Reklama

Reklama

Malchik i golub

  • Sovětský svaz Malčik i golub (více)
Krátkometrážní / Poetický / Rodinný
Sovětský svaz, 1961, 20 min

Obsahy(1)

Poetické podobenství o přátelství chlapce a holuba. O touze po svobodě a volnosti. O lásce k někomu, kdo náklonnost nedokáže ocenit ani opětovat. (Jezinka.Jezinka)

Recenze (5)

Una111 

všechny recenze uživatele

Chlapec sleduje holuby a jejich let. Chce si také koupit holuba, ale nemá požadovaných 100 rublů. Nabídne tedy za něj to nejcennější, co má - vzácnou sbírku známek. Je šťastný, že holuba získal; vypustí ho, ale holub zakrouží párkrát nad jeho hlavou a vrátí se k předchozímu majiteli. Chlapec vykoupí holuba zpět novými dary: gramofonovými deskami a akvariem se zlatými rybičkami. Holubář mu poradí trik, jak holuba zkrotit - má ho přivázat na šňůru a vypustit. Pokus se šňůrou však málem skončí smrtí holuba. Chlapec se rozhodne: Vystoupí i s holubem na střechu a vypustí ho na svobodu. - - - Krátký snímek Chlapec a holub je debutem režiséra Končalovského, vlastně to byla jeho seminární práce. Tehdy patnáctiletého školáka Kolju Burljajeva uviděl režisér na ulici a ihned ho obsadil do svého filmu. Burljajev později nazýval Končalovského svým filmovým "křestním kmotrem". ()

fragre 

všechny recenze uživatele

To by jeden nečekal, tak starý sovětský film je vlastně podobenstvím o svobodě, kterou je také nutno přát jiným, když ji chci cítit sám. Moc hezká formální stránka, tedy kamera - běh chlapcův rozvěšeným prádlem a pak scéna jak stojí ve víru vzlétajícího holubího hejna, to je poezie. ()

Reklama

vitekpe 

všechny recenze uživatele

V hlavni roli tohoto poetickeho kratkeho filmu zaujme v prve rade detska sovetska superstar - Коля Бурляев. Bez irone. To byl opravdu moc sikovnej a sympatickej klucina... (resp. zadne z filmu, ktere natocil pozdeji, jako dospely, jsem asi zatim nevidel...nebo si ted nevzpominam.) ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Celkem (celkem dost) mě překvapila kamera, některý záběry byly výborný a na svou dobu asi i dost neobvyklý. Např. když kamera chlapce oblítává ve chvíli, kdy kolem něj letí hejno. Jinak sice nijak výjimečný, nicméně kvalitní dětská/rodinná záležitost. Tehdy se ještě chápalo, že dítě může být naivní, ale není pitomé a nepotřebuje pitvoření a bezduchou zábavu. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Chlapec si uvedomí cenu slobody zvieraťa (holuba) napriek značným hmotným obetiam, ktoré zaň vynaložil. Jemné, kruté, symbolické, poetické. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama