Reklama

Reklama

Ztracen v La Mancha

  • Velká Británie Lost In La Mancha (více)
Trailer

Obsahy(1)

Zkuste si představit ty nejhorší noční můry, kvůli kterým se každý filmový režisér budí v posteli se smrtelným potem na čele. A zaručujeme, že to pořád bude jen desetina toho, co každý den prožíval u nás velmi oblíbený tvůrce - jediný zaoceánský montypythonovec, ale také autor filmů jako BRAZIL, KRÁL RYBÁŘ nebo 12 OPIC - Terry Gilliam. Dvěma kanadským dokumentaristům se podařilo natočit fascinující dokument o možných i nemožných katastrofách, které provázely pouhých 6 dní natáčení Gilliamova vysněného projektu MUŽ, KTERÝ ZABIL DON QUIJOTA, v němž měli hlavní role ztvárnit Johnny Depp a Jean Rochefort. Přes počáteční hrůzu jakou vyvolává neuvěřitelná souhra náhod a nehod provázejících od počátku celý projekt, se Gilliamovy útrapy stávají postupem času směšně komické. Takovému množství neštěstí se už nedá nic víc než smát. Snímek ZTRACEN V LA MANCHA podává tragikomický pohled na odvrácenou stránku filmového průmyslu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (161)

BlackTom 

všechny recenze uživatele

Mám Gilliama rád a príbehy dona Quijota ešte radšej, preto som sa nesmierne potešil, že bude točiť veľkofilm na túto tému. No, čo dodať - nevyšlo to. Gilliam sa nevzdával, ale takej vlne katastrof samozrejme nemohol čeliť stále. Dúfam, že v budúcnosti sa mu tento jeho (a aj môj) sen podarí uskutočniť. ()

ivet.ka 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná smůla potkala Terryho Gilliama při natáčení jeho filmu "The Man Who Killed Don Quichotte". Jenže on je Gilliam tak trochu "punkový" režisér... Tenhle námět je zřejmě prokletý a je mu souzeno setrvat pouze na stránkách knihy. Jinak skvělý dokument o muži, který chce natočit příběh muže, jenž bojuje s větrnými mlýny, přitom sám svádí tu samou bitvu. Ironie osudu neboli smůla zafungovala "dokonale"... Škoda, to mohl být brilantní film. ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s recenzenty, že tento umělecký dokument K.Fultona a L.Pepeho je strhující a fascinující. Ale co na něm shledali zábavného?! Už dlouho se mi nechtělo po skončení projekce tak plakat, protože zpráva o zmarnění jednoho životního snu mého oblíbence T.Gilliama nutí zoufale vykřiknout: „Dejte mu proboha někdo ty zatracený prachy!“ ()

Firebug 

všechny recenze uživatele

Podobné dokumenty o (ne)vzniku filmu prostě žeru. Terry Gilliam si zkrátka přes nepřízeň osudu (investorů/producentů) chce natočit svůj vysněný (a zřejmě prokletý) projekt. Hned zkraje se musí popasovat s napjatým rozpočtem a časovým harmonogramem, jen aby se to mohlo později zvrhnout do boje o přežití. Lost In La Mancha vítězí obsahem nad formou (ta vzbuzuje dojem DVD bonusu) a je trefnou metaforou příběhu Dona Quijota. Terryho větrné mlýny nakonec udolaly, ale zdá se, že se nevzdává. Držím tomu snílkovi palce! ()

hudryhudry 

všechny recenze uživatele

Mohl to být zajímavý film, kdyby se nad milým Terry Gilliamem slitoval Bůh a dopřál mu alespoň trošku štěstí. Terry se ale v dětství asi moc rouhal a proto místo do kin zamířil jeho monstr projek v čele s Donem Quichotem do pekel (neboli do správy pojišťovny). Možná, že kdyby Terry natáčel ještě déle, postihly by ho všechny boží tresty, takhle ho stihla "jen" potopa, nemoc (Jeana Rocheforta), o stíhačkách, nepřízních počasí a jiných nezdarech ani nemluvě. Kdyby takový neúspěch zažil jiný režisér než veleúspěšný Terry, asi by ho to položilo, naštěstí to Terry přestál a tak doufám, že nám jednou opět naservíruje na talíř obdobně výtečný film, jako například 12 opic. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (6)

  • Před oficiální českou premiérou proběhla premiéra na Karlovarském IFF 5. července 2002. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 11. února 2002 na Berlínském FF. (Varan)
  • Cenné záběry z natáčení nikdy nevzniklého filmu jsou původem pořízeny kvůli připravovanému filmu o filmu. Když nakonec film nevznikl, tak tyto záběry byly použity jako základ tohoto dokumentu. (Dromedár)

Související novinky

Terry Gilliam dotočil Dona Quijota

Terry Gilliam dotočil Dona Quijota

05.06.2017

17 let! Tak dlouho se Terry Gilliam snažil natočit svůj vysněný projekt, adaptaci slavného románu Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha. Film se kdysi dostal před kamery s Johnnym Deppem a Jeanem… (více)

Nalezen v La Mancha

Nalezen v La Mancha

25.11.2008

Terry Gilliam, jehož The Imaginarium of Dr. Parnassus bude definitivně posledním filmem, ve kterém uvidíme Heatha Ledgera, pomýšlí na vzkříšení jednoho z nejslavnějších „filmů, které nikdy nevznikly“… (více)

Reklama

Reklama