Reklama

Reklama

Diplomová práce

  • Španělsko Tesis (více)
Trailer

Thriller o studentce filmové fakulty, která si jako téma diplomové práce vybrala násilí v audiovizuálním průmyslu, je prvním filmem tehdy 23letého španělského režiséra Alejandra Amenábara. Angela v té chvíli ovšem ani netuší o existenci tzv. "snuff" filmů. Svět, ve kterém se nedopatřením ocitne, se před ní otevře ve chvíli, kdy je v projekční místnosti nalezen jeden z jejích profesorů - shodou okolností vedoucí její diplomové práce - mrtev. Angele se dostane do ruky kazeta s filmem, který pan profesor sledoval těsně před svou smrtí. Ve chvíli, kdy ji vkládá do videa, ještě netuší, že se stane svědkem něčeho strašnějšího, než si kdy dokázala vůbec představit. A že po stejné kazetě už pátrá někdo jiný. Někdo, pro koho je důležitější než cokoliv jiného a kdo se nebude ohlížet na nic a nikoho. Bude mít Angela dost důvtipu a duchapřítomnosti, aby unikla? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (260)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Tento starší kousek mě jen utvrdil v tom, že Španělé jsou géniusové v oblasti "hutnější filmařiny". Na rozdíl od filmařů ostatních národností (speciálně amerických) pochopili, že základním stavebním kamenem pro žánr horor/thriller/mysteriozní apod. není omáčka v podobě efektů, obsazení, hudby atd., ale je jím jasný námět, který je perfektně složený z odpovědí na jednoduché otázky "kdo? co? kdy? kde? jak? proč?". Takže - mladá studenka filmařiny píše diplomovou práci na téma "násilí v audiovizuálním průmyslu", díky čemuž se snaží sehnat (v roce 1995) dostatek studijního materiálu v podobě filmů s tím nejhorším možným obsahem. Už toto samo o sobě je manévrovací prostor jako hrom a to mluvíme jen o úvodu. Jaké překvapení, když dostane pod ruku pásku s mučením a brutální vraždou dva roky pohřešované studentky. která pochází ze školního archivu. Víc neprozradím - ostatně stejně jako samotný film, který vás nechá v nejistotě po výborné dvě hodiny až do samého závěru. Paráda. 90% ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Tento typ filmů je přesně moje krevní skupina, proto si nejsem jistá, proč zrovna Thesis se u mě celkem minula účinkem. Možná proto, že zub času se na filmu celkem podepsal a pak - ty nesympatické postavy! Všichni do jednoho, hrůza. Hlavní hrdinka, ten brejloun, ten slizkej hezounek... Co se tomu ale upřít nedá je napětí a také smekám, že ač je film téměř prost vyobrazování násilí, kolem kterého se ale celý točí, tak dokáže vzbuzovat pěkně nepříjemné pocity i bez toho. A to už se dnes jen tak nikomu nepodaří. Přesto mi z toho svým jasným tahem na bránu vychází jako vítěz 8mm. Pro mě Amenábar dosáhnul hororové špičky až v Ti Druzí, ale už tady měl našlápnuto velmi dobře. ()

Reklama

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne napínavý thriller, ktorý zaujme predovšetkým neohranou zápletkou ohľadom "snuff filmov", všeobecne neznámym, no za to kvalitným hereckým obsadením, interesantným prostredím filmovej fakulty a najvyšším stupňom náročnosti v neoficiálnej hre každého diváka - "uhádni kto je vrahom". Ako bonus treba vziať v potaz, že sa jedná o debutový film 23 ročného študenta - tým pádom je nutné Tesis označiť za vskutku famózny počin. Viac na http://csfdkofein.blog.cz/1012/recenzia-diplomova-prace-tesis-1996. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

„Začneme tím, že tě budu nějakou dobu mlátit. Do hlavy. Když ztratíš vědomí, počkám, až se probereš. Potom ti odřežu ruce a nohy. Pak tě zohavím. Ale ještě nevím jak. Tyhle věci improvizuju za pochodu. Když ti například uřežu ruku, možná, že ti ji dám na hlavu. Jako čelenku. Tyhle prasečinky jsou rajcovní.“ Po takřka fantastněmagoristickém Videodromu a zbytečně sterilních a uhlazených 8mm asi nejlepší film o násilnickém snuff fenoménu, co jsem viděl. Celkově slušná práce, zajímavá poutavá, napínavá, znepokojující, brnkající na nervy. Zajímavý námět, dobré herecké výkony s výraznými a příjemnými (i těmi zápornými) postavami. Navíc, herec hrajícího Bosca vypadá jako mladý Benicio del Toro a má přesně ty jeho neobyčejně poutavé a uhrančivé oči. Film však má i několik stinných stránek, kvůli nimž jsem byl nucen hodnocení trochu snížit – až moc zbytečně přepálenou stopáž (zkrátit film tak o 20 minut, vypustit nudnější a ukecanější pasáže, dojem by byl mnohem intenzívnější), s čímž se pojí i druhé negativum. Napětí a atmosféra filmu strašně kolísá, po scénách, kdy jsem byl napjatý jak struna a bylo mi zcela jasné, proč si tento film zaslouží i žánrovou nálepku hororu, často přicházely pasáže, které vybudovanou atmosféru napětí zbytečně moc rozptylovavy (často až do ztracena), všechno to muselo být budováno zase znovu a já si říkal, proč že se o tom mluví i jako o hororu?. 3,5* ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Výborný španělský thriller. Film vypráví o studentce filmu, která píše diplomovou práci o násilí v médiích. Při tom se dostane ke kazetě snuffového filmu, kde je v přímém přenosu mučena a posléze zabita jedna již před dvěma roky pohřešovaná studentka. Brzy se nám vytvoří okruh podezřelých a skutečně do poslední chvíle si nemůžete být jisti, kdo je (vícenásobným, jak se později dovíme) vrahem. Dochází k mnoha zvratům, každou chvíli se někdo stává podezřelým a pak zase přestává. Herecké výkony všech jsou velmi dobré. Především samozřejmě hlavní hrdinka, ale i její mužští protihráči dovedou klamat tělem. Schválně si tipněte, kdo z nich je vrah a jsem zvědav kolikrát to pak zase odvoláte. Výbornou tajemnou hudbu má na svědomí sám pan režisér. A jako správný thriller film nabízí několik skutečně napínavých scén. Především se mi líbila scéna „beze světla s ubývajícíma sirkama“. No a závěr pochopitelně očekáváte (myslím co se stane, ne kdo to je), totiž ono: „ a teď tě zabiju.“ ()

Galerie (16)

Zajímavosti (12)

  • Když Angela pročítá seznam kupců hledaného typu kamery, v seznamu figuruje i jméno režiséra filmu Alejandro Amenábara. (Fingon)
  • Amenábar napsal část scénáře k tomuto filmu již během svých studií na Complutense University of Madrid (španělsky Universidad Complutense de Madrid), jejíž budova a prostory si ve filmu také "zahrály". (gattaca)
  • Rozpočet filmu byl 116 miliónů peset (asi 696 tisíc euro). (gattaca)

Reklama

Reklama