Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Romantická komedie odehrávající se na pozadí studené války. Elsa, modistka středního věku a jasnovidkyně má svůj život naprosto pod kontrolou – dokud ovšem muž, kterého kdysi milovala a ztratila, neprojde dveřmi jejího obchodu s klobouky. Jsme v Helsinkách roku 1962. Jan, český jazzový hudebník, je ve městě kvůli vystoupení na „Mezinárodním festivalu mládeže a studentstva". Po více než dvě desetiletí Elsa věřila, že tento muž je mrtvý... Zpočátku si chce Elsa od Jana udržet odstup. A zejména od festivalu, který je pro ni jen dalším pokusem světových komunistů vymýt mozek dobrým, důvěřivým občanům západních zemí jako je Finsko. Jan však je vytrvalý, přesvědčivý a okouzlující. Když Elsa nakonec překoná svůj strach z lásky a závazků, uvědomí si, že pokud spolu chtějí strávit více než jen sedm dní festivalu, existuje jen jedno řešení... (Bontonfilm)

(více)

Videa (7)

Trailer

Recenze (73)

Lavinia 

všechny recenze uživatele

Ano, láska, soudruhu, ovšem co existence? Komorní, těžko uvěřitelný rádoby romantický, rádoby vtipný příběh o emigraci typu zdrhám na zahraniční cestě, který jaksi řeší víc city a vztahy než realitu politické situace, ta působí tak nějak divadelně. Finská strana vylíčena celkem snesitelně, česká taková trapná, zejména ničivé a hloupé je symbolické práskání bičem, bez kterého by scény byly působivější. Nebo vůbec působivé. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Určitě šlo z tohoto tématu vytřískat víc. Střet Východu se Západem během studené války, okořeněný navíc romantickou láskou je vděčný nápad, ale toporné dialogy a ne příliš dobré výkony herců to hodně kazí. Film je navíc prezentován jako komedie, ale je to téměř vtipuprosté. Legrační bylo sledovat to komunistické zapálení u tří čtvrtin československé delegace na festivalu (kdo tu dobu pamatuje, tak to bylo i mrazivé zároveň), Budař v roli sovětského básníka je celkem dobrý a nejlepší fór představoval Lee Harvey Oswald na setkání komunistické mládeže (ikdyž i to bylo spíše mrazivé). No a to je z humoru vše, žádnou jinou veselou scénu jsem nezaznamenal. Takže pocity smíšené a vychází mi z toho podprůměrné hodnocení. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Je to tak, že Česi natočili film, kde sa hovorí po fínsky, a to po väčšinu času. Keď si odmyslím, ako hnusne to znie, je to aj jediná originálna vec na celom filme. Romantika po rokoch s ošumelou pani a ani tá mladá socialistická romantika mi nebola po chuti. –––– Já znám kapitalismus jako svoje boty. Měl jsem na to školení, a za jedna. ()

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že jsem od filmu čekala daleko víc. Možná proto, že je v popisu uvedená pouze komedie. Já osobně bych film označila za čistě romantický film. Občas se objevila vtipná scéna nebo hláška, ale jinak nic moc ... U filmu jsem se zasmála možná třikrát ... Každopádně Kryštof Hádek byl jako vždy skvělý, stejně jako Miroslav Etzler. Navíc jsem si opravdu užívala jejich angličtinu, která je prostě skvělá! Celkově ale film hodnotím třema hvězdičkama ... Občas jsem se u filmu i nudila, příběh byl možná trošku roztahanější a pak samozřejmě ta romantika, kterou zas až tak na plátně nemusím ... ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Shlédnuto v době Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. Film je celkem na pohodu. Jde o takovou romantickou komedii odehrávající se v 82 ve Finsku s pár českými herci, proto také čeština z filmu je slyšet minimálně.Hádek zejména z kraje filmu hraje opravdu velice povedeně postavu svazáčka, ovšem co je do očí bijící, věkový rozdíl, mezi hlavní finskou herečkou a Miroslavem Etzlerem. Je až úsměvné jejich vzpomínání na na jejich 43 let starý románek. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (7)

  • Název české kapely Zmrzlina byl vybrán na základě vztahu češtiny k finštině - ve finštině je (na rozdíl od češtiny) jen velmi málo souhlásek, a proto je pro Finy slovo „zmrzlina“ jazykolam. (Facillitant)
  • Ve scéně, kdy velitel policejních složek Stahl (Esko Salminen) kreslí okolo 12. minuty na tabuli rozdíl mezi Helsinkami a Moskvou, jsou šipky na tabuli v každém záběru jinak umístěné. (Terva)
  • Scenáristé vložili do filmu řadu historických postav, které tvoří jakési skryté vtípky tvůrců či pomyslné hypotetické mini příběhy. Jednou z takových postav byla postava amerického studenta. Americký student, ke kterému získá náklonost Kaarina (Laura Birn) jedna z hlavních postav filmu, se představí jako Lee Harvey Oswald (Cohlie Brocato). V jedné ze scén americký student zmíní, že je velkým fanouškem a obdivovatelem Marilyn Monroe, která zemřela v roce 1962 na předávkování barbituráty. Děj filmu se odehrává rovněž v roce 1962. Student se ve filmu zmínil o tom, že přijde na kloub tomu, jak to bylo se smrtí Marilyn a kdo za ní stojí. Skutečný Lee Harvey Oswald o rok později, tedy v roce 1963, spáchal atentát na amerického prezidenta Johna F. Kennedyho. (Posheidon)

Reklama

Reklama