Reklama

Reklama

Bohové musejí být šílení 2

  • Jihoafrická republika The Gods Must Be Crazy II (více)
Jihoafrická republika / Botswana / USA, 1989, 98 min

Obsahy(1)

Stejně jako předchozí část i tentokrát se film odvíjí jako "pletýnka" několika vzájemně se proplétajících osudů. Přesněji osudů pěti. Je tu opět křovácký lovec XiXao, který se vydal s dětmi, Xisou a jejím mladším bratrem Xirem, na lov. Je tu americká právnička Ann Taylorová, která musí stihnout konferenci v Africe, ale neprozřetelně se vydá na krátký vyhlídkový let a zoolog Stephen Marshall, který ji chtěl dopravit zpět ve svém malinkém letadélku... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (199)

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Bohům, kteří jsou šílení, nemůže nikdo podsouvat sofistikovanost [Chřástalovo oblíbené slovo] nebo nějaké výrazné formální kvality. Leccos působí amatérsky - režie zvířat neváhá zmrazit na několik okamžiků záběr, než aby ztrácela čas s výcvikem a nakreslenější bouřkový mrak aby pohledal. Na druhou stranu série nemá obdoby a ve stravitelných dávkách napovídá, kolik bizáru člověku uniká, když nemá ponětí o africké kinematografii [jestli si nejste jistí, zda něco takového existuje, zkuste Wikipedii]. Xixovy vnitřní monology, vtipný voice-over jako vystřižený z National Geographic, mišmaš obrodružných scén, kulturních nedorozumění, groteskových situací, zrychlených honiček a mile nevěrohodných trikových scén činí z dvojky lepší verzi jedničky. Komediální chemie mezi doktorkou práv a doktorem zoologie [jehož NEHRAJE Tom Selleck, jak jsem si celá dlouhá léta myslel] resp. domácím a kubánským vojákem fungovala prostě skvěle. Škoda, že se kouzlo v dalších dílech, po nichž nemíním pátrat, nepodařilo zopakovat. Do nesmyslných pětihvězdičkových výšin, které jinak patří jen Batmanovi, pozvedá českou verzi povedený dabing. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Naprosto praštěná, netradiční a originální komedie, u které tu pusu opravdu nezavřete (teda po asi pátém shlédnutí v jednom roce už to sice trošku omrzí, ale snést se to dá stále). Herecké výkony (nebo spíš improvizace - těžko říct?) křováků jsou velmi zdařilé a situace, ve kterých se nachází Lena Fraugia jsou k popukání. To, že tak dobrou komedii dokáže natočit Botswana pro mě bylo fakt velkým překvapením... ()

Reklama

danny_21 

všechny recenze uživatele

Víceméně kopie svého předchůce, v mých očích o chloupek lepší než první Božské šílenství díky větší porci humoru, hlavně díky komickým situacím mezi hlavní dvojicí ( reportérka a pilot ), hyeně, ted nevím co o bylo za zvíře, co se Stephenovi zakouslo do boty, dvěma zatýkajícím se vojáků a samozřejmě křovácké rodince - 80 %. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Od pokračovania príbehu krováka XiXao som veľa neočakával. Nakoniec po kratšom rozjazde sa z toho vykľula milá komédia, v ktorej sa XiXao nevydáva zneškodniť fľašu Coca-coly, ale vydáva sa hľadať svoje dve stratené deti. Jeho cesta sa skríži s miestnym dobrovoľným strážcom parku s právničkou z New Yorku, s dvoma vojakmi a dvoma pytliakmi. Ich osudy sa stretnú, čo vyprodukuje sériu vtipných scénok naplnených milým až naivným humorom plným ľudskosti. 70% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jestli ještě nějakej ten měsíc budou pokračovat ty úžasně promyšlené vládní reformy v naší zemi, tak XiXao nebude jedinej, kdo bude po světě pobíhat s holou prdelí. Druhý díl není až taková šajba jako první, ale pořád by dokázal pobavit kdejakýho plameňáka. Nejsilnější části humoru se odehrávají mezi Anne a Stephenem, to sou fakt rajský fory co tam ty dva odprezentujou. Stejně jako v prvním dílu funguje i tady africká příroda zejména v kontrastu s Ann jako velmi humorná dáma. O N!xau jsem čet že hraní pro něj muselo být naročný, ale já si to nemyslím,vždyť tam jenom pořád běžel dopředu, nechci nějak snižovat N!xaův herecký výkon, ale na tohle FAMU fakt nepotřebuje. A dialogy ?? N!xau tam něco dvakrát zamlaskal do kamery a dole se ukázaly titulky, co že to vlastně ze sebe vymlaskal. Opět, nechci bejt prudič, ale vy snad někdo umíte křovácky a víte co tam vymlaskával ? N!xau je zřejmě jedinej herec, kterej si nemusí číst dialogy, řeknou mu ať popíše třeba jak žere hlínu, on tam začne vymlaskávat nějaký křovácký báchorky a dole běžej titulky ze scénáře filmu. My pak na to čumíme a říkáme si "ty vole, ten N!xau je dobrej, jak se naučil ty dialogy co? " ()

Galerie (16)

Zajímavosti (10)

  • Malé letadlo, které se ve filmu objeví, je Lazair Ultraflight Sales. Pro potřeby natáčení byla jeho kabina speciálně upravena, aby se do ni vešli dva lidé. (Redix)
  • N!xau (Xi) obdržel za toto pokračování přibližně čtyřistakrát vyšší honorář než za předchozí film. (KucC)

Reklama

Reklama