Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednou za rok se americké ulice vždy na dvanáct nočních hodin promění v peklo. Nepracuje ani jedna ze složek záchranného systému a všechny zločiny, včetně těch nejtěžších, jsou zcela legální. Téhle brutální noci se říká Očista. Režisér James DeMonaco před rokem pozitivně šokoval nízkorozpočtovým thrillerem s „očistně" originálním nápadem, za což byla Očista po právu odměněna mimořádnými výsledky v kinech. A tak zcela přirozeně vznikla dvojka. Zvlášť když její předchůdce položil řadu znepokojivých otázek a zdaleka neodpověděl na všechny. V noc Očisty by se po ulicích pohyboval jenom sebevrah nebo člověk s neodolatelnou touhou po zabíjení. Jedním z nich je po zuby ozbrojený chlap, který chce dočasnou beztrestnost využít k tomu, aby „potrestal" opilého řidiče, jenž mu před časem přejel dítě. Nebude to mít jednoduché, protože všichni ti, kdo tuhle noc chtějí „jen" přežít, se před vypuknutím Očisty snaží maximálně zabezpečit. Manželé, kterým se krátce před jejím začátkem porouchalo auto, a oni uvízli někde na předměstí, měli v tomhle směru neskutečnou smůlu. Stejně tak matka s dcerou, které se marně pokusily proměnit svůj byt v nedobytnou tvrz. Náhoda svede tyhle čtyři bezbranné zoufalce dohromady s výše uvedeným osamělým mstitelem. Je jim jasné, že pokud mají mít aspoň nepatrnou šanci na přežití, musí se ho za každou cenu držet. Jenže on má svůj plán a v něm vyděšení a neozbrojení „civilisti" nehrají žádnou roli. Noc ale zdaleka ještě nekončí a pro všechny připravuje pár nepěkných překvapení. Zatímco první Očistu bylo možné díky jejímu zasazení do interiéru jednoho domu označit za komorní thriller, pokračování je výpravnou akcí, která nešetří napětím, brutalitou a nečekanými dějovými zvraty. (CinemArt)

(více)

Videa (22)

Trailer 4

Recenze (581)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Více prostoru, kterým postavy procházejí, více prostoru, kde se chovat jako debil. Když už nic jiného, tak se druhé Očistě musí uznat, že se alespoň nesnaží líně kopírovat první díl a lépe využívá svého výchozího námětu, na jehož jalovosti se od minule sice nic nezměnilo, ale ok, nevadí. Nejvíc mě bolely postavy, zvlášť matka s dcerou, které byly opravdu otravné. Frank Grillo si to naopak dává a vůbec by mi nevadilo, kdyby byl jedinou hlavní postavou a celá druhá Očista by byla jen jeho cestou skrz bouřící město za svou spravedlivou pomstou. Zamrzí pak taky ty momenty, v nichž si snad tvůrci myslí, že tvoří ostrou společenskou satiru (zvlášť scéna aukce je úplně mimo), ale ve skutečnosti o společnosti neříkají vůbec nic, protože jejich svět stojí na logicky velmi vratkých základech. Ale kolem a kolem proti tomu filmu nic moc nemám, je to takové neurážející, snaživé béčko. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Minulý rok vznikol absolútne nechutný a príšerný thriller s názvom Očista (The Purge), ktorý sa v mojich očiach stal jedným z najhorších filmov čo som kedy v živote videl. A odolával som zhliadnutiu jeho pokračovania. No nakoniec som sa rozhodol začať Nový Rok týmto filmom a pozrel som si ho. A môj názor? Napriek tomu, že sme sa dostali do oveľa zaujímavejšieho prostredia a trošku viac sa nám odhalí, stále je to hrozný film. Narozdiel ale od absolútne katastrofálnej jednotky má tento film pár dobrých momentov. Dozvieme sa, že normálni ľudia vôbec nemajú túžbu vraždiť iných, celé je to skôr lov pre bohatých ktorí sa nudia (mimochodom scénky, kedy budú mať títo týpci problémy sú skutočne viac komédia než thriller a rehotal som sa ako blázon) a ukáže sa aj, že nie všetci čo sú vonku sú vrahovia. A okrem toho, hlavný hrdina tohto filmu je konečne človek, ktorý má dôvod sa od niečoho očistiť. Jeho dôvody sú pochopiteľné, jeho rozhodnutia dávajú logiku a súčasne sa rozhodne pomôcť. Čiže sa v ňom odzrkadľuje skutočná ľudskosť. To sú pozitíva, no potom sú tu aj negatíva. Príbeh je maximálne priehľadný, viete presne ktoré postavy umrú, ktoré prežijú, viete odhadnúť všetky scénky aj kto bude ich aktérom, dej je absolútne idiotský, postavy nie sú zaujímavé a výsledne tu máme akčný film s nulovou inteligenciou ale skvelým konceptom. Koncept je podľa mňa to najlepšie na tomto filme. Zvyšok je ako keby vám niekto predostrel horúcu vodu ako najlahodnejšiu polievku. Je tam kopec klišé, je to nuda, sem-tam sa človek rehoce, ako si mohol niekto myslieť, že ľudia budú toto brať seriózne. A možno to je ten dôvod, pre ktorý to pre mňa nie je odpad. Po zhliadnutí tohto filmu už nikto nebude nikdy veriť, že toto sa niekedy môže reálne stať. Otrasný film. Hodnotenie: D ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $9miliónovTržby USA $71,962,800Tržby Celosvetovo $111,928,365Tržby za predaj Blu-ray v USA $4,393,644Tržby za predaj DVD v USA $7,050,647║ ešte povrchnejšie než prvý diel, tam aspoň bola ako taká atmosféra, napätie, tu je to lízle len povrchne, bez silnejších scén, aj keď pritiahnutej banálnosti tu toľko nie je, je to len nekonvenčná ničím zvlášť neohurujúca prestrelka /35%/ ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Kvalitu nelze upřít, ovšem na rozdíl od první nadupané Očisty mi tento druhý díl nepřijde až tak hororový. Druhý díl se spíše přiklání k akčnímu žánru, což na jednu stranu není od věci, ale na stranu druhou jsem od toho očekával alespoň nějakou ryze hororovou atmosféru, které se mi tolik nedostalo. Ale přesto jsem relativně spokojen. ___ (Jiráskovo divadlo, Nový Bydžov) ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Jiné než první film, přesto (nebo právě proto?) zhruba stejně dobré. A zatraceně napínavé. Po dvou Očistách se zdálo, že je zaděláno na jednu z nejlepších novodobých horrorových sérií. Bohužel, tímto filmem se námět překvapivě vyčerpal a další pokračování uvízla někde ve slepých uličkách černošských čtvrtí a politické korektnosti. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (14)

  • Očista nastává den po jarní rovnodennosti. Jaro je symbolem znovuzrození nebo očisty. (Terva)
  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 72 miliony amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 111,9 mil. (NIRO)

Související novinky

Bay a jiná galaxie

Bay a jiná galaxie

31.08.2014

Zatímco Michael Bay (Transformers: Zánik) stále neodhalil, co hodlá do budoucna režírovat, jeho producentská kariéra nabírá další a další projekty. Po letošních Želvách Ninja a thrilleru Očista:… (více)

Reklama

Reklama