Reklama

Reklama

Bennyho video

  • Rakousko Benny's Video (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Bennymu je 14 let. Fláká se se spolužáky, natáčí si videa, kouká na akční filmy. Jednoho dne si k sobě do bytu pozve holku a natočí její popravu pistolí na zabíjení prasat. Kruté drama nejen o vyprahlosti rodinných vztahů a jejích následků. (oficiální text distributora)

Recenze (89)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Toto je spoiler. Příběh dospívajícího emočně labilního chlapce, kterého rodiče sice obklopili materiálním blahobytem, ale nevěnovali mu dostatečnou péči citovou. A když onen nebohý frustrovaný hoch v návalu existenciální prázdnoty oddělá třemi ranami jateční pistole jakousi bezvýznamnou holku z ulice, nenapadne je nic lepšího, než se na něho nechápavě xichtit a neustále se ho na něco vyptávat, což ubožáka k smrti otravuje. A jako korunu všeho ho jeho tyranská matka táhne na naprosto nezajímavou a nudnou dovolenou v Egyptě, kde se sice pár dnů dokáže jakž tak chlapci věnovat, ale pak mu stejně ztropí nechutnou hysterickou scénu, čímž chudáka úplně uvede do rozpaků. Aspoň že doma mezitím jinak zcela neschopný otec dokáže dívčí mrtvolu naporcovat a dát na venkovském statku sežrat prasatům. Ale stejně ho pak ještě musí prudit nějakými otravnými otázkami. To by se jeden pozvracel, z takových rodičů. Naštěstí ale hoch projeví svůj dobrý charakter a oba pokrytce napráská policejním orgánům. Tečka. Kdyby se uvedení tohoto snímku o současném stavu (nejen) rakouské společnosti dožil můj oblíbený rakouský spisovatel Thomas Bernhard, jistě by se mu velmi zamlouval :-) ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Prostredný film Hanekeho debutovej trilógie je najfilmovejší v tradičnom zmysle slova. Má nápad a stupňujúcu dramaturgickú štruktúru rozprávania. Má hanekeovsky sofistikované snímanie udalostí mimo obraz aj výraznú hlavnú postavu. A knokautujúci záver, aký by snád žiadneho iného scenáristu nikdy nenapadol. Bravo. ()

Reklama

leila22 

všechny recenze uživatele

V tomto filme režisér skúma, aký silný dopad môže mať na dospievajúceho chlapca sila médií (TV a film, v ktorých je smrť človeka bežnou súčasťou) a zároveň keď násilie vníma aj naživo - hoci "iba" páchané na zvieratách na statku. Ak k tomu ešte pridáme nezdravé rodinné prostredie, môže sa stať, že sa mu to všetko trošku pomieša v hlave a odrazu nadobudne pocit, že je smrť (nech k nej príde za akýchkoľvek okolností) prirodzená. Zvedavosť, ktorá sa v ňom prebúdza, neustále rastie a 14-ročný Benny ju túži zažiť naživo... To, čo následne sledujete nasnímané s roztrasenou kamerou vám príde ako zlý sen. O to viac vás zaráža, keď si uvedomíte, že Benny necíti žiadnu vinu, strach z možných následkov svojho činu a v podstate mu chýba akákoľvek empatia. Na druhej strane tu máme rodičov, ktorí sa snažia so situáciou, ktorú ich syn spôsobí, popasovať čo najlepšie. A vieme ako to chodí, rodičia sú pre dobro svojich deti schopní urobiť čokoľvek... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Rakouské dětství Antona Chigurha aneb Hanekeho ticho v bouři. Sugestivní drama o geneticky zakódované pozici oběti (?) stvořené ocelově chladnou famílií, v němž minimalistické dialogy přidávají na krutosti realismu všedního dne a nezobrazené násilí naléhavě dopadne na představivost diváka, ale co je to platné, když více než čtvrtina použitého filmového materiálu plnila funkci ponožek v rozkroku kalhot admirálské uniformy Arnolda J. Rimmera.. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Haneke předkládá tradičně brutální scény, nad nimiž se člověku trochu zvedá žaludek (tentokrát již v samém začátku). Ideově je silný v tom, jak se mu zde daří zobrazovat rodinné patologie a morální otupělost, naopak hloupě, na samé hraně směšnosti, působí jeho kritika vlivu násilí (zprostředkovaného médii) na lidské vědomí. Ono kazatelství mi na něm asi nepřestane vadit. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (6)

  • V pozadí kolem 47. minuty, kdy je Benny (Arno Frisch) na kluzišti, jsou na pravé straně obrazovky vidět dvě děti, které jako by ukazovaly do kamery. (Fediak22)
  • Ve videopůjčovně je možné zahlédnout plakát k filmu Tango a Cash (1989). (pórek)

Reklama

Reklama