Reklama

Reklama

Meč v kameni

  • USA The Sword in the Stone (více)
Trailer

Anglický král Uther Pendragon umírá a nezůstává po něm žádný dědic trůnu. V Londýně se v tu dobu objeví zázračný meč zasazený uvnitř kamene s nápisem, který říká, že kdo meč vytáhne, stane se novým králem. Zatím se to ale nikomu nepodařilo. O mnoho let později se dvanáctiletý sirotek Artuš, kterému říkají Puchejř, vydává s nevlastním bratrem na lov jelena. Zaviní, že starší bratr omylem vystřelí a jeho šíp zmizí v hustém lese. Artuš ho jde hledat a narazí na chatrč, kde žije kouzelník Merlin. Na první pohled poněkud potrhlý stařík se ho ujme. Vidí v chlapci velký potenciál a začne ho učit základním hodnotám a vztahům v životě tím, že jej proměňuje v různá zvířátka - rybu, veverku či ptáčka. A legendární meč zatím stále čeká na svého krále. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (44)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Meč v kameni je na zdejší poměry poněkud opomíjená disneyovka, což je vážně škoda, jelikož se jedná o vcelku humorně pojatou legendu o Artušovi a Merlinovi, která mě velmi mile překvapila. Postava Merlina byla vtipně zmatená, zatímco Artuš byl spíše takový naivní pytlík - nicméně oba měli srdce na správném místě, stejně jako bodrý výr Archimedes. Velmi mě pobavily epizodky se "zfamfrnělými" veverkami a zoufale hladovým vlkem, který měl podobnou smůlu jako později Kojot s ptákem Uličníkem. Rovněž nesmím opomenout zmínit magickou bitku mezi Merlinem a Madam Mim, která byla opravdu nápaditá. Hudební doprovod mě taktéž potěšil. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $22,182,353Tržby Celosvetovo $-Tržby za predaj Blu-ray v USA $825,792 //počet predaných kusov 33,085Tržby za predaj DVD v USA $4,604,362 //počet predaných kusov 216,156║ Mierne uletené a hlavne pokiaľ ide o dobu vzniku, príbeh je len spojivo pre smršť bláznivých scénok. /80%/ ()

Reklama

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

Dnes uz je takova konkurence v anim. filmech, ze tyhle starsi kousky musi byt zatracene dobre, aby s modernimi mohly souperit. A tenhle snimek na to bohuzel nema. Jako zaklad mu slouzi legenda o Artusovi, presneji kniha Americany velmi oblibeneho angl. autora T. H. Whitea (ze serie Kral byvaly a kral budouci - http://en.wikipedia.org/wiki/The_Sword_in_the_Stone ). V disneyovskem podani je vsak dej jen sled vice ci mene povedenych scenek, defacto bez nejakeho hl. pribehu. Zkratka stary kouzelnik Merlin se buhviproc hodla ujmout vychovy mladeho Artuse, aby z nej bylo neco poradneho. Tot vse. Vychova se sklada z radoby alegorickych premen ve zvirata - rybu, veverku a vrabce, kdy se pokazde Artus uci nejake zivotni moudro (jak si jit za svym, o lasce, o dobru a zlu...). Neni to podle me zrovna jednoznacne, co tim chteji autori rict. Zvlast deti asi myslim vyznam techto premen moc nepochopi, protoze to neni dvakrat dobre promysleno a dotazeno do konce. Spis to pusobi jen jako humorne skece, doplnene o kouzla a prupovidky s vyrem Archimedem. Hudba neni spatna, ale animace (samozrejme klasicka) je uz slabsi a hlavne mi cela eskapada s vychovou prijde nedomyslena, jelikoz na konci neni poznat, co z toho tedy Artusovi pomuze byt dobrym kralem, neni z toho patrny zadny vysledek a smysl, zadna pointa. A to je nejvetsi minus. Konec je proste utnuty a "pribeh" jaksi skoncil nez opravdu zacal. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Jako první film z roku 1963 jsem si vybral animák, protože těch se v té době moc netočilo a většinou to byly klasické pohádky. Meč v kameni je ale dost ptákovina. Je to artušovská legenda pro děti, kde Merlin učí malého Artuše moudrosti pomoci proměn na zvířata. Zasmál jsem se, je tu skvělý čarodějný souboj či některé proměny (veverky), bavily mě Merlinovy historky z budoucnosti, ale celkově je to pro opravdu nejmenší. Animovaný film roku 1963. ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Jak na Disney+ doháním resty, co jsem neměl možnost nikdy nikde vidět, začínám chápat Disneyho mustr a arthuriana T.H.Whitea do toho mustru úplně nesedí, a tak se napíše muzikálová pohádka pro děti, která ovšem nestihne obsáhnout ani kapku předlohy. Animace samozřejmě ale stále nadčasová i pro rok 2023. ()

Galerie (147)

Související novinky

Nový Star Wars seriál bude obří

Nový Star Wars seriál bude obří

09.08.2018

Disney to se svojí streamovací službou patrně myslí vážně. Konkurence Netflixu, Amazonu, nebo Hulu bude spuštěna někdy v příštím roce, a objeví se na ní např. nové verze pohádek Lady a tramp nebo Meč… (více)

Reklama

Reklama