že se vyprávění soustředilo na dvě věci. Přesto se na třetí sérii s chutí podívám až na ní přijde řada. 70 % *** Nebudu lhát, po druhé sérii jsem byl docela zklamaný, ale třetí mi to bohatě vynahradila. První série byla skvělá a dokázala vtáhnout a nechat vás hádat, co se děje. A přesně k tomu se tvůrci vrací během třetí série. Tentokrát sice nejde o vraždu, ale o znásilnění. To však malým městečkem začne otřásat ještě víc. Napětí od začátku do konce, několik podezřelých s motivem a podivným alibi a záhada se může rozplétat. Neskutečně povedená série s několika působivými scénami, které zaručí, že na Broadchurch se bude vzpomínat jako na skvělý seriál. ()

Reklama

erased 

všechny recenze uživatele

"What sort of world is this, where it's wrong for a man to seek affection?" Vraždou dítěte rozvrácená komunita městečka Broadchurch ždímá emoce do poslední kapky a rozplétáním osudů jednotlivých obyvatel se vlastně každý z nich stává hlavní postavou. Přestože skvěle napsaná, nakonec tak ustupuje do pozadí i Tennantova minulostí sžíraná postava a poprvé se tak ukazuje, že už nejde o samotný zločin, ale o jeho následky na okolí. Jako drama/krimi tak Broadchurch hrdě doplňuje Svatou trojici BBC (Sherlock, Luther a Wallander), a přestože efektu dosahuje nejčastěji melodramatem pomocí (bez přehánění) dokonalé hudby, na jeho výsledné kvalitě to nic nemění: průběžně mě až příliš uvěřitelná realita seriálu dostávala čím dál víc do kolen, a závěr toto náležitě dokončil. Vedle série This Is England to nejsilnější, co se v Britské televizi urodilo. A druhá řada tento status poměrně překvapivě potvrzuje. Tvůrci dokazují, že nejsou spoutání běžnými žánrovými postupy a místo očekávaného řešení dalšího případu (přestože i na něj dojde, ale díky dlouhodobě naznačované minulosti hlavní postavy se tak stane naprosto přirozeně) se nejdůležitější část děje překvapivě přesouvá do soudní síně, kde se pravidelně škrábou strupy po hojících se ranách uštědřených obyvatelům Broadchurch s takovým nasazením, že se pokračování nejen vyrovná původní, prakticky dokonalé sérii, ale často aspiruje i výš. Otázkou však je, jestli se tvůrcům podaří navázat na to, co mohla být vynikající tečka za krátkou ságou. "How could you not know?" ()

emma53 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příjemná a pohodová krimi série se sympatickou, velmi dobře vybranou ústřední dvojicí, která pátrá po vrahovi Dannyho a kde se stává podezřelým téměř každý z místní komunity. Výborná Olivia Colman, kterou znám už z jiného filmu, kde byla taky skvělá a vynikající David Tennant, který zraje jak víno a o kterém jsem vůbec nepochybovala. Kdo ho jako herce nezná to může dost těžko posoudit, ale třeba v seriálu Single Father předvedl, jakým je dobrým hercem a už se těším na jeho další počin. Co se tvůrcům povedlo, bylo i to, že všechny důležitější osoby z Broadchurch, které se nějakým způsobem ocitli mezi podezřelými, byly moc dobře vykreslené a postupně vyplouvaly na povrch i jejich temnější stránky života. Závěr byl nad očekávání výborný i když ten tříminutový konec už tam nemusel být, ale jinak jsem byla spokojená a protože se Broadchurch stal mojí absolutní závislostí, tak si ho dám určitě na nějaký čas do topky. Jako velký bonus považuji i velmi příjemný vizuál a atmosféra vzájemné nedůvěry byla taky skvělá. A je to Anglie, pro tu mám slabost, to neodbourám, takže se už těším na druhou sérii. - Tak a spadla klapka za druhou sérií, kterou jsem popravdě ani neočekávala, ale zklamaná jsem rozhodně nebyla. Vyústění celé druhé série jsem nečekala až tak komplikované, ale budiž. Je zajímavé, že ani v tomhle případě mně nesednul ten závěrečný puntík u moře. Po herecké stránce jsem byla spokojená, ale přiznávám, že z dalšího pokračování jsem už trochu na rozpacích. Říká se, že v nejlepším se má přestat a tady by mně to pořekadlo asi sedlo. Moc velký dík metaleve za titulky:-) ()

Mlle odpad!

všechny recenze uživatele

Ufňukané, táhlé, zbytečně mnoho prostoru věnováno ordinérním psychologickým profilům celkově nikterak sympatických a vůbec ničím nezajímavých figurek. Po pravdě řečeno, u tohoto seriálu vůbec nechápu, co se na něm komu líbí. Lepší casting by také neškodil, až příliš hloupočké postavy (není přece možné, že jsou tak málo mentálně pohotoví v daném městě všichni obyvatelé?), místy v nepravděpodobém věkovém rozložení, by si zasloužily větší hereckou diverzitu. Divák je navíc uváděn do odpudivých, ukázkově odporných interiérů, což se jeví také jako zvláštní záměr svého druhu. Vyústění všeho špatného je ovšem ubohé rozuzlení samotné zápletky – jistě, co jiného s mrtvolou na břehu širého moře, než ji vyhodit na pláž ;) Ve druhé sérii se spravila jediná dílčí záležitost – interiéry už nejsou odpudivé, objevilo se pár takových, ve kterých by opravdu chtěli a mohli žít lidé. Přibyla hned celá skupina relativně sympatických právniček (genderovým požadavkům bylo učiněno více než za dost), o to více se ale prohloubily naprosto nesmyslné průtahy mezi všemi nepříjemně jednoduchými, zato přehnaně dramatickými postavami. Ani druhá série mi nedala šanci ohodnotit seriál lépe. Nebýt upoutána na lůžko, ani mu tak dlouhou pozornost nevěnuji. ()

Galerie (322)

Zajímavosti (13)

  • Broadchurch se stal v době uvedení "nejtweetovanějším" seriálem v UK. (Eluap)
  • V seriáli sa spolu objavujú herci David Tennant, Arthur Darvill a David Bradley. Všetci traja hrali v britskom sci-fi seriáli Doctor Who (2005). Toto spojenie s týmto sci-fi seriálom však nie je jediné. Autor a scenárista seriálu Broudchurch - Chris Chibnall - totiž občas píše epizódy aj pre Doctora Who. (The M)
  • Hnědý labrador, jehož vlastní Susan Wright (Pauline Quirke), se jmenuje Bailey a i ve skutečnosti je Pauline jeho majitelkou. (jezurka42)

Související novinky

Seriálový Duch, Beowulf, Hell on Wheels 4...

Seriálový Duch, Beowulf, Hell on Wheels 4...

22.11.2013

Zkrátka za hrstí televizních novinek. Studio Paramount chystá masivnější útok na malé obrazovky. Především by chtělo proměnit několik svých klasik v seriály. Třeba Duch, oscarový trhák s Patrickem… (více)

Reklama

Reklama