Reklama

Reklama

Výpravný velkofilm z 1. světové války. Výborné herecké obsazení i zpracování podle skutečného příběhu, kde najdete velkolepé bojové scény, příběh, duši, romantiku i skvělou filmovou výpravu. Mladý Dave Mitchell miluje koně a nechá se zlákat jako rekrut australské lehké jízdy. Je převelen do Arábie a nasazen proti německo-tureckým jednotkám v pásmu Gazy. Dave je vynikající střelec, ale mírumilovná povaha. Odmítá střílet na lidi a je díky tomu považován za zbabělce. Tento potupný cejch zmizí teprve tehdy, když během leteckého útoku při záchraně koní prokáže neobvyklou statečnost. Sám je ale raněn, v lazaretu se zamiluje do ošetřovatelky a nechá se převelet k sanitní jednotce, aby nemusel zabíjet, ale mohl zachraňovat. Při útoku na Be-er-Shebu, obsazenou tureckými jednotkami, je zahájen masivní jezdecký útok proti dělostřeleckým liniím a Dave se přidá ke svým kamarádům v první linii. Nejbližšímu příteli zachrání vlastním tělem život a turecký voják, kterého ušetřil, vrhá granát. Dave je těžce zraněn a Be-er-Sheba je dobita. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Občas se člověk přes některé filmy dětství, které si chce připomenout, prokliká k jiným filmům, na které už úplně zapomněl že je kdysi viděl. V tomhle případě bylo vodítkem jméno režiséra Simona Winncera, který stál za jinouu vzpomínku na film z dětství - Phar Lap. Zde se opět dostaneme do prostředí souvisejícího s koňmi, tentokrát však ne na dostihy, ale do života australských dragounů nasazených za první světové války na Středním východě proti Turkům. Film je v zásadě klasický válečný film, bez zvláštního překvapení, avšak má velmi slušnou výpravu a může sloužit jako dobrý doplněk k mnohem slavnějšímu Gallipoli. Také je v něm zobrazen jeden z posledních úspěšných útoků jízdy v moderní válce. P. S. Viděno někdy v první půlce 90. let na VHS z videopůjčovny s velmi kvalitním dabingem (to je narážka na zmiňovaný tragický dabing na dvd). ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Přijde mi, že na téma starosvětsky troufalá jezdecká zteč proti zákopům, kanónům a kulometům (Beersheba 1917) se dala natočit i zábavnější podívaná. Takto jen průměrná, ničím vynikajíci “TV kvalita” bez nějaký pořádný esence, pro australský hrdinství za první světový doporučím volte radši GALLIPOLI Gibsona/ Weira. Přišel, viděl, zapomněl. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale vždy jsem měl pro Australáky slabost a to v obouch válkách. Snad je to jejich syrovostí a nepoddajností. Za první světové se vojáci z Britských dominíí museli hlásit do tohoto konfliktu jako pomoc koruně za druhé války to už bylo dobrovolné. To ve snímku postihlo i Australany ač se válka odehrávala na druhé polovině světa. Film je o lehké jízdní kavalérii bojující kdesi v Arábii proti Němcům a Tureckým jednotkám. Film nás blíže seznámí se čtveřicí kavaléristů. Jednoho z nich posléze vystřídá nováček, který ač vyniká přesnou muškou na terč a velmi dobrým ovládáním koně, nedokáže vystřelit na člověka. Není to zbabělostí, ale odporem zabít. Tento handycap kamarádi v boji brzy odhalí a doporučí mu se nechat převelet jinam. On se raději dobrovolně nechá převelet k sanitě kde je třeba také odvahy při odnosu zraněných z pole a kde se zamiluje do zdravotní sestřičky. Jednotka posléze dostane rozkaz dobýt důležitou oázu s jediným zdrojem vody široko daleko. Generalita si uvědomuje, že pokud se to mužům nepodaří, všichni zemřou v poušti žízní. Úkol dobýt oázu připadne pěchotě, ta je ale zmasakrována zakopaným dělostřelectvem a střelbou ze zákopů. Velící důstojník pošle proti všem tehdejším zvyklostem proti opěvněným pozicím lehkou jízdu Australáků. Obránci si myslí, že útok kavalérie bude jako vždy - dojezd na dostřel karabin, sesednutí a pokračování pěšmo k nepříteli s nasazenými bajonety. Velitel jízdy ale rozhodne k útoku za jízdy až k pozicím nepřítele. To zcela překvapí obránce oázy, dělostřelectvo není schopno na rychlý úder tryskem jedoucí jednotky včas reagovat náklony děl a většina palby jde mimo. Ke ztrátám dojde až při překonávání zákopů. Přesto tato jednotka s minimem ztrát oázu dobila a zajistila tolik důležité studny. Film je natočen podle skutečné události. Jediné co mi kazilo dojem byla špatná kvalita obrazu (koupeno na stánku na DVD) a šílený dabing kde mi vadil hlas Pomejeho a užívání hlasu jednoho dabéra pro více postav... Finální útok a pohled jedoucí kamerou na jednotku tryskem jedoucí na krásných koních byl fantastický a dechberoucí! Velmi povedený válečný film! Dávám poctivé 4 hvězdičky. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Takové rádoby pokračování Galipolli s jinými Australany (místo Západní Austrálie pochází z Victorie). Je tu jinoch, který je nováčkem a touží po vavřínech slávy a dobrodružství, ale i válkou ostřílení veteráni, kteří si váží svého života a svých koní. Film viděn poprvé myslím na Nově s kvalitním dabingem i obrazem. Koupené DVD od Moon Picture má mnohem horší obraz i nekvalitní dabing. Další film ke 100. výročí konce první světové války. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Pre mňa o niečo lepší film ako Gallipoli, ktorý je z podobného súdku. V čase, keď sa vojna odohrávala v zákopoch, do bojovej akcie boli už nasadzované vozidlá, lietadlá, delá, dokonca tanky, používala Austrália (vtedy mladý štát osamostatnený od Spojeného kráľovtva) ešte kavalériu. O jednej takej, ktorá hrdinne obstála zoči voči guľometom a delám, hovorí aj tento film. Predstavovací začiatok je síce z radu tých dlhších, ale zhruba od polovice už film začína pekne šlapať a postupne graduje. Bojová akcia na koňoch je podarená, herci zasa sympatickí, ten hlavný je známy z prvej série Pobrežnej hliadky. Zaujímavé je aj menej tradičné blízkovýchodné zasadenie. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • V závěrečné bitvě zobrazující útok australské lehké jízdy v Beershebě jsou někteří jezdci ve skutečnosti ženy oblečené v mužských uniformách. (Marek06)
  • Během natáčení filmu nezemřel žádný kůň. (Yardak)

Reklama

Reklama