Reklama

Reklama

Příběh Modré planety

  • Francie Genesis (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Mezi počátkem, který si nepamatujeme, a koncem, který neznáme... Strhující příběh zrození planety z dílny autorů filmů Mikrokosmos Claudea Nuridsanyho a Marie Pérénnouové. Po úspěchu filmu Mikrokosmos přicházejí, dnes již světoznámí, přírodovědci Claude Nuridsany a Marie Pérennouová s dalším obdivuhodným opusem – Příběhem Modré planety. Obrazem i slovem se zamýšlejí nad stvoření světa a člověka. Průvodcem je černošský herec Sotigui Kouyaté, pocházející z Burkina Faso, který vypráví o vzniku vesmíru a vzniku života. Autoři mezi obojím vytvářejí paralelu: podle nich vývoj každého živého jedince odpovídá ve zkratce vývoji kosmu i vývoji života na Zemi a stejně jako ony spěje od zárodku k zániku. Sledují vznik hmoty a její přeměnu v hmotu živou, s níž přicházejí i pojmy času a prostoru. Dotýkají se základních filozofických otkázek, na něž hledají srozumitelné odpovědi. Jak říká vypravěč v úvodu filmu: „Být živý, to znamená tvořit příběh od začátku, na který se nepamatujeme, do konce, o němž nic nevíme... Každý příběh musí nějak začít. I když počátek mého vlastního příběhu mi zmizel v mlhách. Nemohu si, tak jako nikdo, vybavit vzpomínku na vlastní narození. Zrodil jsem se v den, kdy mě matka přivedla na svět? Anebo už tehdy, kdy se rodiče milovali?" Bez dechu tak sledujeme náš vlastní příběh. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (45)

Rousse 

všechny recenze uživatele

Na jedné straně nepřeberné množství úžasných, jedinečných a naprosto fantastických záběrů. Na straně druhé však pro velké množství diváků asi spousta otazníků, cože vlastně na těchto úžasných a jedinečných záběrech je? Já se na to dívala pozitivně - alespoň jsem si zopakovala poznávačky, které jsme dělali u zkoužky ze zoologie a botaniky nižších rostlin. A pokud mám hovořit za mě, tak můžu s klidným srdcem říct: "Děkuji, líbilo se mi to." ()

Madlene 

všechny recenze uživatele

Kdo se chce něco dozvědět, nedozví se nic (krom znovu omýlaných povídaček o prapůvodní polévce)... ani při povedených záběrech na afrického lezce, jak si staví "hnízdo" nepadne slovo (ni písmeno neukápne), takže jeden ani neví, na co vlastně kouká. Dvojčička a ještě s odřenýma ušima... a hlavně díky některým skutečně zajímavým záběrům v jinak v nicneříkajícím dokumentu. Heslo by pro všechny zvídavé mohlo být: Ať žije David Attenborough! ()

Reklama

klerik 

všechny recenze uživatele

Spočiatku rozpačitá prednáška, ktorá sa ešte viac zadrhne na príliš dlhom párení... no napokon v tomto nevyváženom filme uvidíte úžasné veci. Podobne ako pri DOGORE filmu značne pomáha vynikájúce finále a chytľavá melódia... Dávam štyri aj napriek tomu, že po sérii PUTOVANÍ či po MIKOROKOZME a TAJOMSTVE OCEÁNU je to len taký chudobnejší príbuzný... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Co jsou platné fascinující (a v řadě případů i unikátní) záběry, když občas vůbec netuším, co na nich vlastně je. Také je tu podivná neproporcionalita: stvoření vesmíru, Země a prvních organismů je odbyto tak rychle, že to vypadá jako něco triviálního a zbytek je skoro celý o obojživelníkách. O těch nesmyslech, které mele africký mudrc, škoda mluvit (navíc dabing se dost nepovedl) a dokonce ani hudba Bruna Coulaise není patřičně využitá. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nemôžem povedať, že v dávnych dobách... pretože vtedy ešte čas neexistoval.“ Máte radi zvieratá, mytológiu okolo nášho sveta, Bytia a vesmíru a rozprávačov s výborne napísaným a predneseným textom? Tak vitajte u meditácii nad Zmyslom. Dozviete sa, ako sa z planéty ohňa stala planéta mora, zažijete pocity tiesnivé aj oslobodzujúce, smutné aj živé... pretože „život je forma bytia, ktorá pretrváva, ktorá zostáva nemenná, zatiaľ čo hmota, z ktorej býva stvorená, sa neustále obnovuje". ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama