Reklama

Reklama

Fargo - Season 1

(série)
USA, 2014, 9 h (Minutáž: 47–69 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Scénář:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Billy Bob Thornton, Allison Tolman, Colin Hanks, Martin Freeman, Bob Odenkirk, Keith Carradine, Joey King, Russell Harvard, Joshua Close, Gary Valentine (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

První řada se soustředí na policisty Molly Solversonovou (Allison Tolmanová) a Guse Grimlyho (Colin Hanks) vyšetřující trojnásobnou vraždu, k níž došlo roku 2006 v městečku Bemidji v Minnesotě. Dvě z obětí byly zavražděny zabijákem Lornem Malvem (Billy Bob Thornton), jehož si najal pojišťovák Lester Nygaard (Martin Freeman). Ten pak vlastnoručně zabil svou ženu, která ho držela pod pantoflem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (145)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jen velmi zřídka se mi stane, že mě chytí hned pilotní epizoda některého seriálu. Tohle však bylo úplně skvělé. Určitě taky znáte ty dny, kdy vám ráno ujede autobus, protože ten čůrák jede o pár minut dřív, tak se vrátíte domů uvařit si kávu, jenže chybí voda. Dolejete vodu. Kávovar začne hlásit "příliš jemně namletá káva". A takhle se vám to celý den kupí a vy máte strach se do čehokoli pustit. Velice nenápadný úvod, ve kterém sledujete jeden takový extrémně nevydařený den věčného losera Martina Freemana, který se do dané role náramně hodí. Na druhé straně je naprosto šílený zabiják Billy Bob Thornton a náhoda tomu chtěla, že osud svede tyto dva lidi dohromady. Vůbec se nechce věřit, že v Minnesotě žije takový počet retardů a podivínů na tak malém prostoru. To je hustota dementů na metr krychlový takřka srovnatelná s poslaneckým klubem Pirátů či TOP 09. Inspirace skutečnými událostmi musí být opravdu jen okrajová, protože něčemu podobnému se jen velice těžko věří. Každopádně prudce koukatelná záležitost s naprosto dokonalým tmavě černým humorem a nesmírně zajímavým dějem. Snad budou další série dosahovat srovnatelných kvalit. [85 %] ()

Martrix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Noah Hawley mě nadchl už první řadou Legionu. Je to tedy jeden z těch tvůrců, u kterých mě zajímá vše, kolem čeho se motá. Podobně to mám s Moffatem, Nolanem, nebo Villeneuvem. Prostě lidi, kteří se mi trefují do vkusu skoro vždycky. Takže je jasné, že Fargo jsem si nemohl nechat ujít. No a je to pecka. Nejde o detektivku v pravém slova smyslu, divák vidí co se děje, nehledá se vrah. Přesto je to zajímavé, plné zvratů a tím pádem i napínavé. Tvůrci na začátku každé epizody divákům tvrdí, že jde o příběh podle skutečných událostí. A dobře dělají, protože geniální Noahův mozek toho nakládá na diváky vcelku dost, takže toto tvrzení jim pak pomáhá sdílet s postavami příběh daleko intenzivněji. Kdyby to začínalo oznámením...buďte v klidu, jen jsme si to vymysleli, nebylo by to prostě ono. A ta samá invence všech tvůrců a skvělého hereckého obsazení, dělá z tohoto zamotaného případu plného mrtvol chytrou a přehlednou podívanou. Seriálový skvost, který v sobě nese ducha Coenovic filmu, ale současně přidává něco navíc,...plně využívá formátu seriálu; možnost jít do detailu, řešit kontext, nechat postavy "ožít". ()

Reklama

Zajda. 

všechny recenze uživatele

Lester, is this what you want? Yes or no? Výjimečná podívaná, která diváka ihned zaháčkuje a už nikdy nepustí. Extrémně komplexní scénář (napojení na původní film top!), výborná režie - některé momenty ve mně svým provedením zůstanou na vždy, skvělý černý humor, hutná atmosféra, ale hlavně ďábelský Billy Bob Thorton! Ne že by ostatní herci nějak zaostávali, ale on tu podává fakt životní výkon a jeho Lorne Malva bych označil jako jednoho z nejlepších záporáků napříč všemi médii. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Sarkastické, studené, miestami veľmi odľahčené, až za vlasy pritiahnuté "dielo", ktoré sa neberie nijak vážne, v ktorom ani tak nejde o násilie ako silu "komunikácie". Klobúk dolu pred tvorcami, ktorý sa so scenárom takmer do detailu "dokonale" vyhrali. Zapletačka a rozmotávačka taktiež solídne podaná, takže sám za seba veľmi spokojný, a to seriály príliš nemusím. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Billy Bob Thornton je neskutečný fešák, sympaťák, chlap s obrovským charizmatem a je brutálně sexy. Jeho role v tomto seriálu je stejná, ale do toho je jeho postava neskutečný zmrd, vypočítavý sráč a hajzl nad hajzly, který si jde čistě jen za svým a nic jiného než práce a zabíjení pro něj neexistuje :) Jeho pohled a povídání s takovým klidem, kdy komukoliv rád ublíží jen tím, že se na něj podívá či před dětmi (ne svými) :D povypráví o tom, jak v tom domě, ve kterém teď děti žijí byla zabita paní, byl to masakry nad masakry a pak popřeje krásný den - já ho žeru :) Fargo - název, který upoutá už jen svou zvláštností, se mi zalíbil již v podobě celovečerního filmu, který mi přilnul k srdci již před mnoha lety. I když spojitost je minimální, jde jen o název a prostředí, byly to pro mě ty nejlepší minuty v životě strávené u pc :) Od prvního dílu mě to neskutečně vtáhlo do děje a těšila jsem se na každou minutu seriálu. Něco tak nadupaného, krvavého, promrzlého a unikátního si nenechte ujít a již si to sežeňte :) Jo a Allison Tolman - perfektní. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (9)

  • Poslední díl první série končí za doprovodu hudebního motivu, kterým začíná film Fargo (1996). (bohhous22)
  • Lester Nygaard (Martin Freeman) dostane od agenta FBI Pepperse známou hádanku o farmáři, který musí na lodi přepravit přes řeku vlka, kozu a hlávku zelí. Se stejnou hádankou se musel Martin Freeman jako Tim Canterbury popasovat v epizodě The Quiz britského seriálu Kancl (od r. 2001). (boshke)
  • Když vejde Lester Nygaard (Martin Freeman) do restaurace za Lornem Malvem (Billy Bob Thornton), je na stěně tabule se speciální nabídkou drinku White Russian (česky Bílý medvěd), který proslavil film Big Lebowski (1998), za nímž také stojí bratři Coenové. (BabetakCZE)

Reklama

Reklama