Reklama

Reklama

V roce 2010 bylo při důlním neštěstí v Chile zaživa pohřbeno 33 horníků. Na jejich vyproštění pak celých 69 dní pracoval dnem i nocí záchranný tým, zatímco jejich rodiny i svět čekal na jakýkoli záblesk naděje. Napětí vzrůstalo i v dusivém horku 200 pater pod zemí, kde brzy začaly docházet zásoby i čas. Ve strhujícím příběhu o houževnatosti, víře a triumfu lidského ducha natočeného podle skutečného závodu s časem exceluje Antonio Banderas. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (153)

nash. 

všechny recenze uživatele

Průměrné katastrofické drama, které těká mezi nahoře a dole a nikde nemá čas ani prostor k vybudování skutečně strhující atmosféry. Navíc se zjevně bojí ukázat skutečné drama, které se odehrávalo v prvních dnech pod zemí. Je to tak uhlazené a opatrné, aby se to někoho nedotklo, až to přestává být zajímavé. Při zpětném pohledu bych možná byl raději, kdyby filmaři šli tímto směrem a natočili opravdu syrové drama horníků v beznadějné pasti. Nebo kdyby se naopak na horníky dole v dole vykašlali a natočili drama záchranářů, kteří bojují s časem, zrádnou půdou pod nohama i selhávající technikou aniž tuší jestli vůbec dole někdo přežil. Jako u řady filmů natočených podle skutečného příběhu mi navíc vadí, že vlastně není podle skutečného příběhu. Že je tu skutečnost zcela zbytečné překroucena. Proč je například skutečný hrdina, šéf směny Luis Urzua (Lou Diamond Phillips), který po katastrofě vše řídil a celou partu horníků držel pohromadě, ve filmové verzi zbabělcem, který svými hysterickými výstupy situaci zhoršuje? Proč je místo něj za hrdinu Sepúlveda (Antonio Banderas), který ani nepatřil mezi klíčové muže zavalené party? ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Toto je jeden z úplne najlepších katastrofických filmov celkovo. Ak o tejto katastrofe, ktorá sa stala v roku 2010 nič neviete, tak si to ani nezistite pred zhliadnutím snímky, aby ste boli v napätí, ako to dopadne. Pamätám si akoby to bolo včera, keď to v roku 2010 dávali každý deň v správach. V hlavnej úlohe absolúte famózny Antonio Banderas. Má proste charizmu, ktorá sa tiahne celým filmom. Príbeh som poznal z televízie, vedel som, ako to dopadne a napriek tomu som sa príbehom nechal unášať. Veľmi pekné. O banskom nešťastí v Čílskej Attacame v roku 2010 sa dozvedel celý svet. Rozsah katastrofy a technickú náročnosť záchrany baníkov mi pomohol objasniť až tento film. Ono trafiť malú záchrannú kapsulu v hĺbke 700m relatívne tenkým vrtákom asi naozaj nie je len tak. Film je urobený vierohodne, zaujme nielen technickými detailami, ale aj citlivým popisom pohnútok všetkých postáv príbehu. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Příběh o důlním neštěstí v Chile známý z médií o jehož průběh ihned po záchraně všech přeživších horníků projevili zájem filmaři, jejichž dílo můžeme teď vidět a vlastně se i dozvědět další události, které se do médií nedostali. Film je natočen s naprostým respektem ke všem těm lidem, kteří to prožili a kteří tam zahynuli. Tvůrci se nijak nesnažili o nervy drásající drama nebo o cílenou citovou položku celé tragédie. Jedná se pouze o lehké převyprávění celé této události a to se kupodivu povedlo. Takže nelze čekat nějaký další popkornový katastrofický biják. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Dobře obsazená rekonstrukce jedné vyjímečné důlní záchrany v dějinách lidstva. Antonio Banderas v hlavní roli a sekunduje mu překvapivě mnoho známých hvězd ve všech možných rolích. Přestože stopáž je trochu delší a dějová linka je v podstatě jednoduchá a známá, tak mne to vtáhlo do děje a plynulo to poutavě. Mělo to pár dojemných mometů, kdy jsem byl naměko, ale celkově příjemný film s opravdovým happyendem. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Není jednoduché poutavě natočit příběh, který si všichni pamatují a ví jak dopadl. Chilské pesos by pokladny moc nenaplnilo, tak si to musíme vychutnat v angličtině, v hlavních rolích s herci ze Španělska, Francie a Irska. Možná věděli proč, Antonio Banderas totiž odvedl zdaleka nejlepší výkon ze všech herců. Šel jsem do filmu s nízkým očekáváním, ale nakonec jsem byl potěšen tím, že i když byl výsledek po 69 dnech dopředu znám, režisérovi se povedlo udržet napětí až do konce. 70% ()

Galerie (56)

Zajímavosti (11)

  • Exteriéry, respektive vchod do dolu San José, se natáčely na skutečném místě, kde k tragédii došlo. (T-enter)
  • Pri poslednej večeri sedí pri stole 20 baníkov, pričom zavalených ich bolo 33. (fefee)

Související novinky

Sedm statečných s unikátní hudbou

Sedm statečných s unikátní hudbou

21.07.2015

Už tento čtvrtek jde do kin Bojovník, boxerské drama s Jakem Gyllenhaalem, jehož hudbu složil nedávno zesnulý James Horner (Titanic, Avatar). Obecně se mělo za to, že bude posledním Hornerovým… (více)

Reklama

Reklama