Reklama

Reklama

Mlha nad mořem

(festivalový název)
  • Jižní Korea Haemoo (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Mlha nad mořem adaptuje divadelní hru, která vychází z reálné události z podzimu 2001. Dvacet pět korejsko-čínských ilegálních imigrantů se udusilo během plavby v nákladním prostoru rybářské lodi, která je převážela přes hranice. Film se zaměřuje jednak na dramatické okolnosti incidentu, ale stejnou měrou i na morálku charakterově různorodých členů posádky. Strhující kamera bravurně navozuje klaustrofobní atmosféru na palubě rybářské lodě zmítané živly a zoufale se snažící uniknout pobřežní stráži. (Filmasia)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (24)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Slušný juhokórejský thriller, ktorého potenciál ale čiastočne kazí podľa mňa nevhodne zvolené rozloženie deja. Jednoducho trvá až celú hodinu, teda väčšiu časť filmu, kým nastane ten zásadný moment, kedy sa to všetko začne kaziť. Síce určite nemôžem tvrdiť, že by to dovtedy bolo nudné, film je po celý čas dobre zvládnutý, ale to zoznámenie s postavami a nepriaznivou situáciou sa aj tak dalo stále zvládnuť aj o niečo lepšie a dej v tejto fáze vlastne ani nič iné neponúkne. No keď sa to už rozbehne a film jedným momentom prepne z dramatického do thrillerového módu, je sa rozhodne na čo pozerať, no toto mi zase prišlo až moc rýchle. Tu je potreba stvárniť niekoľko fáz celkového úpadku morálky, ale vždy to malo menej priestoru, než by podľa mňa bolo ideálne a tak som sa ani nenazdal a už bolo po všetkom. Režíjne je to inak zvládnuté veľmi dobre, kvalitný vizuál, pôsobivá atmosféra a je to aj správne nekompromisné a surové a nesklame ani obsadenie, ktoré tvoria prakticky len samé známe tváre a tradične poteší hlavne charizmatický Kim Yun-Seok, ktorý si v thrilleri vždy vie získať rešpekt. Takže určite nemám problém hodnotiť pomerne vysoko, Sea fog je jeden z tých lepších juhokórejských filmov, aké som videl v poslednom období, ale ten jeden zápor mi to predsa len trochu kazí. Keby bola prvá hodina kratšia na úkor zvyšku, prípadne bol film celkovo ešte dlhší, aby sa naplno využil potenciál tej thrillerovej fázy, bol by som ešte spokojnejší. 71% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Další krásná ukázka toho, jak dobré filmy umí Jihokorejci točit. Na tohle se prostě dobře kouká, i když je téma velmi dramatické a tragické. Skoro je škoda toho zbytečná, především hudebního patosu v závěru, který se snaží za každou cenu vytvořit emoce v divákovi, ale jinak je to velmi dobrá podívaná, která s vámi dovede zamávat. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

„VŠICHNI JSME NA STEJNÝ LODI…“ /// Bylo, nebylo. Ryby přestaly bejt zlatým dolem a když si chce chudák námořník vydělat na moři, nezbejvá moc možností. Naštěstí lidí je jako sraček (no dobře, víc než ryb…), takže příležitost propašovat do země levnou pracovní sílu, udělá z posádky ne zloděje, ale pašeráky. Ovšem bacha! Takový pašování imigrantů není žádná prdel!... Drama, ve kterým je těžko někomu držet palečky (svoje debile!). A přestože takovýhle „rybaření“ dokáže bejt pěkná řezničina, zřejmě si svýho voblíbence v týhle partě čuráků, přece jenom nejdeš. Drama se mění v thriller způsobem, jakej zvládaj jen korejští filmaři s náběhem na ADHD (nebo jinou poruchu) a jestlis už dávno rezignoval na vodlišnou mentalitu, klidně bouchneš 4*! Páč je to fajn námořní drama, který by vocenila i posádka z loďky Andrea Gail. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou divadelní hru z roku 2007, která je inspirovaná skutečností, neznám. 2.) Baví mě, když místo ďábla „úřaduje“ ženská. 3.) Na cizinecký potřebujem vysvětlit imigrantům, proč je to doma nejlepší. 4.) Thx za titule ,,langi“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Prva polovica filmu pôsobi ako civilna drama o tvrdom zivote rybarov. Postupne sa zoznamime s ich rodinnym zazemim a tazkou robotou na lodi, ktora uz ani velmi nevynaša a tak sa kapitan rozhodne prijat nebezpecny dzob. Prepašuje nejakych tych imigrantov do Korey. V polovici filmu ale nastane zvrat a ladenie filmu sa zmeni na horor v ktorom sa posadka zacne nezmyselne vyvrazdovat. Od toho zvratu som vôbec nechapal spravanie postav. Tej ich nahlej zmene z normalnych ludi na vrazdiacich psychopatov som neveril. Takze som necitil ani stipku napätia ale skôr to na mna pôsobilo ako trapna komedia. Bolo mi uplne jedno kto a ci vôbec niekto to z nich prezije. Jednotlive umrtia boli sice krvave, ale väcsinou pôsobili dost nahodne a komicky. Takze po prvej polovici, ktora tiez nebola dvakrat zaujimava, ma film nadobro stratil. 4/10. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Klasická Kórea, kedy formou prezentovania charakteru postáv takmer dokonalú nudu v úvode, z ničoho nič vystrieda nie len myšlienkovo zvrátený nárez. Zrejme by sa tomuto thrilleru dalo vytknúť kadečo, pričom najmä v záverečnej tretine sa divák pristihne pri myšlienke, či by naozaj až takto mohlo všetko dopadnúť, no keď sa Vám podarí prižmúriť očko, pohltí Vás celkom slušné psycho. Samotné hodnotenie zatiaľ za štvorku, aj keď od trojky neprekonáva žiadnu mimoriadnu vzdialenosť. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (3)

  • Role ve filmu byla nabídnuta i jihokorejskému herci Joong-ki Song. Ten ale, na základě povinného nástupu dvouleté vojenské služby u jihokorejské armády, nabídku odmítl. Jeho místo tak zaujal jiný jihokorejský herec, Yoo-chun Park. (Conspi)
  • Snímek čerpá z divadelní hry "Hae Moo", jejíž premiéra se odehrála v roce 2007. Ta sama ale vychází ze skutečného příběhu 24 korejsko-čínských černých pasažérů rybářské lodi Taechangho, kteří se 7. 10. 2001 při pobřeží jihokorejského města Yeosu díky těžkým přepravním podmínkám udusili a byli posádkou lodě vhozeni do mořských vln. (Conspi)

Reklama

Reklama