Reklama

Reklama

Kelly je krásná agentka FBI, kterou služba zavede do Istanbulu, aby vyšetřila zmizení profesora Pensdergasta, atomového vědce, vedoucího amerického vládního týmu zkoumajícího možnosti nukleární energie. Podezřelým z vědcova únosu se zdá být majitel tajného kasina Tony. A tak se do hry dostává agentčina neodolatelnost a jeden milion dolarů. Napínavý příběh à la bondovská dobrodružství. (NFA)

(více)

Recenze (21)

Isard 

všechny recenze uživatele

Docela podařený eurospy a to trošku navzdory titulárnímu Dobrodruhovi. Tony je totiž frajer, který se prohání rudým sporťákem a nenechá na pokoji žádnou sukni. Ale zbytek filmu už není tak moc…italský. Předně je vidět slušný rozpočet, nicméně místo stylových vystoupení v nočních klubech, posedávání kolem hotelových bazénů či tlachání ve sterilních pokojích se dočkáme podařeného příběhu ve skvělých kulisách. Příběh šlape, drží pohromadě a směřuje odněkud někam, akce, humor i mluvení jsou dávkované přesně tak akorát. A i když tohle není ten europsy s padouchem v podzemní skrýši, gang záporáků je poměrně zajímavý, ale i Tony má k ruce podařené pomocníky a vlastně i celý jeho klub vidíme trestuhodně málo. Navíc k tomu Istanbul, který tvůrci těží, co to dá a navrch podařený soundtrack. Je jen škoda, že agentka Kenny (Sylva Koscina) má příliš málo prostoru. Dobrodruh z Istanbulu není eurospy, který vyrazí dech, ale rozhodně zabaví a nadchne. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Dávno před tím, než se na našich plátnech proháněl Cruisův Ethan Hunt, filmový svět měl svého sympaťáka-tvrďáka-mucholapku na ženy - Horsta "Tonyho" Buchholze. Napínavá akční dobrodužná detektivka s komediálními prvky a výtečným starým českým dabingem - co si více přát? Mimochodem, geniální dabing stvořili v brněnském studiu Československé televize (Buchholz - Ladislav Lakomý, Koscina - Helena Kružíková, dále Dagmar Pistorová, Vladimír Pavlar, Milan Vágner, Jiří Tomek, Otakar Dadák, Oldřich Slavík, Blažena Rýznarová, Jiří Valchař) - kdo o nich kdy slyšel... a přesto jejich hlasy pozvihly film do výšin. Jsou to také dialogy, vedené možná trochu spisovnější češtinou a (dnes bychom řekli, že archaickou mluvou) s dnes již méně používanými výrazy, které svého diváka baví dosud. A pokud neumřeli, čekají doteď, až nějaký jouda z Bontonu nebo odjinud vezme kalkulačku a najme čtyři až šest ještě větších joudů, kteří film znovu (a za pár šupů) nadabují za den. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Akási kontinentálna odpoveď na britské bondovky. Samozrejme s málo charizmatickým hl. hrdinom, s o trochu horším spracovaním, so slabšími súbojmi; akurát zamotanosťou zápletky si môžu podať ruky. Mladý a chudučný Buchholz je málo presvedčivý, o jeho súbojoch ani nevravím. Zaujímavejšie sú zvučné mená vtedajšej doby v roli záporákov - Adorf a Kinski; škoda, že v dlhočiznej stopáči nedostali viac priestoru. Plusom je aj netradičné - istanbulské zasadenie. Tam však klady končia. Chýba atmosféra a z tej nehodiacej sa a hlasitej orchestrálno-bigbíťackej hudby dúfam, že nebudem mať nočné mory. Skratkovitý dej s mizerným strihom zasa vravia o vtedajšej nízkej kvalite a skúsenostiach s akčnými filmami. Akcie je dostatok, možno aj na úkor dobrodružnosti, ale dnes je tento film iba ťažko sledovateľný bez zhovievavého úškrnu. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Klasický dobrodružný snímek se v ším všudy, tak jak má být. Zajímavá zápletka, napětí i humor, skvělé herecké obsazení a herecké výkony, prostě klasika, která se dnes hned tak nevidí. Mezi dobrodružnými filmy je to určitě jeden z těch lepších, i když si uvědumujui, že umělecká hodnota snímku nic moc. Je to ale skvělá zábava pro diváka a o tom by především ve filmech mělo jít. Proto dávám 5*. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Půvabná agentka, atraktivní destinace a únos významného vědce zapojeného do jaderného programu. Pár takových filmů jsem už viděl a že se jich tehdy v západní Evropě točilo dost. Je ale pravda, že ne každý takový film měl k dispozici Horsta Buchholze a výborný český dabing, tomu taky přikládám zdejší poměrně vysoké hodnocení. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • V čase 1:37:30, ve scéně skoku z paluby lodi do moře, je možné zahlédnout v levém dolním rohu stín kameramana. (Snickors)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno