Reklama

Reklama

Černý zabiják

  • Česko Kosatky (více)
Ukázka z filmu

Snímek Blackfish odhaluje příběh notoricky známé kosatky Tilikum, která – na rozdíl od jakékoli jiné volně žijící kosatky – zabila v zajetí několik lidí. Co se s ní za tu dobu stalo? Šokující záběry a poutavé rozhovory s trenéry a experty manifestují mimořádnou náturu těchto tvorů. V posledních čtyřech desetiletích si můžeme pozorovat opravdu kruté zacházení s kosatkami v zajetí a rostoucí rozčarování pracovníků, kteří byli mylně informováni o ohrožení tohoto druhu v divočině. A to jenom kvůli vysokým ziskům průmyslu mořských parků. Tento emotivní a napínavý příběh nás přiměje k tomu, abychom zvážili náš vztah k přírodě. Zároveň ale odhaluje, jak málo toho my lidé vlastně víme o těchto vysoce inteligentních a překvapivě vnímavých savcích, které jsme chtěli ovládat. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (101)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Názov filmu je divný, ale až tak celkom neklame. Je to o zabijákovi medzi kosatkami, ale nie že by zabijákom chcel byť, ale vyrobili ho ľudia. Inteligentné tvory žijúce celý život v malom bazéne musia byť deprimované, v stiesnenom priestore s ďalšími jedincami prebiehajú procesy, ktoré nemôžeme ľudských rozumom chápať, a tak sa raz za dlhý čas stane tragédia. Predstavenia cvičiteľov plávajúcich s kosatkami sú úchvatné, ale pri nasledujúcich záberoch, čo robí kosatka, ak sa stane režisérom predstavenia, sa zastavuje dych. Aj divákovi, nielen cvičiteľovi, ktorý musí nechtiac vydržať viac ako minútu na dne a čakať, ako sa kosatka rozhodne. Film predstaví celú genézu pripadov, brutálneho lovu, dlhého procesu výcviku až po kritické chvíle. Hovoriaci ľudia sú striedaní originálnymi zábermi, často až neprijemnými, aj to prináša cvičenie so šelmami. –––– Vedoucí cvičitelka: "TIlikum nikdy neprojevoval útočné chování." –––– Ryby došly. Ona ale po něm chtěla další cviky, za které nedostal žádnou odměnu, i když je provedl správně. Ke konci tak byl nejspíš naštvaný. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Smutné je, že spousta lidí potřebuje vidět takovéhle dokumenty, aby pochopila, že SeaWorld je na hlavu postavená zhovadilost. Blackfish je silný kousek, ale výjimečnosti The Cove nedosahuje, už jen proto, že nemá ten neuvěřitelný příběh Richarda O'Barry a jeho zarputilost. Blackfish konstatuje a jasně dává najevo, že takhle by to nešlo. Jenže na to už je pozdě. Teď už je potřeba jednat, což tým kolem The Cove pochopil. Aby to nepůsobilo tak špatně - Blackfish je jeden z nejzajímavějších snímků letošního roku, kosatky jsou fascinující a celou dobu jsem si přál, aby povstaly a vyžraly půl lidstva. Pořád doufám, že to udělaly, když se vyply kamery. ()

Reklama

whack 

všechny recenze uživatele

Dokument bol málo kritický a problematika zadržiavania morských cicavcov vo vodných parkoch ostáva úplne nestranne na zvážení každého diváka. Chcelo by to viac informácií o kosatkách a vodných parkoch a menej informácií o cvičiteľkách. Je smutné, že sa veci dali do pohybu, až keď umreli ľudia. Mŕtve kosatky vo vodných parkoch toľko pozornosti médií nezískali. Ale aspoň že sa tak stalo, vodné parky musia byť zatvorené. Podpíšte, prosím, petíciu za záchranu kosatky Tilikum TU. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

This is America! Máte jednoznačné důkazy o tom, že frustrované kosatky v zajetí jsou schopny zabíjet (výpovědi svědků, fotky, videozáznamy), ale stejně tento zábavní průmysl dále přetrvává a vydělává miliony dolarů ročně. Tohle není jenom problém kosatek. Odeberte potomka jakémukoliv tvorovi, ať už to je pes, lev, tygr, opice a nebo třeba ČLOVĚK!, zavřete ho do betonového vězení s minimálním pohybem a vyžitím, a taky z toho bude frustrovaný, znuděný a nasraný - tudíž se nebude chovat tak, jako ve svém normálním přirozeném prostředí. Tyhle typy dokumentů mě vždycky seberou, ale na druhou stranu si to chce občas uvědomit, jak se chováme navzájem k sobě a k ostatním živým tvorům, s kterými sdílíme tuto planetu. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

nenápadná dokumentární pecka, která za zdánlivě nevinným tématem skrývá spoustu pravd o tom, že lidi jsou v zásadě naivní a krutá hovada.. když tyhle inteligentní tvory odtrhnete od rodin a držíte je celý život v prostoru pár (desítek) čtverečních metrů, tak je vcelku logické, ze se čas od času prostě a jednoduše naserou... silné 4* ()

Galerie (17)

Zajímavosti (9)

  • V současné době (2018) přežívá v zajetí v nádržích na celém světě 58 kosatek. Je zaznamnáno, že nejméně 166 kosatek zemřelo v zajetí, z toho je známu 30 mrtvě narozených mláďat a 14 pokusů o odchycení v oceánu, kdy kostaky zemřely při převozu nebo těsně po něm. Společnost SeaWorld má ve svých třech parcích ve Spojených státech 21 kosatek. (freelex)
  • Po vydaní dokumentu odhovorilo koncerty vo vodnom parku SeaWorld, kde je Tilikum držaný, mnoho hudobníkov a kapiel (Martina McBride, 38 Special, REO Speedwagon, Cheap Trick, Heart, Barenaked Ladies, Trisha Yearwood a Willie Nelson). (whack)
  • Tilikum, kterému je snímek věnován, se ani po odvysílání napříč protestům veřejnosti svobody nedočkal. Vysvobozením tak pro něj byla až jeho smrt 6. ledna 2017 ve věku 35 let, což je polovina věku, kterého se samci kosatek ve volné přírodě dožívají. (freelex)

Související novinky

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Reklama

Reklama