Reklama

Reklama

Penny Dreadful

(seriál)
  • USA Penny Dreadful
Trailer 2
USA / Velká Británie / Irsko, (2014–2016), 25 h 21 min (Minutáž: 47–60 min)

Tvůrci:

John Logan

Hrají:

Eva Green, Josh Hartnett, Timothy Dalton, Rory Kinnear, Billie Piper, Harry Treadaway, Reeve Carney, Helen McCrory, Danny Sapani, Alun Armstrong, Stephen Lord (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(27)

Výpravné seriálové zpracování původně hrůzostrašných povídek vydávaných v Londýně na začátku 19. století, jimž dal název fakt, že výtisk stál právě jednu penny. Týden co týden čekali dychtiví čtenáři převážně z řad chudiny na známé hororové postavy v podobě Frankensteina, Doriana Graye nebo hrdinů z románu Drákula. Všechny nestvůry jsou zasazeny do temného viktoriánského Londýna a kromě krásně strašidelného původního příběhu nabízí jejich seriálové zpracování i kvalitní dramatickou podívanou. (HBO Europe)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (370)

verbal 

všechny recenze uživatele

Představte si, že někdo narve do jednoho seriálu kompletní panteon viktoriánských oblud. Máte? A teď ve své fantazii pokračujte a přemítejte, jaké rozličné temné vyfikundace by se daly s tímhle materiálem vyvádět. Paráda, co? Tak, a teď na to všechno zapomeňte, protože tohle, kurva, není Džimbím ani omylem! Nalijou vám unylý, rádoby sofistikovaný šestákový psychoblivajz, který, sice v načančaných dobových kulisách, řeší místo pořádného bubání akorát tak Franknštajnovo freudovské trauma s permanentně studeným žaludem, homosexualitu Doriána Greje, Drákulovu anémii, skupinovou terapii pana Hájda v klubu Anonymních schizofreniků či prudce existenciální osamělost Amerického homodlaka. A vším tím nudným balastem, který se táhne jako tchýnin chrchel a je stejným hororem asi jako sezení u psychiatra, se brodí zpruzená Evka Zelená s držkou, sešklebenou permanentním premenstruačním syndromem, a trousí natolik záživná mysteriózní moudra, až v duch děkujete firmě Matsushita Electric za vynález tlačítka FFW na vašem dálkovém ovladači. Jelikož všechny prachy padly evidentně na výpravu, tak už ani nezbylo na to, aby Evka jako obvykle tasila svůj katalogový páreček luxusních trojek a alespoň trochu tu místy až otravnou psychoseanci prokrvila. A tak jediným opravdu mrazivým hororovým elementem tohoto martýria je dle scénáře „neodolatelně krásná“ Franknštajnova nevěsta. Čistý děs! Tu museli vyhrabat ve sklepě Muzea genetických kuriozit a při bližším průzkumu její „spanilé tváře“ se rázem ocitáte na exkurzi v kafilérii. ()

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele

Špinavý a temný viktoriánsky Londýn, známy Dorian Gray či Frankenstein a do toho záhadné kreatúry. To sa zdalo ako niečo pre mňa. Zo začiatku som bola zo seriálu naozaj nadšená. Časom to však začalo upadať. Bavilo ma to menej a menej a posledné časti som dopozerala len preto, že som s tým už vlastne začala. Eva Green bola naozaj dobrá, i keď niekedy vyzerala fakt nechutne. No ale najviac ma prekvapil v dobrom Timothy Dalton. Bola som ním a jeho úžasným hlasom veľmi milo prekvapená. Škoda, že i seriál si u mňa nezanechal také nadšenie. Na druhú sériu som však zvedavá, dúfam, že dej sa trošku rozbehne, lebo toto sa vlieklo ako z chlpatej deky. ()

Reklama

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Nemám rád Evu Greenovou. Je mi nesympatická a její expresívní herecký projev připomíná čivavu při vykonávání potřeby, v klidnějších pasážích pak figurínu z výkladní skříně. Naštěstí se v tomhle kousku objevuje celá plejáda příjemnějších postav než je vyšinutá Vanessa… velmi přátelský a na dotek heboučký Dorian, sympatický drsňák Ethan, roztěkaný mladík Viktor nebo věčně zachmuřený Sir Malcolm (Timothy Dalton nestárne!). K tomu si přičtěte děj, co zbytečně nešustí papírem, perfektní kostýmy a vkusné dobové scenérie. Líbily se mi tematicky uzavřené epizody (flashback s mladou Vanessou, vymítání), skvěle napsaná je i postava Frankensteinova monstra (na patálie s nevěstou jsem více než zvědav). Je to takový jemně ostrý guláš uvařený z knižních předloh slavných viktoriánských autorů. Pokud se vám líbila Liga vyjímečných (a teď nemyslím tu zprzněnou filmovou adaptaci), pravděpodobně si užijete i Penny Dreadful. Já u další sezóny rozhodně budu. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

1. série - 90% - Čarokrásná braková historka si mě ukradla už svou premisou. Namíchat ve viktoriánském Londýně směs napětí, ikonických příběhů spjatých s tímto obdobím a dokonalých herců, kteří nejvíce září ve scénách, kdy by to divák nečekal - už to je nápad za milion. Přidat k tomu poutavé charaktery, které mě zajímají díl od dílu víc, je pak krokem k instantní trvalce a v kombinaci s Korzeniowského omamnou hudbou pak i k nadšení. Pavučina osudů kolem Vanessy, zapletená od samého začátku a divákovi odkrývaná s elegantní opatrností, nakonec do cíle propadne až překvapivě přímočarou cestou a snad jen to jediné ji drží krůček od absolutního hodnocení. Ani to ale nemění nic na tom, že si cestu do domu sira Malcolma vždycky najdu. 2. série - 100% - Umělecké dílo se vším všudy. Na první pohled působí jako nová verze předešlého, ale postupně řeže do emocí a životů hlavních hrdinů čím dál hlouběji, velkolepou výpravou unáší i do nejposlednějšího londýnského kouta a při dokonalých hereckých výkonech vyráží dech. Eva Green, Billie Piper nebo Rory Kinnear jsou brilantní ve všech polohách a nejen oni tak mažou hranice běžného seriálového zážitku. Druhý i třetí pohled totiž vnáší do divákova srdce tolik protichůdných pocitů, že ve mně budou doznívat ještě hodně dlouho. Boj za kus štěstí a snaha vstát po každé ráně, kterou vám osud a vlastní výjimečnost předurčí, jsou totiž stejně vyčerpávající a zničující v našem životě, i v tom, kde nás provázejí čarodějnice či nesmrtelní. 3. série - 100% - Brilantní dialogy, hudba, která bere za srdce každým tónem, herecké výkony na hranici dokonalosti a pocit, že tenhle seriál byl snad až příliš dobrý, aby mohl běžet dlouhé roky. Třetí série dění kolem slečny Ives je esencí všeho, co mám rád na Londýně koncem 19. století, rodokapsových vyprávěnkách i příbězích o věčné lásce. A jak jsem se původně k seriálu dostal téměř náhodou, ve výsledku je z něj moje milovaná věc a bez zaváhání i nejlepší seriál posledních let. Tenhle příběh byl psán krví i slzami a pár desítek minut po skončení finálového dílu vím, že ve mně bude žít napořád. ()

Mi Nü-Chai

všechny recenze uživatele

/po dvou dílech zatím bez hodnocení / Hmm, tak morzakor v pohyblivých obrázcích, pravíte. A mně se to zatím docela líbí, brak mám v nemalé oblibě; jen mám obavy, že se bude Penny snažit o "něco víc" a trudně se jí nepovede. Avšak kdyby se povedlo, ej, to by bylo veliké dobro. Nicméně, občasné nudné žvanění postav spíš varuje, že vydají-li se touto cestou, skončí v pekle. Btw. záhada, zda Eva Green umí předvádět i něco jiného než hysterickou čubku zatím nerozlousknuta, ale sem se její styl znamenitě hodí. Vůbec je obsazení povedené, až na kurvu v podání Doktorovy Rose, kterou už jaksi nemůžu vystát a navíc vypadá jak mladá Veškrnová po ráně lopatou na tlamu. ()

Galerie (978)

Zajímavosti (18)

  • V prvním díle vybídne Vannesa Ives (Eva Green) Ethanovi (Josh Hartnett), aby si z balíčku vybral jedinou kartu. Ten si vybere kartu, která je pojmenována "The Lovers". Tak se jmenuje i film z roku 2014, ve kterém právě Josh Hartnett ztvárnil hlavní roli. (Tristan Rafael)
  • V 7. epizóde 1. série, keď Ethan vyháňa diabla z Vanessy pomocou medailónu sv. Juda,  je možné si všimnúť meniacu sa polohu retiazky na jej tvári. (lojzo)
  • Victor Frankenstein (Harry Treadaway) několikrát cituje básníka Percy Shelleyho, manžela Mary Shelley, autorky původního románu "Frankenstein neboli moderní Prométheus". (Pedronaut)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Seriál Penny Dreadful se vrací

Seriál Penny Dreadful se vrací

04.11.2018

Po překvapivém zrušení před dvěma lety se populární seriál Penny Dreadful vrací zpátky k životu. Alespoň částečně. Stanice Showtime totiž oznámila chystaný spin-off s podtitulem Penny Dreadful: City… (více)

Eva Green znovu u Burtona

Eva Green znovu u Burtona

29.07.2014

Francouzská herečka Eva Green letos dráždí diváky hned v pěti projektech: V mysteriózním seriálu Penny Dreadful, v akčňáku 300: Vzestup říše, ve westernu Salvation, v dramatu White Bird in a Blizzard… (více)

Reklama

Reklama