Reklama

Reklama

Pražská neděle

  • angličtina A Sunday in Prague (festivalový název)
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1963, 15 min

Obsahy(1)

Co dělají Pražané v neděli? Každý ji tráví po svém. Snímek z šedesátých let ukazuje nepřikrášlený pohled na tehdejší pražský život. Dokument, který zaujme i dnes. (oficiální text distributora)

Recenze (9)

fragre 

všechny recenze uživatele

Taková generálka na o rok mladší a o něco lepší film Praha ze soboty na neděli, kde se některé zde viděné záběry také objevují. Ale i tak hezky rytmizované, dobře doplněné namnoze bigbítovou hudbou. Nejlepší je rodina Homolkova, která ráno, když jí míjejí do přírody a k vodě prchající výletníci, sejme povlak z pečlivě opatrované Octavie, kterou čistí a pulíruje jako rodinného bůžka, aby ji opět přikryla, když je míjejí výletníci se vracející. Skromný konzumerismus ranně socialistického Československa. ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

Vydařené prostřihy. Marně jsem si namáhala zrak, zda i naše rodinka vytáhla této památné neděle paty z domu, ale nikde jsem ji neviděla. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv vznikl o rok dřív, měl by tento dokument navazovat na ten pozdější - Ze soboty na neděli. Měl. Jenže obsahuje plno záběrů, které jsou v dokumentu Ze sobotu na neděli vydávané za „sobotní“ (plné vlaky na Slapy, plovárna, přeplněná Strakonická včetně pohledu přes řeku na staré Modřany a bouračky, stejné holky v plavkách u řeky, lidé u orloje), a tím to ztrácí celé půvab. Navíc jsou tu jen záběry mytí auta rodinou před barákem, prostřihy na tlustého pána s pivním pupkem a na hrocha (a vůbec přirovnávání lidí na plovárně ke zvířatům v zoo, šmírák na střeše (kouká na holky opalující se na střeše v plavkách), lidé na parníku, mladí na Slapech nebo Živohošti, holky v plavkách na kajaku, skoky padákem... Že se v neděli konají třeba taky mše, to je vyřešeno pár záběry kostelních věží a decentním zvoněním zvonů. Že se jezdilo do Chuchle na koníčky, to tu také není. A dokonce ani náznak, že se v neděli chodilo na fotbal! Celkově se dá říct, že dokument svým názvem hrozně mate - tohle není pražská neděle, ale především neděle Pražanů mimo Prahu. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama