Reklama

Reklama

Benátský syndrom

  • Německo Das Venedig Prinzip (více)
Trailer
Německo / Itálie / Rakousko, 2012, 82 (52) min

VOD (1)

Obsahy(1)

Město dusí invaze turistů, počet stálých obyvatel každoročně klesá. Zrodí se skanzen bez života? Romantické Benátky plné útulných zákoutí a půvabných kanálů už nalezneme pouze v katalozích cestovních kanceláří. Probíhá kulturní a společenský zánik Benátek prostřednictvím masové turistiky 21. století. Romantická podoba středověkých Benátek vzala dávno za své. Zůstalo mrtvé město, jako pomník dávno vymřelé civilizace, který je v neustálém obležení lačných turistů z celého světa. Jen pár konzervativních starousedlíků zde dožívá své životy. Dokument citlivě propojuje svět starousedlíků, turistů a byznysmenů v boji o místo na slunci. Odhaluje nebezpečný syndrom naší současné doby, který není příznačný pouze pro Benátky. S citem a porozuměním natočený dokument je poctou statečným srdcím a veselým myslím posledních opravdových Benátčanů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (15)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Bývať v najznámejšom skanzene sveta môže byť zaujímavé a vzrušujúce, ale nie je to med lízať. Ak sa o skanzen nikto patrične nestará, tak nevydrží dlho, zvlášť keď sa trvácne niekoľkostoročné materiály nahradzajú modernými materiálmi, ktoré ako vieme, treba po desiatich rokoch nahradiť. Okrem podobných faktických pripomienok, ktoré ponúkal deprimovaný predajca benátskych realít, je ale dokument skôr vzdychaním starých ľudí, že nie je všetko tak, ako pred päťdesiatimi rokmi, keď boli mladí. Na to si ale môžu sťažovať všetci ľudia všade na svete, a možno aj my, mladší, že svet je iný, ako pred piatimi rokmi. A zmeny sa všade sakramentsky zrýchľujú. Veľké výletné lode pôsobia v malom meste ako päsť na oko, ale raz aj to bude ten najmenší problém. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nechcem vypisovať, čo všetko tento dokument dokumentuje, radšej sa s tým oboznámte z filmu. Ale dalo by sa to zhrnúť frázou po nás potopa. Ja dosť nechápem, prečo okolo Benátok panuje taká hystéria, že kazdý sa tam musí vytrepať pár krát za život. Skutočný cestovateľský zážitok je podľa mňa príroda. Benátky sú krásnym ľudským výtvorom, z obmedzenou dobou trvanlivosti. Bohužiaľ to v skutočnosti nikto nechápe. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Město, které přestává být městem a stává se turistickou atrakcí. Na jednosměrné cestě k totálnímu vylidnění už zmizely školy, nemocnice, banky, obchody, pošta. Mladí tu nemají žádnou perspektivu a odjíždějí. Staří se snaží dožít. Odhaduje se, že do roku 2030 nebudou mít Benátky ani jednoho stálého obyvatele. Z miliónů eur, které město vydělává na turistickém ruchu, většinu shrábnou nadnárodní korporace. Odvrácená strana turistického průvodce. Kolik dalších míst hodlá vykročit tímtéž směrem? ()

Looka 

všechny recenze uživatele

100% Alarmující dokument o stavu současných Benátek. Nebylo to jen o folklorní záležitosti "potápění" celého města, ale hlavně o nechtěném odchodu místních obyvatel, kteří jsou vytlačováni ve jménu komerce. Běžné obchody a tržnice jsou nahrazovány krámky s cetkami made in China. Pošta i nemocnice jsou zrušeny a z Benátek jsou během posledních desteti let už jen kulisy pro turisty - silně to připomíná situaci v centru Prahy. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tento dokument jsem viděl na promítání v u architektů v CAMPU na Karláku v Praze. V Benátkách na prohlídce kanálového města jsem byl jednou. Pak jednou po cestě k moři autobusovým zájezdem , kdy jsem ležel na karimatce na benátském parkovišti u autobusu a čekal, až si ostatní město prohlédnou a potřetí, také u moře s Přírodovědeckou fakultou jsem se hromadného jednodenního výletu zdarma do Benátek vůbec nezúčastnil. Pamatuji si, že dvě kamarádky z benátkového výletu přivezly hrozné kýčovité tretky a tričko "Benátky". Jednou jsem byl na pevninské části Benátek, kde žije 200 tisíc lidí a při čtvrté zájezdové zastávce v Benátkách jsem se nechal vysadit na poloostrově, kde se dalo ležet na pláži se špinavým mořem. Benátky jsou totiž pro Čechy dostupné po cestě na jih a když si nedáte pozor, ocitnete se tam pravidelně. V současnosti zde turisté až tak vítáni nejsou , protože přijede výletní loď velká jak panelák (v dokumentu se o lodích dlouhých až 340 metrů zmíní) , z nich se do města svezeni autobusy vyhrne pět tisíc lidí. Nenechají zde peníze na nocleh nebo restauraci, maximálně si koupí pohled a zanechají množství odpadků. V dokumentu se říká, že většina ze 42 miliard českých korun (přepočteno) ročního zisku z benátského produktu končí na účtech mezinárodních korporací a město je ve ztrátě. Celkově se mi dokument zdá být takový rozvláčný, bezobsažný jako by mu docházel dech. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama