Reklama

Reklama

Alibi

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1950, 14 min

Režie:

Kurt Goldberger

Scénář:

Kurt Goldberger

Kamera:

Ivan Frič

Obsahy(1)

Situace v pražské MHD je vážná, nikoli však zoufalá. Populárně naučný film. (Česká televize)

Recenze (5)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Socialistický film, který není zase tak špatný, jako to na první pohled může vypadat, ale příliš dobrý také ne. Situace kolem MHD se v pražské dopravě asi mírně zlepšila od dob natočení snímku. Bavíme se ale o tramvajích, metru a autobusech či trolejbusech. Plné tramvaje se přemístily na silnice a tak problém, který v 50. letech Praha řešila, dnes řeší opět, jen s jinými dopravními prostředky. Tak jako tak, řešení celé situace je dost svérázné a lidé, kteří nakonec museli vstávat nejdříve byli asi dost rozladění, když se dozvěděli, že mnozí kolegové budou vstávat jen kvůli tramvaje později, ač o pár minut. Ale jak se říká, ráno každá minuta dobrá. Reakce lidí se ale z filmu nedozvíme. A tak zůstanu u toho, že tyto filmy mají minimálně jedno pozitivum. Člověk si připomene doby dávno minulé, na které by se jinak úplně zapomnělo. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Snad nemá tento pán v tašce dojící přístroj?“. Začíná to jako srovnávání svědomitého Jindry a Lojzy, co si rád pospí. A vyklube se z toho demonstrace schopnosti straníků řešit problémy s přeplněnými tramvajemi (za což samozřejmě mohou z části i kapitalisté první republiky). Na druhou stranu Alibi nesou jistý ironický podtón, tedy alespoň zpočátku, kdy ukazuje každodenní realitu dopravy a obyčejných lidí v ní. Pobavila i vtipná animace. Proto ještě slabší 3*. „Libuše nepočítala s tramvajemi.“ ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Oslava centrálního plánování. Soudruzi si sedli ke stolu a vymysleli řešení problému, který nám byl předtím představen. Pošlete to do Bruselu, tamní plánovači budou mít radost, že jejich metody vždy perfektně fungovaly a tedy musejí fungovat i v budoucnosti. ()

Reklama

Reklama