Reklama

Reklama

Obsahy(1)

O drvoštěpovi, který se vlivem jednoho velkého nedorozumění stane doktorem, aniž by o to stál. Televizní přepis klasické divadelní Moliérovy komedie... Moliérova fraška si dělá legraci z hypochondrů, vysmívá se mastičkářům a šarlatánům všeho druhu, karikuje hloupé měšťanské způsoby. Hrdina potřeštěné komedie je drvoštěp a velký taškář Sganarel (B. Záhorský), který se rád napije a své ženě (V. Chramostová) pak neváhá naplácat. Ta o něm rozhlásí, že je lékařem, zrovna když bohatý pan Geront (J. Marvan) jednoho hledá pro svou dceru Lucindu (A. Vránová). Nebohá dívka je prý němá a Sganarel ji musí vyléčit, jinak mu hrozí trest. Ve skutečnosti je ovšem dívka zamilovaná a otec brání jejímu sňatku s nemajetným mladíkem. Je ovšem nasnadě, že v této situaci Sganarel nejen dívku „vyléčí“, ale pomůže jí i sňatek s milovaným mládencem prosadit... Komedie vznikla v roce 1660 za vlády krále Ludvíka XIV. a televizní zpracování z počátku šedesátých let minulého století vyniká nejen hereckými výkony v čele s Bohušem Záhorským, ale i na svou dobu inovativní režií J. Bělky a původní hudbou A. Michajlova. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Molièrovy komedie nejsou zrovna můj šálek kávy, ale tady stará dobrá herecká garda hraje s takovou chutí a nasazením, že je to docela příjemná a milá podívaná. A to i přesto, že scénické provedení je velmi jednoduché, hraje se pouze v kulisách kreslených na plátně, ovšem výtvarně skvěle vyvedených. Prostředky jsou veskrze divadelní. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Typický Molière se vším všudy - hlučný, hádavý, trochu naivní, ale zároveň nepřetržitě zábavný. A tato adaptace je navíc také senzačně zahraná. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Molièrova groteska je nekomplikovaná zábava o záměnách, hubování a malých lstech. Bělkova televizní inscenace je dnes už spíše dokumentem své doby, v němž se zračí vývoj televizního vysílání a technického vybavení. Herci ztvárnili své postavy v ryze divadelním pojetí, ale minimálně Záhorského Sganarel vyloudí pobavený úsměv na lecjaké tváři i dnes. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Odpouštím ti to, přijde ti to draho...." Tahle Moliérova fraška o drvoštěpovi (Bohouš Záhorský), který se zásluhou intriky své manželsky dostane do pěkně šlamastyky, když je považován za doktora, mě bavila tak z polovic. Herecké kreace staré gardy (vedle Záhorského ještě Jaroslav Marvan) nejsou k zahození, ale je to občas vážně hodně ukřičené. Co se mi hodně líbilo, byla místy výrazná hudba Angela Michaljova. Výprava poměrně papundeklová, ale u televizní adaptace divadelní hry to zas moc nevadilo.   ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Typicka Molierovska ukricena divadelni podivana. Ma to svoje kouzlo, kdyz na to ma clovek naladu. Potesila kojna Petrovicka a samozrejme moje oblibena Vranova. Hned tak to ale znovu asi neuvidim... ()

Reklama

Reklama