Reklama

Reklama

Omar

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladého pekaře Omara dělí od jeho tajné lásky Nadji zeď, která přetíná území Palestiny. Kvůli práci, rodině či lásce ji denně přelézají stovky mužů. Stejně jako Omar přitom často uhýbají kulkám dozorců. Na Západním břehu neexistují jednoznačné situace ani jednoduchá rozhodnutí, a tak i Omar brzy čelí bolestné volbě. Po atentátu na izraelského vojáka padne do zajetí a vojenská policie ho donutí hrát hru na kočku a myš. Ve vztahu se svými komplici a kamarády z dětství Tarekem a Amjadem čelí Omar podezření ze zrady. Omarovo nitro je rozpolceno stejně jako palestinská krajina. Brzy se však ukáže, že všechno, co dělá, dělá pro Nadju. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (80)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je super a odehrávat se kdekoliv jinde, neměl bych s ním problém. V případě Izraele totiž slovo okupace má trochu jiný podtón, než jak je okupace všeobecně chápána. Věřím totiž, že kdyby Omar veškerou svou píli věnoval pekařství a veškerou svoji touhu Nadje a ne Tarekovi, mohl žít jiný život. A vezmu li tento model pro celý Západní břeh Jordánu, věřím v klid a mír. Bohužel Palestinci dál a dál provokují Izrael. Každý den čteme ve zprávách jak ten a ten Palestinec či Palestinci z podobné buňky jako měl Omar, Tarek a Amjad podporované Hizballáhem zaútočili tam a tam. Nejsou to však vojenská stanoviště a patroly, ale autobusové zastávky s cvivilisty, obchody atd... Co Omar čekal, když napadli izraelský checkpoint? To je asi jediné proč jsem z filmu neplesal, protože to byl film o teroristech. A terorista u mne hrdinou nikdy nebude stejně jako nacista nebo komanč. I kdyby byl zahrán sebelepším hercem. Z filmařského hlediska nemám slov. Prostředí bylo vybráno dokonale a exteriéry ve starověkých uličkách a dvorcích i podél zemi dělící zdi byly úžasné. Úplně jsem cítil na kůži ten večerní teplý vítr od pouště i cvrkot cikád, ve dne zas ten slunečný žár a pískot rorýsů v oblacích. Skvělé byly i honička v uličkách a tam je to tedy skutečný parkour. Smekám před policií jak se v těch křivolakých uličkách a slepených domečcích vyzná! Omar byl sympaťák (na rozdíl Tareka) a představitelka Nadji byla opravdu krásná dívka. A velmi mi seděl i filmový záporák (z palestinského hlediska ovšem) Waleed Zuaiter - izraelský agent. Dokonalé bylo i ztvárnění izraelských hlídek a vskutku okamžitých protiakcí po jakémkoliv rušivém incidentu ze strany Palestinců. Izrael má za to můj obdiv a já se opravdu divím těm provokacím a protiútokům Palestinců,, které jen provokují špičkově vycvičeného a vyzbrojeného protivníka s takovou technologickou převahou, že je sebevraždou jej jakkoliv prudit. Pak se však Palestinci diví, když vyjedou Merkavy a udělají jim z jejich území desítky hektarů betonového recyklátu... Tenhle film rozhodně stojí za vidění. Čtyři placky. * * * * ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Občas sa človek stretne s niečim novým a rozhodne sa na to pozrieť. Napríklad ja som nikdy nevidel predtým film z Palestíny. A preto som bol zvedavý na to, čo nám "Omar" prinesie. A musím spokojne povedať, že rozhodne tu máme zaujímavý thriller v kombinácii s drámou, ktorý človeka nepustí a má veľmi dobré tempo. A v mnohom zvláda svoju prácu rozpovedania zaujímavého príbehu veľmi dobre. Máme tu aj trošku romantiky a trošku tam možno zachádzame do klišé, no minimálne poviem, že sú to zaujímavým spôsobom podané momentky, ktoré rozhodne stoja za to vidieť. Postavy ma zaujali a boli veci, ktoré som vedel odhadnúť, no súčasne tu boli momenty, ktoré veľmi človeka prekvapili. V závere najmä až v poslednej minúte môžeme tušiť ako to celé dopadne, no rozhodne je ešte lepšie spravené to, že film nám neodpovie úplne na všetko. A to je to najlepšie, čo môžeme dostať. Lebo si človek môže všetko domyslieť a predstaviť sám. Film určite stojí za to vidieť, má skvelé momentky a rozhodne neľutujem. Hodnotenie: A- ()

Reklama

kareen 

všechny recenze uživatele

Většinou koukám na izraelské filmy, takže to bylo pro jednou zajímavé nahlédnutí za druhou stranu barikády. Asi tak dvě minuty před koncem mi už bylo naprosto jasné co se stane, ale i tak se jedná o silný závěr. Jinak honičky po střechách pěkné, jen jsem moc nechápala Nadiu. Slibuje Omarovi věčnou lásku a zatím...No nic, každopádně ti Palestinci se s tou svou bojovností zkrátka nezapřou. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Napriek slabšiemu začiatku, kedy sa veľmi zvoľna formovala zápletka, sa potom príbeh vďaka sieti zrád a lží dostal do úžasnej thriller atmosféry, ktorá by sa miestami dala až krájať. A najlepšie na tom, že to napätie vydržalo (ba dokonca stúpalo) až do úplného záveru, ktorý som ja osobne iste čakal inší. Ale naozaj veľmi vydarená drama, a tej nominácii na Oscara za najlepší cudzojazyčný film sa niet čo diviť. Celý zážitok ešte viac násobí prostredie okupovanej Palestíny, ktoré už samo o sebe vytvorilo znamenité kulisy pre takýto príbeh o Láske, priateľstve, lži a obetavosti. Omar dokonalo zosobnil všetky z týchto štyroch esencií. Pravý dôkaz, že aj Palestína dokáže ohúriť filmový svet! ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Film mi doslova vystřelil mozek z hlavy při závěrečné scéně. Netušil jsem ani, kolik emocí Palestina nese sama o sobě jako epická krajina. Příběh protkanou zradou, chutí bojovat, přátelstvím a láskou. Byla to hodně silná káva, kterou divák musí vypít. Emoce se překlápějí ze strany zamilovaného příběhu do útěku o přežití přes beznadějné snůšky lží a zrady. Ode zdi ke zdi. Když lidi moc chodí ode zdi ke zdi, koberec aspoň není tolik sešlapaný uprostřed. Viď? ()

Galerie (35)

Zajímavosti (4)

  • Jedná se o 3. palestinský film nominovaný na Oscara. (morgos)
  • Jedná se o první palestinský film plně financován Palestinci. Rozpočet dosáhl 2 milionů amerických dolarů. (morgos)
  • Keď Omar (Adam Bakri) večeria so svojou rodinou, jeho mladší súrodenci preberajú striedania futbalistov. Jedná sa o španielsky klub Real Madrid a ich trénera José Mourinha, ktorý tím viedol v rokoch 2010 až 2013. (Sticks)

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Reklama

Reklama